Motywacja
Aktualny czas: 28-04-26, 19:53 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[XP] Motywacja
ziomsamsung Niedostępny
*

Liczba postów: 193

Motywacja

Co by mogło mnie zmobilizować do tworzenia gry?

Mój aktualny projekt.
Spoiler: (Otwórz)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-14 06:43 przez ziomsamsung.)
23-09-14 06:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

RE: Motywacja

Faktyczne zebranie się w sobie i wzięcie się do roboty a nie zakładanie durnych tematów na forach internetowych?
23-09-14 08:31
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Liczba postów: 312

Motywacją może być wszystko, przykładowo autor zrobił grę o zombie, dlaczego ją zrobił?
najprawdopodobniej zrobił ją dlatego że interesują go zombie.
Nigdy nie rób gier z gatunku który cię w ogóle nie interesuje, interesujesz się światem Sci-Fi
to wykorzystaj swoją wiedzę i zrób na podstawie tego grę.

[Obrazek: 240x4ye.jpg]
23-09-14 10:31
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

(23-09-14 06:43)ziomsamsung napisał(a):  Co by mogło mnie zmobilizować do tworzenia gry?

Radocha, że możesz zrobić co tylko zechcesz w grze - coś czego inny nikt nie robił - swoje przygody / przedmioty, fabułę - coś niecodziennego i możliwość zaskoczenia tym wszystkich i wchłonięcia się samemu w swoją rzeczywistość gry, w której zrobisz co zechcesz , a kto nie robił to może tylko wymyślać teorie ;P Jeśli to nie jest radocha, że robisz coś własnego czego nikt inny nie robił i radocha z faktu zaskakiwania samego siebie każdym postępem i możliwość zaskoczenia innych każdą kolejną minutą gry to ja nie wiem czego szukasz :p Maker jest najlepszy do robienia gier w stylu rpg/przygodowe nastawione na fabułę i przygody w pojedynkę. Możliwość zaskoczenia grą wszystkich bezcenne. Możliwość zrobienia najlepszej gry bezcenne.

Szukanie mobilizacji do zrobienia gry:
Na pewno przestań się przejmować chamskimi komentarzami i docinkami. Jeśli zrobisz coś ciekawego lub zaczniesz robić na pewno wiele osób zostanie zaskoczonymi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-14 12:42 przez X-Tech.)
23-09-14 12:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Kosmik123 Offline
*

Liczba postów: 36

Radocha z tworzenia może nie wystarczyć, bo ona lubi się po pewnym czasie wyczerpywać. Ważne jest to by utrzymać ją nadal na wysokim poziomie w miarę tworzenia kolejnych etapów gry, co zawsze jest coraz trudniejsze, bo więcej bohaterów, bo nowi wrogowie, bo bardziej ambitne wyzwania. Możesz się wtedy zacząć rozpraszać. Musisz więc znów nacelować swój umysł na daną tematykę.

Posłużę się przykładem gry o zombie. Gdy zaczyna ci brakować zapału do robienia gry, obejrzyj sobie jakiś film o zombie. Pod wpływem filmu o tej tematyce do głowy wpadną ci nowe pomysły i więcej weny do tworzenia.

Robiąc jakąś grę w fantasy, zagraj w jakąś inną grę fantasy. Przyjdzie ci pomysł na fajne rozwinięcie fabuły lub nową umiejętność.

Jeżeli tworzysz grę-kryminał przeczytaj jakąś książkę detektywistyczną.

To jest moim zdaniem najlepsza metoda aby utrzymać wysokie zainteresowanie tematem.

Możesz też znaleźć sobie kumpla, który będzie cię motywował do działania. Może pomoże ci wymyślać jakiś quest albo profil psychologiczny postaci. W dwójkę zawsze lepiej się działa.
23-09-14 14:06
"Pomógł" przyznał(a):
ziomsamsung Niedostępny
*

Cytat:Możesz też znaleźć sobie kumpla, który będzie cię motywował do działania. Może pomoże ci wymyślać jakiś quest albo profil psychologiczny postaci. W dwójkę zawsze lepiej się działa.

Mój cioteczny brat, który właśnie uwielbia zombie, ale ja niestety robię grę średniowieczną i mój przyjaciel pomagają mi wymyślać mapki, przedmioty, bronie, zbroje, questy i tp.

Mój aktualny projekt.
23-09-14 15:13
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

To zróbcie grę o zombie w świecie fantazy*.

*Wątpię żeby było to dokładnie średniowiecze.
23-09-14 15:43
"Pomógł" przyznał(a):
ziomsamsung Niedostępny
*

Cytat:To zróbcie grę o zombie w świecie fantazy*.
Ja wolę robić fantasy.

Mój aktualny projekt.
23-09-14 15:49
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Nie istnieje coś takiego jak zmęczenie tworzeniem/projektem.
Jeśli ktoś chce coś tworzyć to tworzy, a jak szuka do tego motywacji to znak, że nie chce lub ktoś go zniechęcał do tego co robił.
Jeśli ktoś jak już pisałem co potępiam robi np: klon gothica bo myśli, że jakiś naiwniak uwierzy w to jego 3-d w makerze, a osoba ta robi projekt dla "sławy" to jak ma się tym nie męczyć. Po pierwsze kseruje coś co już było po drugie robi coś co nie sprawdzi się w 2-d bo w 3-d 2/3 wrażeń zastępuje grafika, a w 2-d jest trudniej utrzymać gracza. W rmie robi się gry z pasji do zrobienia swojej wizji, której nie było przedtem w innych wypadkach to przeważnie bywa głupie. Dopóki osoba tworząca robi coś własnego bez naśladowania czegokolwiek i bez szukania sławy co wiąże się z robieniem gry na siłę - taka osoba nie czuje czegoś takiego jak zmęczenie i nie potrzebuje żadnej motywacji. A jak masz zamiar jak kolejna osoba kserować podstawy większości jakiejś gry 3-d pokroju wiedźmin/gothic to moja motywacja dla ciebie wygląda tak - nie rób kolejnego nudnego crapa, bo po pierwsze to już było i lepsze w 3-d..
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-14 16:39 przez X-Tech.)
23-09-14 16:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Dla mnie największą motywacją jest krytyka dzięki w kółko coś poprawiam. Niestety trochę stoję w miejscu poprawiając coś po raz n-ty.
23-09-14 17:46
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS