Czcionka z RM2k
Aktualny czas: 28-04-26, 09:52 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[XP] Czcionka z RM2k
Ayene Offline
*

Liczba postów: 758

RE: Czcionka z RM2k

Do Ace'a mogę napisać inny kod (ma inną klasę Window)... Napisz, co i jak. Zwróć uwagę, że skrypt z pierwszego posta jest tam już zaimplementowany.

EDIT.
I jeszcze jedno. Aby można było korzystać ze wszystkich kolorów z windowskina należy wejść w skrypt "Window_Message" w linijce:
if color >= 0 and color <= 7
Liczbę 7 zamienić na 15.

Cień jest kolorem czarnym. Jeśli potrzeba to wrzucę również osobne kolory na cień...

[Obrazek: aye_furniture_pres.png]
06-02-15 20:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Nie wrzucaj osobnych kolorów na cień. Niech cień po prostu będzie wyświetlany z ostatniego (albo innego) gradientu z windowskina. Co do ilości kolorów się nie martw, w jednej wiadomości tyle nie użyjesz, a zawsze będzie można przecież podmienić windowskins.

Faktycznie jest zawarty i działa idealnie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-15 20:57 przez Dragon Kamillo.)
06-02-15 20:54
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Kurde nie wiem czy może robię coś nie tak, czy coś, ale kolorowanie nie działa tak jak powinno.

Czyli zamiast podstawiać za kolor czcionki to co jest w obrazku, kolorowanie bierze kolor 1 linii i ostatniej z windowskina i sam automatycznie robi gradient, co mi się nie podoba, bo nie o to mi chodziło. Nie wiem może coś nie tak robię, ale ten efekt jest nie za dobry, bo gradient robi się co jeden piksel a nie co dwa tak jak by to styl retro wymagał. Z czcionkami normalnymi wygląda to całkiem całkiem, ale z tą z RM2k - nie taki efekt chciałem.

Można coś na to zaradzić?
28-12-15 23:31
"Pomógł" przyznał(a):
Ayene Offline
*

Liczba postów: 758

Nie mam za bardzo czasu stawiać skrypt od podstaw. Możesz zrobić demo błędu? Myślę, że można skrypt spokojnie przerobić.

[Obrazek: aye_furniture_pres.png]
29-12-15 09:40
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

W demie nie będzie to widoczne, zrobiłem więc porównanie między 2k3 a XP.
W 2k3 kolory mają 16x16, ale wykorzystywane poprawnie dla liter jest obszar 6x12, a dla ExFont (znaki specjalne zakodowane w exe) 12x12, sposób kolorowania więc wygląda tak:
[Obrazek: xTBnLbH.png]
W twoim skrypcie jednak coś zdaje się nie pracować. Wygląda na to że wykorzystywane są tylko dwa piksele (z górnego i dolnego lewego rogu) z obszaru 16x16, a reszta jest ignorowana. Z tych dwóch pikseli pobierany jest kolor, a gradient jest rysowany skryptem, a nie pobierany całościowo z obrazka jak ma to miejsce w 2k3. Przez to ma to tę samą funkcjonalność co kilka innych skryptów na necie, ale nie pozwala na super kolorowanie czcionek (nie tylko proste gradienty, przykład: http://tsukuru.pl/zasoby/2ksystem/ciemny...system.png ). Zrzut z sytuacji:
[Obrazek: 2NaTXrd.png]
Nie patrz na brak przeźroczystości, edytowałem szybko w paincie, zresztą to nie ma wpływu na to o czym piszę.

Ogranicza to też retro styl, bo odcień w wygenerowanym gradiencie zmienia się co piksel, a nie co 2.

Ogólnie dla kolorków najlepiej żeby były pola 12x24 (2x większe niż litery w 2k3, takie litery dałaś w tej czcionce) albo 6x12 i skryptem powiększanie 2 razy przed nałożeniem. Dotychczasowy gradient wygenerowany w rgss niech zostanie też jako opcja, z true type wygląda OK, ale chciałbym (jeśli tylko możesz), aby też była opcja kolorowania przeniesiona dokładnie z 2k3. ExFonta w XP i tak nie ma więc maksymalny rozmiar czcionki to 12x24.

Mam nadzieję że rozumiesz. Fajnie by było jakbyś dała radę zrobić coś takiego, a jak nie dasz rady to chociaż zmiana odcieniu co 2 piksele (też jako opcja).
29-12-15 19:59
"Pomógł" przyznał(a):
HaxoTV Offline
*

Liczba postów: 92

Mam chyba ciut inny odpowiednik tego skryptu, ale jest on przydatny, polecam.

Spoiler: (Otwórz)
30-12-15 17:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS