Czy się opłaca
Aktualny czas: 28-04-26, 22:19 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[XP] Czy się opłaca
ziomsamsung Niedostępny
*

Liczba postów: 193

pytajnik Czy się opłaca

Czy opłaca mi się marnować czas i robić grę której i tak nie będę mógł sprzedawać?

Mój aktualny projekt.
Spoiler: (Otwórz)
18-09-14 07:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
kanumerki Offline
*

Liczba postów: 247

RE: Czy się opłaca

Cytat:Czy opłaca mi się marnować czas i robić grę której i tak nie będę mógł sprzedawać?
Ze względu na to że ludzkie życie jest krótkie i robienie za darmo nie jest dobre, to odpowiedz brzmi nie.

Ale patrząc z innej strony to jeśli chcesz nabrać jakiegoś doświadczenia, masz chęć stworzenia gry/projektu i pochwalenia się nim no i oczywiście tworzenie gier to twoje hobby, to wtedy nie jest strata czasu.

To zależy od ciebie :)

Stary nick:ka0909
Pomagam w przerabianiu lekkich skryptów smiles
18-09-14 08:12
"Pomógł" przyznał(a):
ziomsamsung Niedostępny
*

Odechciało mi się robić grę.

Mój aktualny projekt.
18-09-14 08:14
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Liczba postów: 312

Z takim podejściem lepiej nie tworzyć gier, równie dobrze możesz sobie zadać pytanie:
Czy się opłaca zadawać takie głupie pytania na forum i ile czasu zmarnowałem pisząc to.
Pewnie jesteś jednym z tych których RM przyciągnął łatwym tworzeniem gier, niestety nawet tu trzeba się czegoś nauczyć i samo klikanie w dwa miejsca nie wystarczy.
Przy tworzeniu nie jest najważniejszy hajs tylko uczucie z jakim tworzysz grę, dzięki temu zrobisz coś niesamowitego.
1.Przeważnie gry robione pod zysk są zwykłym g****
2.Jeżeli chcesz zarobić to naucz się czegokolwiek, programowanie, grafika, muzyka, za to że masz rpg maker i podbierasz zasoby z neta łącząc je w całość nikt ci nie zapłaci, bo ta gra jest tylko w 2/10 twoja.
3.W RM można zarobić, zobacz na To The Moon, ale twórca zrobił tak jak napisałem wyżej, wszystko ma autorskie.

[Obrazek: 240x4ye.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-09-14 11:03 przez Deuce.)
18-09-14 10:56
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Gier nie robi się dla kasy. To zabawa.
Profesjonaliści, którzy robią gry dla kasy przechodzą męki i to nie jest żadna przyjemność - większość z nich to nolife dlatego nie maja nic do stracenia kiedy spędzają kolejną dodatkową noc w pracy bez wracania do domu. Mnie wkurzają te wasze pytania w stylu czy opłaca się robić gry nie dla kasy - ludzie w wiekszosci nie potraficie robic nic lepszego od dna a pchacie sie by robic cos dla kasy - polowa nie potrafi tutaj pewnie poprawnie pisac zdan bez bledow ortograficznych. Robienie gier w rmie to hobby. Robienie gier dla kasy to męka.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-09-14 12:08 przez X-Tech.)
18-09-14 12:06
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
duganhack Offline
*

Liczba postów: 61

Sam nie mogę w to uwierzyć ale zgadzam się z X-Tech 0.0
Ja nie uważam się za wielkiego twórce, może dlatego, że gry jeszcze żadnej nie wydałem...
ale myślę, że znam się w miarę dobrze na XP, ponadto potrafię zrobić w gimpie tilesety, chary, tworzę bardziej rozbudowane questy ( nie przynieś, podaj, pozamiataj ...)itp, ale robię to dla siebie, a jeśli stworzona przeze mnie gra naprawdę by mi się podobała i stwierdziłbym, że to "produkt" wysokich lotów to na pewno podzielę się z nią z wami :-)
Jeśli chcesz robić gry dla kasy to odpuść sobie Rpg maker, ucz się C++ Java Ruby też nie zaszkodzi biggrin , i idź na kierunek związany z informatyką (nie wiem ile masz lat), ale jeśli jesteś w gimnazjum to następnie wybierz technikum informatyczne lub coś podobne ... a potem na studia informatyczne, i albo sam tworzysz firmę albo dołączasz do korporacji razz i tworzysz grę na poziomie !!!
PS ale na poziomie!!! żeby nie wyszedł kolejny gniot pokroju "limbo of the lost" pozdro dla kumatych

Powstają dodatkowe mapy bo było zbyt pusto :D , przedmioty też, fabuła w 40%, npc w 70%

Aktualny projekt: (stan 50%)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-09-14 15:33 przez duganhack.)
18-09-14 15:31
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Tu nawet nie trzeba studiów, bo języków programowania można nauczyć się samemu, ale samo robienie gier za hajs to męka i to jest totalnie inne od tego co sobie wyobrażacie np: programista on nie wymyśla fabuły, wyglądu postaci tylko siedzi po nawet 12-15 godzin i zajmuje się pisaniem kodu na inteligencję dla wrogów (i tak przez całe tygodnie) albo coś innego np: skrypt na animowanie modeli 3-d i to ma być swoboda i robienie własnych gier ? Odradzam. Najlepsze gry robi się z przyjemności i za free te osoby mają przyjemność tworząc gry, bo odpowiadają za wszystko.Ktoś kto robi gry dla kasy przeżywa koszmar np: taki modelarz co on robi ? Siedzi i robi modele 3-d po kilkanaście godzin i tak do końca robienia gry. Jeśli ktoś się tym jara to powodzenia. Największa przyjemność to robić swobodnie gry w rpgmakerze (to program dla ludzi z wyobraźnią do fabuły, postaci i ciekawych pomysłów na rozgrywkę - to program dla osób, które same mogą coś dać od siebie - jak widać scena jest zalana osobami, które się chyba zgubiły...), a jak ktoś ma ledwo parę lat i myśli, że już coś potrafi i pyta się czy opłaca się robić gry w rmie to niech się puknie w czoło. No pewnie, że warto ale z pasji i chęci podzielenia się czymś własnym tak można rozwinąć wyobraźnie i pomysłowość (robiąc wszystko samemu), ale tu nie chodzi o to co możesz rozwinąć, ale co możesz dać innym - czy opłaca się robić gry dla kasy ? To już raczej pytanie czy ktoś chce nie mieć życia i przeżywać męki nie mogąc robić tego o czym marzy...zostając po paręnaście godzin w pracy, a czasami po kilka dni z rzędu...
Najgorsze że w grach samo rysowanko modeli czy inny skill to przeważnie za mało i praktycznie każdy w zespole oprócz tego co robi potrafi dobrze programować i jeszcze parę innych rzeczy. Ogólnie to raczej hardkor...Oni tam ciągle uczą się bibliotek pisanych przez innych członków zespołu, aby na nich operować i innego gówna. To wszystko jest mega skomplikowane. Przypomina budowanie wieżowca i taki np: wstawiacz klamek do drzwi też może powiedzieć, że robi ten wieżowiec tylko, że tak naprawdę na to jak wygląda całość nie ma wpływu, bo on nie robi tego co chce, ale to co zostało mu zlecone...DLATEGO twórca gier w RMIE może powiedzieć, że zrobił całą gierkę wg. swojej wizji, a taki pracownik w CD PROJEKT może powiedzieć, że przez cały okres robienie Wiedźmina nie zrobił gry, ale np: tworzył skrypt na to, aby modele mogły się ruszać gapiąc się po paręnaście godzin dziennie w zera i jedynki.

To, że powstaje tyle crapu w rmie na tym forum to nie fakt, że program jest cienki, ale że tak mało osób robi coś dobrego w tym programie...że tak mało osób ma jakieś predyspozycje do robienia gier.

Żeby robić świetne gry w rmie trzeba być bardzo, bardzo dobrym pisarzem i mieć zmysł graficzny, a zarazem mieć masę wyobraźni.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-09-14 17:28 przez X-Tech.)
18-09-14 16:31
"Pomógł" przyznał(a):
ziomsamsung Niedostępny
*

Cytat:Z takim podejściem lepiej nie tworzyć gier, równie dobrze możesz sobie zadać pytanie:
Czy się opłaca zadawać takie głupie pytania na forum i ile czasu zmarnowałem pisząc to.
Pewnie jesteś jednym z tych których RM przyciągnął łatwym tworzeniem gier, niestety nawet tu trzeba się czegoś nauczyć i samo klikanie w dwa miejsca nie wystarczy.
Przy tworzeniu nie jest najważniejszy hajs tylko uczucie z jakim tworzysz grę, dzięki temu zrobisz coś niesamowitego.
1.Przeważnie gry robione pod zysk są zwykłym g****
2.Jeżeli chcesz zarobić to naucz się czegokolwiek, programowanie, grafika, muzyka, za to że masz rpg maker i podbierasz zasoby z neta łącząc je w całość nikt ci nie zapłaci, bo ta gra jest tylko w 2/10 twoja.
3.W RM można zarobić, zobacz na To The Moon, ale twórca zrobił tak jak napisałem wyżej, wszystko ma autorskie.
To motywuje.

Cytat:Sam nie mogę w to uwierzyć ale zgadzam się z X-Tech 0.0
Ja nie uważam się za wielkiego twórce, może dlatego, że gry jeszcze żadnej nie wydałem...
ale myślę, że znam się w miarę dobrze na XP, ponadto potrafię zrobić w gimpie tilesety, chary, tworzę bardziej rozbudowane questy ( nie przynieś, podaj, pozamiataj ...)itp, ale robię to dla siebie, a jeśli stworzona przeze mnie gra naprawdę by mi się podobała i stwierdziłbym, że to "produkt" wysokich lotów to na pewno podzielę się z nią z wami :-)
Jeśli chcesz robić gry dla kasy to odpuść sobie Rpg maker, ucz się C++ Java Ruby też nie zaszkodzi biggrin , i idź na kierunek związany z informatyką (nie wiem ile masz lat), ale jeśli jesteś w gimnazjum to następnie wybierz technikum informatyczne lub coś podobne ... a potem na studia informatyczne, i albo sam tworzysz firmę albo dołączasz do korporacji razz i tworzysz grę na poziomie !!!
PS ale na poziomie!!! żeby nie wyszedł kolejny gniot pokroju "limbo of the lost" pozdro dla kumatych
Mam 12 Lat i chodzę do szóstej klasy.

Mój aktualny projekt.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-09-14 18:34 przez ziomsamsung.)
18-09-14 18:33
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

... W takim razie lepiej się ucz pisać i czytać xd
18-09-14 19:25
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Nie lubię X-Techa za jego zagrania w stylu Świadków Jehowy, ale tym razem muszę się z nim zgodzić.

W RPG Makerze (szczególnie od XP) nie ma miejsca dla wyznawców chrześcijaństwa, islamu, czy judaizmu. Te religie wyrosły z ubóstwa. Szczególnie chrześcijaństwo jest masochistyczne. Uczą cię, że im więcej cierpisz, tym bardziej jesteś święty. W RPG Makerze tak nie ma. Tutaj możesz tworzyć gry hobbistycznie, albo wcale. Granice religi nie istnieją (i dobrze).

Co do twojego pomysłu, ziomsamsung, możesz sprzedawać gry robione w RPG Makerze, ale do tego potrzebny dowód, że twoja kopia RPG Makera to nie pirat. Bez niego możesz wylądować w @#$%&@#. Twórcy RPG Makera, z tego, co się orientuję, to Enterbrain. Więc zapewne musisz od nich kupić oryginał, bo do niego mogą być dołączone papiery, których potrzebujesz. Jeśli masz te papiery, to:
1. robisz grę i sprzedajesz ją
2. policja do ciebie przychodzi
3. pokazujesz im te papiery (potwierdzając w ten sposób, że masz oryginał, nawet, jeśli korzystasz z pirata)
4. zostawiają cię w spokoju, bo zapłaciłeś za RPG Makera.

Ale, jeśli nie masz, to pierwszyraz, kiedy do ciebie zajrzą, może się dla ciebie skończyć mamrem.

Tak więc, jak widzisz, jest to bardzo ryzykowne.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
19-09-14 08:12
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS