Kilka pytań
Aktualny czas: 28-04-26, 20:57 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[XP / VX / VXAce] Kilka pytań
Kostek Offline
*

Liczba postów: 98

Kilka pytań

Mam kilka pytań dot. gry w RPG Makerze VXAce:
1. Jak zmienić ikonę swojej gry?
2. Za co odpowiada przycisk Ctrl. W mojej grze jak go przytrzymam to mogę chodzić po wszystkim...
3. Jak najlepiej przekonwertować grę do pliku instalacyjnego tak aby nikt nie mógł sobie pobrać moich grafik itp.
4. Jaki polecacie darmowy program do nagrywania na płyty?
5. Stworzyłem plik instalacyjny swojej gry (używam win8) i chcąc przetestować grę na winXP wyskakuje komunikat RPGVXACE RTP is required to run this game. Jak to naprawić?
6. Jak usunąć opcję biegania postaci przy użyciu klawisza Shift

Witaj!
Znajomi nazywają mnie Kostek!

Kostek! "Urodziny" już 1 lipca 2015! http://poyters.pl/kosuro.html

Zapraszam na moją stronkę: http://poyters.pl/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-15 10:41 przez Kostek.)
12-04-15 10:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Athanor Offline
*

Liczba postów: 143

RE: Kilka pytań

1. http://www.angusj.com/resourcehacker/
2. Ctrl pozwala chodzić po wszystkim w trybie testowania, potrzebne np. gdy chcesz zobaczyć dobre ustawienie tilesetu czy inne rzeczy, w normalnej grze tego nie ma.
3. Tu nie pomogę;
4. jw.

To jest sygnatura która nikogo nie obchodzi, bo informacje tutaj wypisane są kłamstwem.
Slave:
Gra nigdy nie wyjdzie. Demo gotowe do wrzucenia.
Pożoga:
Gra ma wyjść przed końcem roku (prawdopodobnie).
The Room:
Ruszyły pierwsze szkice.
12-04-15 10:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a): Kostek
Revlis Offline
*

Liczba postów: 266

RE: Kilka pytań

Dla VX Ace:
3. Nie istnieje żaden niezawodny sposób aby chronić twoje zasoby (niezależnie czy są to pliki grafiki czy audio) przed grabieżcami. Można jedynie dołączyć do projektu program który uniemożliwi "większości" osób dostanie się do twoich resource'ów. Gdy mówię "większości" mam na myśli osoby które nie znają się za bardzo na zabezpieczeniach.
Film na stronie nie działa, ale plik dalej można pobrać:
http://forums.rpgmakerweb.com/index.php?...decrypter/
Miej jednak na uwadze, że nawet ten program może zostać zhakowany.
4. Nie wiem.
5. Do uruchomienia gry często potrzebne są pliki RTP (to naturalne). Przy tworzeniu pliku instalacyjnego spróbuj zaznaczyć opcję [+] Dołącz zawartość RTP (lub coś w tym stylu). Ewentualnie, pliki tego typu można pobrać z internetu.
6. O ile mi wiadomo, w VX Ace znajduje się opcja [Wyłącz Bieganie]. Aby ją wybrać musisz wejść we właściwości danej mapy i dać "fajeczkę" przy tej właśnie opcji.
Chyba, że chodzi ci tylko o chwilowe zablokowanie biegania. W takim wypadku polecam ten skrypt:
################################################################################​
#                                 DISABLE DASH                                 #
#                                  By: IXFURU                                  #
################################################################################​
#                                                                              #
# Just credit me somewhere.  Use as you want.                                  #
#                                                                              #
# You can just make a script call saying "$game_player.no_dash = true" without #
# quotes to disable dashing. To enable it again, make a script call saying     #
# "$game_player.no_dash = false" without quotes.                               #
class Game_Player < Game_Character

attr_writer :no_dash

alias ds_gplayer_initialize initialize unless $@
  def initialize
    ds_gplayer_initialize
    @no_dash = false
  end

alias ds_gplayer_dash? dash? unless $@
  def dash?
    return false if @no_dash
    ds_gplayer_dash?
  end

end
Wystarczy znaleźć linijkę @no_dash i wpisać false (jeśli bieganie ma zostać wyłączone) lub true (jeśli bieganie ma pozostać włączone). Potem można zmieniać bieganie on/off wewnątrz projektu za pomocą zdarzenia "$game_player.no_dash = false" lub "$game_player.no_dash = true" (trzeba wywołać). Jeśli chcesz użyć tego skryptu a będziesz miał z nim problemy, możesz wysłać mi wiadomość prywatną. Chętnie pomogę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-15 11:09 przez Revlis.)
12-04-15 10:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS