Naciskanie odpowiednich klawiszy - QTE
Aktualny czas: 28-04-26, 23:22 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[Dowolny] Naciskanie odpowiednich klawiszy - QTE
kanumerki Offline
*

Liczba postów: 247

zarowa Naciskanie odpowiednich klawiszy - QTE

Chce wam przedstawić system podobny jak w niektórych grach, polegający na szybkim wciskaniu klawiszy. Oczywiście wersja, którą stworzyłem jest jak na razie uboga.
Zadanie gracza to wciskanie odpowiednich klawiszy, które są losowo wybierane z puli trzech klawiszy, A, S i D. Skrypt zdarzeniowy jest ustawiony na typowym zdarzeniu.
Wymaga ono dwóch zmiennych
Spoiler: (Otwórz)
1. zmienna odpowiada za to ile klawiszy trzeba wcisnąć by móc wykonać daną czynność.
2. zmienna odpowiada za losowanie klawiszy. A więc jeśli nam za pierwszy razem się nie uda wcisnąć odpowiednio klawiszy to za drugi razem możemy mieć inną sekwencję tych klawiszy. Szansa na klawisz "A" wynosi 1/3, tak jak i dla S i D.
Skrypt na zdarzeniach pozwala nam:
-Ustawić ile klawiszy gracz musi wcisnąć
-Można ustawić czas, który zmusza gracza do szybszego reagowania na klawisze.
-Można własne grafiki dać do wyświetlania przycisków, ale wiąże się to ze zmianą w typowym zdarzeniu.

Wersja w jakiej został zrobione te zdarzenie nie ma znaczenia, gdyż starsze wersje też posiadają możliwość sterowania warunkami i etykietami. Projekt może zawierać błędy choć na etapie testowania nie wyłapałem ich. Jeśli znajdziesz jakiś błąd to proszę napisać do mnie na PW lub w temacie. Projekt jest udostępniony w celach naukowych. (Uwaga kopiowanie projektu i pomysłu wiąże się z pogardą ze strony towarisz'a X-tech). Oczywiście możesz korzystać z projektu bezpłatnie i udostępniać go innym osobą. Z góry dziękuje za testowanie i mam nadzieję że się przydało :)

Link do projektu:
http://www.mediafire.com/download/lfjyxm...7j/QTE.exe
Screeny:
http://i.imgur.com/HZT9VZn.png
http://i.imgur.com/AvzsIfF.png
http://i.imgur.com/Jc7473F.png

Stary nick:ka0909
Pomagam w przerabianiu lekkich skryptów smiles
12-02-15 23:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a): X-Tech , Adrapnikram , BeVoo , Kaneki , Dakla
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Naciskanie odpowiednich klawiszy - QTE

Żartujesz chyba. Choć tego nie odpaliłem to wiem co to robi.
To raczej przykład jak sprawdzać warunki naciskania klawiszy to nie jest gra, ale przykład. Może ktoś podpatrzy z tego co i jak. Pogarda to gdy ktoś wrzuca do projektu własnego gotowego absa czy minigre, ale takie coś to raczej dobry tutorial dla ogarnięcia komuś jak sprawdzać warunki naciskania przycisków jeśli to działa. Także +
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-15 23:45 przez X-Tech.)
12-02-15 23:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
kanumerki Offline
*

Liczba postów: 247

Cytat:Choć tego nie odpaliłem to wiem co to robi.
To już wiedziałem od początku.
Cytat:To raczej przykład jak sprawdzać warunki naciskania klawiszy to nie jest gra, ale przykład.
Jakby to była gra to bym wstawił w odpowiednim dziale, ale jak widzisz tak się nie stało.
Cytat:Pogarda to gdy ktoś wrzuca do projektu własnego gotowego absa czy minigre
Nom ciężko nazwać to minigrą, bardziej to jak QTE. Nie oznacza że na podstawie tego nie można rozbudować na coś przypominającego minigrę.

Stary nick:ka0909
Pomagam w przerabianiu lekkich skryptów smiles
12-02-15 23:49
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Można na podstawie tego wyuczyć się szybko jak robić takie warunki i zrobić własną minigrę. O to właśnie się rozchodzi także + Łap plusa na zachęte za pomoc dla myślących ludzi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-15 23:52 przez X-Tech.)
12-02-15 23:51
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

Dzięki. Sam chciałem dodać coś takiego do projektu. W razie gdybym się z czymś pogubił, przejrzę twój przykład. :aww: No i na pewno przyda się innym. Ogólnie, dobra robota.

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
13-02-15 00:36
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS