Dla VX Ace:
3. Nie istnieje żaden niezawodny sposób aby chronić twoje zasoby (niezależnie czy są to pliki grafiki czy audio) przed grabieżcami. Można jedynie dołączyć do projektu program który uniemożliwi "większości" osób dostanie się do twoich resource'ów. Gdy mówię "większości" mam na myśli osoby które nie znają się za bardzo na zabezpieczeniach.
Film na stronie nie działa, ale plik dalej można pobrać:
http://forums.rpgmakerweb.com/index.php?...decrypter/
Miej jednak na uwadze, że nawet ten program może zostać zhakowany.
4. Nie wiem.
5. Do uruchomienia gry często potrzebne są pliki RTP (to naturalne). Przy tworzeniu pliku instalacyjnego spróbuj zaznaczyć opcję [+] Dołącz zawartość RTP (lub coś w tym stylu). Ewentualnie, pliki tego typu można pobrać z internetu.
6. O ile mi wiadomo, w VX Ace znajduje się opcja [Wyłącz Bieganie]. Aby ją wybrać musisz wejść we właściwości danej mapy i dać "fajeczkę" przy tej właśnie opcji.
Chyba, że chodzi ci tylko o chwilowe zablokowanie biegania. W takim wypadku polecam ten skrypt:
################################################################################
# DISABLE DASH #
# By: IXFURU #
################################################################################
# #
# Just credit me somewhere. Use as you want. #
# #
# You can just make a script call saying "$game_player.no_dash = true" without #
# quotes to disable dashing. To enable it again, make a script call saying #
# "$game_player.no_dash = false" without quotes. #
# #
class Game_Player < Game_Character
attr_writer :no_dash
alias ds_gplayer_initialize initialize unless $@
def initialize
ds_gplayer_initialize
@no_dash = false
end
alias ds_gplayer_dash? dash? unless $@
def dash?
return false if @no_dash
ds_gplayer_dash?
end
end
Wystarczy znaleźć linijkę @no_dash i wpisać false (jeśli bieganie ma zostać wyłączone) lub true (jeśli bieganie ma pozostać włączone). Potem można zmieniać bieganie on/off wewnątrz projektu za pomocą zdarzenia "$game_player.no_dash = false" lub "$game_player.no_dash = true" (trzeba wywołać). Jeśli chcesz użyć tego skryptu a będziesz miał z nim problemy, możesz wysłać mi wiadomość prywatną. Chętnie pomogę.