Wiadomość
Aktualny czas: 28-04-26, 17:18 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[XP] Wiadomość
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Wiadomość

Co ja to chciałem... A no tak.
Potrzebuje skryptu który zrobi parę rzeczy:
- Wyświetli obrazek ikony z przedmiotem/umiejętnością
- Wycentruje mi tekst w wiadomości.
Na razie to chyba wszystko. Korzystałem już z ccoa Message System i błąd mi się wyświetlał przy innych rzeczach np. Pokazanie face czy pokazanie okna wyboru. A potrzebuje tylko tych dwóch opcji. Mile widziane również modyfikacje Ccoa, ponieważ już mam ustawionych duuużo zdarzeń z wyświetlaniem ikonek. Co dla mnie jest również ważne? Aby ikonki przedmiotów wyświetlały się po wpisaniu w wiadomości \oi[id_przedmiotu], a umiejętności to już obojętne. Miło by było gdyby pokazywały się razem z nazwą przedmiotu/umiejętności. Liczę na waszą pomoc.
Edit:
No i w ogóle super by było gdyby wyświetlał wiadomość po literce z możliwością wyświetlenia wszystkiego naraz po naciśnięciu przucisku C
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-03-15 04:09 przez Adrapnikram.)
10-03-15 03:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

RE: Wiadomość

Cytat:Potrzebuje skryptu który zrobi parę rzeczy:
Skrypt musisz sam napisać. Ja ci tylko udzielę wskazówek.

Cytat:Wyświetli obrazek ikony z przedmiotem/umiejętnością
Jak to ma być w wiadomości, to musisz użyć funkcji "blt" obiektu mającego klasę "Bitmap". element "contents" obiektu klasy "Window" jest obiektem takiej klasy.

Cytat:Wycentruje mi tekst w wiadomości.
Najlepiej sprawdzi się funkcja "text_size" obiektu klasy "Bitmap". Może ona sprawdzić długość linijki tekstu (width). Problemem mogą być znaki typu "\c[n]", "\v[n]", "\n[n]", "\g" i inne, bo je też może liczyć. Będziesz musiał pomyślec, co zrobić, żeby ich nie liczyło.

Cytat:Na razie to chyba wszystko. Korzystałem już z ccoa Message System i błąd mi się wyświetlał przy innych rzeczach np. Pokazanie face czy pokazanie okna wyboru. A potrzebuje tylko tych dwóch opcji. Mile widziane również modyfikacje Ccoa, ponieważ już mam ustawionych duuużo zdarzeń z wyświetlaniem ikonek. Co dla mnie jest również ważne? Aby ikonki przedmiotów wyświetlały się po wpisaniu w wiadomości \oi[id_przedmiotu], a umiejętności to już obojętne. Miło by było gdyby pokazywały się razem z nazwą przedmiotu/umiejętności. Liczę na waszą pomoc.
Możesz dodać, że po wpisaniu do wiadomości symbolu oznaczającego nazwę umiejętności (argumentem jest jej id) wyświetli ci jej nazwę. W RPG Makerze XP mogą być z tym kłopoty, bo standardowo konwersja "\c[n]", "\v[n]", "\n[n]" i "\g" oraz wyświetlenie tak sformatowanego tekstu wiadomości jest w jednej i tej samej funkcji obiektu klasy "Window_Message".

Cytat:No i w ogóle super by było gdyby wyświetlał wiadomość po literce z możliwością wyświetlenia wszystkiego naraz po naciśnięciu przucisku C
W tym celu musisz napisac, że jak guzik nie jest wciśnięty, to ma czekać określony czas na następną literę, a po wciśnięciu, że ma od razu wyświetlić wszystko. Częstym błędem, o jaki łatwo przy dowolnym długim czekaniu, jest to, że naciśniesz przycisk wyświetlenia od razu całej wiadomości, kiedy czeka np. 1 sekundę do następnej litery i nic się nie dzieje.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
10-03-15 10:10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a): Adrapnikram
Adrapnikram Offline
*

"Skrypt musisz sam napisać."
To już wolę jakiś zmodyfikować. Niemniej troszkę pomogłeś pisząc o tym Window_Message i bitmapie. Teraz wiem gdzie tych funkcji szukać. Leci pomógł. Jednak jak ktoś mógłby być tak miły i...
Mógłby mi ktoś powiedzieć co jest tu źle (nie wyświetla się błąd ale i warunek nie działa). Wkleiłem w window_message pod tym:
Spoiler: (Otwórz)
Spoiler: (Otwórz)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-03-15 18:50 przez Adrapnikram.)
10-03-15 10:59
"Pomógł" przyznał(a):
Dr Man Offline
*

Liczba postów: 58

Z wypisanych przez ciebie funkcji ten o to skrypt je spełnia.
Jest komenda na wyśrodkowanie tekstu, wyświetlenie ikony przedmiotu/umiejętności i wiele innych też bardzo przydatnych.

W skrypcie jest cała lista komend.

http://save-point.org/thread-2394.html
10-03-15 20:16
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Wiem o tym i je używam, z tym że skrypt nie ma kilku opcji (albo się kraszują tj. Opcja Pokaż wybór) które są mi potrzebne we własnym wyświetlaniu wiadomości (na zdarzeniach). Już wiem jak sobie z tym poradzić. Wystarczy że włączy się skrypt gdy jest potrzebny a zamknąć i pozostawić kiedy chcę pokazać wybór. Można chyba zamknąć.
10-03-15 23:53
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS