Zabicie potwora po zabiciu innych
Aktualny czas: 28-04-26, 19:52 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[XP] Zabicie potwora po zabiciu innych
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

RE: Zabicie potwora po zabiciu innych

Nie wiem czy zadziała, przetestuj, ale mam jako takie rozwiązanie. Oczywiście pewnie możesz nawalić jakiś Mateuszowych skryptów, ale to pewnie wiesz.

To robimy tak, w zakładce troops w walce z cerberem, co runde(Span:turn) sprawdzasz warunki

Enemy:głowa1 ma status: death?
Jeśli tak:
Enemy:głowa2 ma status: death?
Jeśli tak:
Enemy:głowa3 ma status: death?
Jeśli tak:
SWITCH X na ON

No i te warunki sprawdzają czy głowy są powalone, żeby switch się włączył muszą być wszystkie powalone, jeśli jakaś głowa nie będzie powalona skrypt po prostu się kończy i uruchomi się ponownie w następnej turze.

Teraz w 2 karcie (której warunkiem uruchomienia jest Switch X na ON) i opcji jest kilka teraz. Możesz np. zrobić teraz tak, że wcześniej na ciało ustawiłeś status jakiś(własny stworzony), który daje defa na wszystko i nigdy się nie kończy( nie będzie się dało zranić). I teraz go po prostu wyłączasz (change enemy state)

http://www.theasgun.blogspot.com
05-03-15 03:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Athanor Offline
*

Liczba postów: 143

Teraz nie wiem, jak zrobić taki status, jakie opcje powinienem zaznaczyć i jak. sprobowalem tez na drugiej stronie zamienic cerbera z hp 99999 na inne cialo z 1 hp przy uzyciu enemy transform, jednak to niedzialalo, nie wiem czemu.

Olejmy temat, obejde sie bez niego, skomplikowany temat.

To jest sygnatura która nikogo nie obchodzi, bo informacje tutaj wypisane są kłamstwem.
Slave:
Gra nigdy nie wyjdzie. Demo gotowe do wrzucenia.
Pożoga:
Gra ma wyjść przed końcem roku (prawdopodobnie).
The Room:
Ruszyły pierwsze szkice.
05-03-15 04:54
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Nie jest to skomplikowane i nie ma co olewać. To jest dobry trening na układanie algorytmów, czy też ogólnie radzenie sobie z problemami, wymyślanie. Tak się nauczysz najwięcej, no chyba, że chcesz wszystko załatwiać wklejając skrypty.
Hm, twój pomysł też jest dobry. Sprawdziłem i działa coś takiego(zrobiłem to w 5 minut, to nie jest skomplikowane):
Slimy to są głowy, a szczur to jest ciało. Tylko teraz uwaga, ciało dodajesz 2 razy. Raz jako te nieśmiertelne, klikasz prawym i zaznaczasz opcje IMMORTAL. Potem znowu dodajesz ciało i nasuwasz idealnie w to samo miejsce co ciało 1 i zaznaczasz appear halfway (niewidzialne).
[Obrazek: SyUGC8A.png]
Więc tak naprawdę jest tu teraz 5 przeciwników. 3 głowy (u mnie slimy) i 2 ciała( 2 szczury) nałożone jedno na drugim.

Natomiast to jest 2 strona
[Obrazek: oXGZRjO.png]
Działa to tak, jak rozwalisz 3 głowy, to niesmiertelny szczur znika, a ten zwyczajny smiertelny sie pojawia. To jest ta komenda Enemy Appear.

Czaisz?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-15 05:35 przez noruj.)
05-03-15 05:28
"Pomógł" przyznał(a):
Athanor Offline
*

Cytat:Nie jest to skomplikowane i nie ma co olewać. To jest dobry trening na układanie algorytmów, czy też ogólnie radzenie sobie z problemami, wymyślanie. Tak się nauczysz najwięcej, no chyba, że chcesz wszystko załatwiać wklejając skrypty.
Jest 4 w nocy a ja używam klawiatury ekranowej, ciężko mi to ogarnąć samemu, masz racje, powinienem się nie poddawać. (Mateuszowe skrypty nigdy nie są dobre).

Tak wygląda to u mnie:
[Obrazek: Yc0fYZ7.png]
Ker Bano i Os są głowami, a Kerbanos2 niewidzialny, 1 zaś jest immortal.
Mimo to, nieśmiertelny nadal stoi, walczyłem 4 razy, zmieniając kolejność drugiej strony, oraz zamieniać numerki miejscami (na wypadek jakbym zapomniał który jest niewidzialny). Mimo to każda walka kończy się walka z nieśmiertelnym.

To jest sygnatura która nikogo nie obchodzi, bo informacje tutaj wypisane są kłamstwem.
Slave:
Pożoga:
The Room:
Ruszyły pierwsze szkice.
05-03-15 06:24
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Zmień warunek startu eventów z Don't run na When the end of the turn.

05-03-15 06:38
"Pomógł" przyznał(a):
Athanor Offline
*

(05-03-15 06:38)noruj napisał(a):  Zmień warunek startu eventów z Don't run na When the end of the turn.
Mhm, Tylko jak?
[Obrazek: zofHUmF.png]

edit2, hmm nadal to samo.

edit3, idę spać, pomyśle nad tym bo dziś mam zły dzień, nie uznawaj mnie za debila jeśli widzisz coś oczywistego na SSie.

Slave:
Pożoga:
The Room:
Ruszyły pierwsze szkice.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-15 07:29 przez Athanor.)
05-03-15 06:46
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Turn 0 nie może być, bo wtedy całość wykona się tylko raz. Przed walką ustaw jakiegoś switcha na ON i w warunku daj ten switch na ON.

Aha i mam nadzieję, że to nie właściwy skrypt na screenie, bo brak tam komend ^^

edit: jakby co to ogarnąłem sobie to w xp i mogę ci demo podesłać

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-15 19:18 przez noruj.)
05-03-15 14:10
"Pomógł" przyznał(a): Athanor
Athanor Offline
*

(05-03-15 14:10)noruj napisał(a):  Turn 0 nie może być, bo wtedy całość wykona się tylko raz. Przed walką ustaw jakiegoś switcha na ON i w warunku daj ten switch na ON.

Aha i mam nadzieję, że to nie właściwy skrypt na screenie, bo brak tam komend ^^

edit: jakby co to ogarnąłem sobie to w xp i mogę ci demo podesłać

Tak, teraz wszystko działa prawidłowo, dziękuję Ci po trzykroć. Gdy wszystkie 3 łby umierają pojawia się animacja zgony ciała czyli nieśmiertelny umiera, i mozna spokojnie zabić normalnego.
Dzięki!

Slave:
Pożoga:
The Room:
Ruszyły pierwsze szkice.
05-03-15 19:50
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS