Witam wszystkich serdecznie :D
Szukam porad w sprawie gry action RPG, którą mam zamiar tworzyć. Klimaty staroszkolnego RPG z okresu świetności tego gatunku (Baldur's Gate, Icewind Dale... chyba nikomu tych tytułów nie trzeba przedstawiać) oraz szczypta bajkowego klimatu (hmmm... cos a la Trine 2D? Ciężko mi znaleźć dobry przykład tej... szczypty magii, którą chcę ubarwić atmosferę gry). Wszystko dopiero w fazie projektu na papierze, a i on liczy dopiero kilka dni. Ale do rzeczy...
Pierwsza kwestia: grafika
Dzięki grze Krew Zdrajcy (zaprawdę powiadam wam, świetna gra!) mam masę grafik dumnie reprezentujących dokonania grafików Black Isle Studios z czasów popularności Infinity Engine, ale z drugiej strony urzekła mnie oprawa takich projektów jak The Song Of Dragons czy Rise Of Dragon Souls (autorstwa sinchrossa) ale tilesetów czy charsetów znikąd. Znalazłem także High Fantasy Bundle Pack do RMVXAce, ale na widok ceny (wiązanka ze Steama z Humble Brothers mi uciekła niestety), mój wąż w kieszeni zawył boleśnie.
No i co wybrać/zrobić? Co polecacie z tych trzech opcji (mieszanka izometryki Infinity Engine z poruszaniem się w siatce kwadratów średnio mi się widzi)? O wrzuceniu High Fantasy Pack nie mam co marzyć, ale jeśli moglibyście polecić grafiki do VXAce'a w powyższych klimatach, a przy okazji podać link do nich, byłbym niezmiernie wdzięczny. :) Chętnie przyjmę wszystko, od parallax'ów po battlersy i charsety. Bardzo też mi zależy na miniaturowych broniach, abym mógł stworzyć animacje do walki odpowiednią bronią. Ps. Z racji na konstrukcje animacji walki (jako osobne sprite'ty) wygląd postaci niestety nie będzie poddawany wizualnej zmianie pancerzy i różnorakich akcesoriów.
Link do video The Song Of Dragons:
https://www.youtube.com/watch?v=a9yFh53KEVE
Druga kwestia: animacje i mechanika
Co do walki, wybór padł na XAS Engine. Walka ma być w swoich założeniach szybka, dynamiczna, w miarę rozbudowana i efektowna (coś na miarę Diablo/The Legend od Zelda, oba na sterydach :D). Jednak, żeby grający nie mieli wrażenia, że grają w Resogun czy inny, równie skuteczny wykrywacz epilepsji, potrzebuje odpowiednio stonowanych animacji walki, głównie chodzi mi o animacje stanów pokroju zatrucia, wszelakie klątwy (coś na wzór klątw nekromanty z Diablo np.) czy animacje walki (cięcia, ciosy etc. ). Wszelkie inne animacje w poniższej stylistyce (patrz link) również mile widziane. :)
http://mrbubblewand.files.wordpress.com/...re_002.png
Trzecia kwestia: muzyka, a otoczenie.
Czy mieszanka muzyki epickiej, celtyckiej, różnych soundtracków z gier (np. TES III Morrowind) oraz metalu symfonicznego i epic metalu (bez wokali) dobrze się spisze? Oraz mój dylemat: czy przy pojawieniu się przeciwników zmieniać muzykę na utwór do walki? Choć to wymaga jakiegoś systemu wykrywania wrogów, aby uruchomiło się zdarzenie zmieniające muzykę. Da się zrobić coś takiego? I czy tworzyć w miarę duże mapy (ok. do 75x75), które będą się długo wczytywać, czy rozbić to na mniejsze lokacje, co będzie skutkować ciągłym respawnem przeciwników w pomniejszych lokacjach i lataniem "od węzła do węzła"? No i zostaje sprawa minimapy.
Czwarta kwestia: Zasoby ogólne
Wszelkiego rodzaju pierdoły upiększające tj. HUD'y, paski, ramki, dźwięki! , fonty! , czy też rzeczy istotne (przydatne skrypty), czy nawet książki/opowiadania, które mogą zainspirować do stworzenia dobrej fabuły, czy też gry RM-owe jako przykład "dobrej gry" zrobionej w tym programie, wszystko mile widziane. (Dla ścisłości, czytałem Wiedźmina, teraz siedzę z opasłym tomem "Oko Świata" autorstwa Roberta Jordana. Dopiero nadgryzłem ową lekturę, więc jeśli ktoś czytał, proszę bez spoilerów. :D )
Jeśli to czytacie, zdaliście test na cierpliwość. Jeśli ktoś podrzuci mi coś ciekawego, nick w Creditsach na koniec gry ma jak w banku :)
Jeśli plany na papierze zyskają tytuł i jakikolwiek konkretny rys, napiszę w komentarzach.
Z góry dzięki za poświęcony czas.
Nowicjusz w szeregach RPG Makerowców :D