Czcionka z RM2k w RMXP.
Aktualny czas: 20-06-25, 17:26 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[XP] Czcionka z RM2k w RMXP.
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Czcionka z RM2k w RMXP.

Jest jakiś sposób żeby używać tej pięknej pikselowej czcionki z RM2k w RMXP.
Bo gdy wpisuję np RM2000, to czcionka się nie wyświetla. Domyślam się że może to być spowodowane typem czcionki - czcionki do RM2k mają typ Bitmap, a te z RMXP TrueType.

Ale ja chcę uzyskać pełne piksele i kwadratową czcionkę w RMXP, w sumie obojętnie jakim sposobem (odpada tylko wyświetlanie obrazków - nie zamęczajcie mnie). Ma to być i już XD.

A jak już się uda to jeszcze chce mieć kolorowanie czcionek na podstawie grafiki, tak jak jest w 2k/3, wyświetlanie cienia jw i możliwość zrobienia tła okna jako zapętlany wzór, a nie rozciągnięcie.

Podsumowując chce w RMXP mieć taki sam system wyświetlania tekstu jak w RM2k/3 - nawet jeśli musiałbym pisać wiadomości w ruby, po prostu muszę to mieć, bo ten system z XP jest za nowoczesny i mi nie pasuje.
12-12-14 21:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

RE: Czcionka z RM2k w RMXP.

Masz 2 wyjścia.

1. Przekonwertuj czcionkę z Bitmap na TrueType
2. Istnieje taka czcionka o wdzięcznej nazwie "Emulogic". Została ona wykorzystana w grach, które w Multimedia Fusion zrobił Radosław Malinowski. Wypróbuj tę czcionkę.

Ewentualnie ktoś inny już przerobił czcionkę z RPG Makera 2000 specjalnie do RPG Makera XP i nowszych.

Z kolorowaniem ci nie pomogę, więc przyzwyczaj się. Chyba, że ktoś znalazł sposób.

Tyle, jeśli chodzi o czcionki. Na pozostałe problemy załóż osobne tematy.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-12-14 10:43 przez Mateusz SSJ8.)
15-12-14 10:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

RE: Czcionka z RM2k w RMXP.

1. To nie takie proste. Trzeba tu wziąć pod uwagę że w RMXP czcionkę możemy mieć w wielu rozmiarach (w 2k3 tylko w 1), więc trzeba by było szukać na którym rozmiarze jeden piksel z czcionki RM2k3owej miałby 4 piksele w RMXP, a potem z takich dokładnych kwadracików (True Type nie składa się z pikseli, to są chyba wektory) poskładać czcionkę. Miałoby to problem - nie było by równej szerokości - więc i tak do dupy, bo bez równej szerokości to wszystko wygląda ohydnie.
2. Sprawdzę.

Tak RM2000 i RMG2000 są przerobione (co prawda bez pl liter, ale je można dodać samemu), tylko, że tu pojawia się następny problem - bez kolorowania wyglądają według mnie ohydnie.
15-12-14 18:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS