![]() |
[VXAce] Z mglistych odmętów... czyli prośba o rady. - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VXAce] Z mglistych odmętów... czyli prośba o rady. (/Thread-VXAce-Z-mglistych-odm%C4%99t%C3%B3w-czyli-pro%C5%9Bba-o-rady) |
Z mglistych odmętów... czyli prośba o rady. - Pandemonium - 26-11-14 23:30 Witam wszystkich serdecznie :D Szukam porad w sprawie gry action RPG, którą mam zamiar tworzyć. Klimaty staroszkolnego RPG z okresu świetności tego gatunku (Baldur's Gate, Icewind Dale... chyba nikomu tych tytułów nie trzeba przedstawiać) oraz szczypta bajkowego klimatu (hmmm... cos a la Trine 2D? Ciężko mi znaleźć dobry przykład tej... szczypty magii, którą chcę ubarwić atmosferę gry). Wszystko dopiero w fazie projektu na papierze, a i on liczy dopiero kilka dni. Ale do rzeczy... Pierwsza kwestia: grafika Dzięki grze Krew Zdrajcy (zaprawdę powiadam wam, świetna gra!) mam masę grafik dumnie reprezentujących dokonania grafików Black Isle Studios z czasów popularności Infinity Engine, ale z drugiej strony urzekła mnie oprawa takich projektów jak The Song Of Dragons czy Rise Of Dragon Souls (autorstwa sinchrossa) ale tilesetów czy charsetów znikąd. Znalazłem także High Fantasy Bundle Pack do RMVXAce, ale na widok ceny (wiązanka ze Steama z Humble Brothers mi uciekła niestety), mój wąż w kieszeni zawył boleśnie. No i co wybrać/zrobić? Co polecacie z tych trzech opcji (mieszanka izometryki Infinity Engine z poruszaniem się w siatce kwadratów średnio mi się widzi)? O wrzuceniu High Fantasy Pack nie mam co marzyć, ale jeśli moglibyście polecić grafiki do VXAce'a w powyższych klimatach, a przy okazji podać link do nich, byłbym niezmiernie wdzięczny. :) Chętnie przyjmę wszystko, od parallax'ów po battlersy i charsety. Bardzo też mi zależy na miniaturowych broniach, abym mógł stworzyć animacje do walki odpowiednią bronią. Ps. Z racji na konstrukcje animacji walki (jako osobne sprite'ty) wygląd postaci niestety nie będzie poddawany wizualnej zmianie pancerzy i różnorakich akcesoriów. Link do video The Song Of Dragons: https://www.youtube.com/watch?v=a9yFh53KEVE Druga kwestia: animacje i mechanika Co do walki, wybór padł na XAS Engine. Walka ma być w swoich założeniach szybka, dynamiczna, w miarę rozbudowana i efektowna (coś na miarę Diablo/The Legend od Zelda, oba na sterydach :D). Jednak, żeby grający nie mieli wrażenia, że grają w Resogun czy inny, równie skuteczny wykrywacz epilepsji, potrzebuje odpowiednio stonowanych animacji walki, głównie chodzi mi o animacje stanów pokroju zatrucia, wszelakie klątwy (coś na wzór klątw nekromanty z Diablo np.) czy animacje walki (cięcia, ciosy etc. ). Wszelkie inne animacje w poniższej stylistyce (patrz link) również mile widziane. :) http://mrbubblewand.files.wordpress.com/2009/10/fire_002.png Trzecia kwestia: muzyka, a otoczenie. Czy mieszanka muzyki epickiej, celtyckiej, różnych soundtracków z gier (np. TES III Morrowind) oraz metalu symfonicznego i epic metalu (bez wokali) dobrze się spisze? Oraz mój dylemat: czy przy pojawieniu się przeciwników zmieniać muzykę na utwór do walki? Choć to wymaga jakiegoś systemu wykrywania wrogów, aby uruchomiło się zdarzenie zmieniające muzykę. Da się zrobić coś takiego? I czy tworzyć w miarę duże mapy (ok. do 75x75), które będą się długo wczytywać, czy rozbić to na mniejsze lokacje, co będzie skutkować ciągłym respawnem przeciwników w pomniejszych lokacjach i lataniem "od węzła do węzła"? No i zostaje sprawa minimapy. Czwarta kwestia: Zasoby ogólne Wszelkiego rodzaju pierdoły upiększające tj. HUD'y, paski, ramki, dźwięki! , fonty! , czy też rzeczy istotne (przydatne skrypty), czy nawet książki/opowiadania, które mogą zainspirować do stworzenia dobrej fabuły, czy też gry RM-owe jako przykład "dobrej gry" zrobionej w tym programie, wszystko mile widziane. (Dla ścisłości, czytałem Wiedźmina, teraz siedzę z opasłym tomem "Oko Świata" autorstwa Roberta Jordana. Dopiero nadgryzłem ową lekturę, więc jeśli ktoś czytał, proszę bez spoilerów. :D ) Jeśli to czytacie, zdaliście test na cierpliwość. Jeśli ktoś podrzuci mi coś ciekawego, nick w Creditsach na koniec gry ma jak w banku :) Jeśli plany na papierze zyskają tytuł i jakikolwiek konkretny rys, napiszę w komentarzach. Z góry dzięki za poświęcony czas. Nowicjusz w szeregach RPG Makerowców :D RE: Z mglistych odmętów... czyli prośba o rady. - Adrapnikram - 27-11-14 00:04 Muzyka ok tylko wywaliłbym metal albo dał go tylko i wyłącznie na bosów Lokacje z wrogami powinny mieć po prostu inne żywszą muzykę odgłosy animacji powinny same nadać żywiołowości grze. Myślę, że mapa 60x60 z minimapą to optymalne rozwiązanie. Grafika do slasha to najlepiej pasuje chyba z rpg makera xp a co do zasobów to radzę pobrać tilestety BenBena one przy drobnym edytowaniu mogą dać tą szczyptę magii. Jeśli chcesz trochę bajkowego klimatu to polecam: Film animowany: spotted away: w krainie bogów oraz inne produkcji tej samej firmy. Co do książek to xanth [trylogia], książki o świecie dysku Ja osobiście czytam książki po wydawnictwach tobie polecam "poltergeist" To chyba wszystko. Jak opanujesz porządnie xas to powinna wyjść eleganckka gierka RE: Z mglistych odmętów... czyli prośba o rady. - X-Tech - 27-11-14 16:05 Ja tam lubię klimaty jrpg + taka jest większość grafik z rpgmakera w stylu jrpg. Gry w klimatach wywodzących się z jrpg/japonii na grafikach z rma działają świetnie jeśli są przyzwoicie przemyślane. Co do muzy to ona powinna być dopełnieniem tego co się dzieje aktualnie wg. fabuły wg. mnie i pasować w dodatku do stylu grafiki i tonu fabuły gierki w danej chwili. Im bardziej nieznana muzyka a najlepiej innych gatunkowo gier tym lepiej - chodzi o to że wtedy używasz czegoś oryginalnego czego inni nie używali. Gry z rma które lubię (tylko kilka wymieniam) Blurred Line(fabularne rpg w klimatach sci-fi dziejące się w różnych strefach czasowych zdarzeń) Gra na parę godzin jest obiektem wielu teorii. Frozen World (eksploracja z ciekawym systemem walki i przygodami i masą przedmiotów różnego użytku) Alter Aila Genesis - Obszar więzienny na którym toczy się gra o przetrwanie w tajemniczej kuli i masa postaci do poznania. Świetne animacje, system, walki i postaci, oraz fabuła. Desert Nightmare - Horror/przygodówka z ciekawym "systemem" przetrwania. Ahriman Prophecy - jedyny w pełni udany mix klimatów jrpg z crpga, który znam na rpgmakera - udało się to w pełni. To jest klasyka. Longing Ribbon - koncept na filmowe ukazanie fabuły genialny - gra nadrabia niedoróbki scenariuszem. Ma swoje bugi w systemie, ale fabularnie - sposobem pokazania fabuły genialna gra i praktycznie niespotykany poziom zaabsorbowania gracza ukazaniem scenariusza. Ogólnie gry z rma które ludzie tworzą za free z pasji są lepsze od większości komercyjnych gier tych pseudo wielkich pustaków robionych przez dziesiątki ludzi itp. gier , bo posiadają to coś czego twórcy nie dają w grach komercyjnych. RE: Z mglistych odmętów... czyli prośba o rady. - Pandemonium - 29-11-14 16:53 Adrapnikram... Wielkie dzięki za Benbena... Tilesety z Valkyrie Stories... piękna rzecz! Właśnie czegoś takiego szukałem! Pozostaje kwestia przekonwertowania tego do RMVXAce. Co do metalu, raczej tylko do walk z bossami i jakiś Mega-Epickich-Hiper-Dramatycznych Momentów-Super-Zwrotów Akcji... bla bla bla :D Co do rozmiarów mapy... Nie wiem, czy gracze nie odczują wrażenia prowadzenia po sznurku, nawet jeśli tych podlokacji będzie dużo i będą rozgałęzione na różne strony. Myślisz, że mnogość questów (hmm, kilka długich, liniowych + wątek główny + 2 czasozjadacze dla nabicia hajsu (też są potrzebne czasem, ale nie mogą wypełniać świata na siłę :D )) zamaskuje to wrażenie, jeśli fabuła będzie dobrze prowadzona tj. wciągnie gracza? RE: Z mglistych odmętów... czyli prośba o rady. - X-Tech - 29-11-14 19:34 Za dużo się zastanawiasz w kwestii oczywistych rzeczy. Za mało czujesz temat. Fabuła nic nie maskuje fabuła to podstawa. Rób, bo lubisz. Rób gry - każda ukończona kolejna gra fabularna i w miare uznana - rozwija. Muzyka nieilustracyjna czyli zespoły itp. może psuć totalnie wrażenie z gry opartej na fabule. Najlepsza jak dla mnie jest muza z gier innych gatunkowo i mało znanych a także ewentualnie muza z filmów. Najważniejsze to żeby elementy do siebie pasowały. Najlepszy klimat w rmie robią utwory w formacie midi totalnie to pasuje do architektury programu. W tych nowych rmach do tych utworów dodawany jest reverb i soundfonty o ile się nie mylę więc brzmią świetnie. Szukaj utworów MIDI one najlepiej pasują do grafiki rm. RE: Z mglistych odmętów... czyli prośba o rady. - Pandemonium - 06-12-14 20:12 Co do grafiki, wybór padł na High Fantasy Bundle, który jakimś cudem znalazłem w internetowych odmętach + rozważam ripowanie grafiki z cRPGów na silnikach Infinity Engine. Jeśli będą pasować stylistycznie, to biblioteki obiektów zostaną znacznie wzbogacone (chyba, że użyje ich w tzw. Parallax Mapping'u), a gra mam nadzieję będzie dostatecznie urozmaicona graficznie. Póki co, robię Iconset z ikon przedmiotów z Icewind Dale i Baldur's Gate oraz tworzę własnego HUDa. ;) Mam już kilka konkretnych rzeczy w planach, ale o nich napiszę, gdy będę tworzył zapowiedź gry :) X Tech... Co do muzyki, masz rację. Podczas grania musi być pewna ciągłość klimatu, jaką tworzy soundtrack (nie wiem jak to dokładnie określić), a zespoły czy różne kompozycje twórców niezależnych (ich miałem przede wszystkim na myśli) tego nie mają, chyba że znajdzie się jakiś dramatyczny zwrot akcji po drodze, czy epicka walka z bossem/armią, gdzie potrzeba odpowiedniej dawki emocji, dynamizmu i budowania napięcia (głośna cisza przed burzą). Co do fabuły, bardziej chodziło mi o stwierdzenie, że gdy fabuła jest dobra i wciąga, to człowiek nie patrzy na wszelkie niedoróbki, (choć mam nadzieję, że żadne się nie pojawią po rzetelnej kontroli całej gry) a wady produkcji zostają przyćmione (np. długie czasy ładowania). ;) RE: Z mglistych odmętów... czyli prośba o rady. - Ramez - 06-12-14 22:21 Jeśli chodzi o muzykę, polecam ci Endlles Online Musci (ściągnąłem to dość dawno, chyba z twierdzy RM) ale jest to format nieobsługiwany przez RM, dlatego potrzebny ci będzie np. Anvil Studio (żeby przekształcić muzykę na format MIDI przez eksportowanie). PS: W pliku jest 45 kawałków, ale około 30-25 ma nutę magi i brak "Dennych dzwonków" w tle, ale wato, zwłaszcza jeśli potrafisz "lekko" przerobić kilka nut. RE: Z mglistych odmętów... czyli prośba o rady. - Pandemonium - 13-12-14 13:19 Ramez, dzięki :) Sprawdzę w najbliższym czasie, z czym to się je. Niestety mam problem. Sytuacja przedstawia się następująco. Zainstalowałem w grze minimapę i działa bez zarzutów, jednak, gdy przypiszę komentarz do potwora, aby był on widoczny na minimapie, podczas walki z nim gra zaczyna mieć lagi jeśli chodzi o atak. Bohater albo musi się odsunąć, albo jeśli chce wyprowadzić kontrę/blok to zdąży oberwać cztery razy, a przycisk ataku nie reaguje. Przy potworach nieoznaczonych komentarzem problemów nie ma. Próbowałem zmniejszyć czas, jaki jest potrzebny bohaterowi do pozbierania się po ciosie (niewiele ponad pół sekundy), ale nie pomogło. Rozmiar mapy nie ma nic do rzeczy (i na dużej i na małej przycina), a w skryptach już jest zainstalowany Antilag. Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać? Ps. Za wszelkie polecone gry wezmę się, gdy rozwiążę wszystkie problemy natury technicznej, tak by mieć solidną bazę do tworzenia gry, a co za tym idzie historii i fabuły. :) RE: Z mglistych odmętów... czyli prośba o rady. - Pandemonium - 17-12-14 00:18 Powyższy problem rozwiązany :) Okazało się, że to nie kwestia znakowania potworów na mapie tylko długości ataku przeciwnika, który trwał dłużej niż cooldown bohatera po otrzymanym ciosie, przez co bohater obrywał dwu, bądź nawet trzykrotnie. Przy poprzednim ogarnianiu dema XAS Engine musiał mi umknąć ten szczegół. Projekt zyskał nazwę: Dracolegendy ^^ Pierwsze screeny: (nie mam jeszcze ani ImageShack'a ani Photobucket'a, więc wrzucam linki z fb póki co :P Mam nadzieję, że działają) Numery i ikony jeszcze do zmiany ;) https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34.0-12/10867127_417483521732738_739237746_n.jpg?oh=ac218c3fe0cd50de7305bbd2054cae9c&oe=54921DA3&__gda__=1418862718_2627bd8e984da37b7a756dba29f1bf81 https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t34.0-12/10863559_418435164970907_1533950304_n.jpg?oh=44fff33a7ef724e511d23ce16cb0a973&oe=5492E726&__gda__=1418940998_93a79e65e65c717d69477673ded7e6d9 Dalsze informacje o projekcie pojawią się już w pełnej zapowiedzi gry... w czasie bliżej nieokreślonym. Wszelkie opinie i uwagi do czasu powstania zapowiedzi proszę komentować tutaj ;) |