[oddzielony] Goniec RM - RPG Maker HD
Aktualny czas: 28-04-26, 17:05 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[oddzielony] Goniec RM - RPG Maker HD
Wingard Offline
*

Liczba postów: 6

RE: [oddzielony] Goniec RM - RPG Maker HD

Właśnie poczułem co czują ludzie którzy odkryli że stracili swój projekt, pomimo że ja swojego projektu nie straciłem.

Kiedy okazało się że w Windowsie pasek okna jednak można przestawić powyżej górnej krawędzi ekranu pomyślałem też że może z paskiem Menu start coś da się zrobić i przypomniałem sobie że ma on funkcję autoukrywania. To oznacza że po włączeniu tej funkcji i przeniesieniu paska poza górną krawędź ekranu można by uruchomić grę w oknie o rozdzielczości ekranu tak żeby nic go nie zasłaniało!

Plusy:
- Więcej miejsca na ekranie gry! :jupi:
- Koniec w uczuciem grania w oknie bo teraz to praktycznie fullscreen! :jupi:

Minusy:
- Wszystkie przerobione skrypty trzeba przerobić od nowa tak by pasowały do nowej rozdzielczości. placz

Jakoś mi głupio że wcześniej o tym nie pomyślałem. :-? Teraz okazuje się że z tym wszystkim zrobiłem taki falstart.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-13 18:49 przez Wingard.)
08-06-13 18:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
ravenone Offline
*

Liczba postów: 49

Wingard - Ayene to kobieta:P

A bardziej w temacie - to jest właśnie polska mentalność. Coś jeszcze nie wyszło, a wszyscy już to krytykują.
"Takie okna zrobić to każdy może" - to czemu nikt ich wcześniej nie zrobił?
Wingard wyszedł z ciekawą inicjatywą i chęcia unowocześnienia programu.
Jak dalej chcecie robić gry w malutkich okienkach to ok, nikt wam nie broni. Dajcie chłopakowi spokojnie ukończyć program, a zobaczymy. Może okaże się bardziej funkcjonalny od standardowego XP? Więcej luzu, bo coś się spinacie.
08-06-13 21:15
"Pomógł" przyznał(a):
Heroina Offline

Liczba postów: 17

(08-06-13 14:23)Diablo napisał(a):  RM XP HD? Czy Rep czyta mi w myslach? Myslalem nad zmiana makera, ale poczekam na tego od Reptile :-3

BOŻE KOCHANY WIDZISZ I NIE GRZMISZ :roll:

Reptile nie macza przy tym nawet palców to całkiem osobny twór,
Rep zajmuje się value do zwykłego xp a nie przekombinowywaniem makera, jak sam Wingard powiedział "Reptile nie chciał współpracować".
09-06-13 19:44
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

"Przedstawiłeś to tak jakbym ja namawiał potencjalnych użytkowników makera hd do tego żeby się przestali przykładać do swoich gier. Jakbym mówił że ich gry nie będą fajne jeśli nie będą mieli skryptów które ja robię." - skoro pisałeś że będą fajniejsze te gry to znaczy, że jeśli ludzie będą się przykładali w normalnym makerze do swojej gry to będą tylko fajne bo fajniejsze będą w RM XP HD - tak, a jeśli nie to wytłumacz mi dlaczego mają niby być fajniejsze (podkreślam napisałeś FAJNIEJSZE - to tak jakby gry z pod innych wersji RM miały być mniej fajne) skoro przykładanie się ludzi do projektu nie zależy od makera - "Jeśli komuś się nie podobają skrypty czy ich modyfikacje które dodaję to sobie je wywali i koniec problemu. A jeśli nie podoba mu się że okienka są szersze albo że listy się wyświetlają w kolumnach to nie będzie tego makera używał." Mogłeś napisać, że robisz to by maker był wygodniejszy w użytkowaniu, a gry posiadały wbudowane parę bajerów, które w karzdej chwili można by wyłączyć - i bym się nie czepiał, bo napisanie gry będą fajniejsze wygląda naprawdę, przynajmniej dla mnie, że gry z innych makerów będą mniej fajne - a to wszystko zależy przecież od przyłożenia się autora - przecież można zrobić dobrą grę w RM 95 jeśli autor włoży serce w projekt i gówno w RM VX ACE - gdy autor oleje sprawę, i co że maker wygodniejszy, to nic nie zmienia - a nawet bym powiedział że pogarsza sytuacje...

"latanie z jednego krańca ekranu na drugi w zakładce animacji" - chodziło mi że może lepiej by było ustawić to od razu pod tym obrazkiem - jest trochę miejsca po prawej lub zrobić w dwóch lub więcej wierszach - ale to może być za trudne.

"A poza tym nie wiem co złego widzisz w tym że gra będzie w wyższej rozdzielczości i będzie miała parę bajerów." - co do bajerów to nic złego w tym nie ma, co do rozdzielczości to dopóki będzie narzucona taka wysoka rozdzielczość, to będę widział jak to ty napisałeś coś złego, ponieważ gra przestanie być grywalna, na niektórych sprzętach. Podałem więc propozycję (całkowicie olaną) zmiany rozdzielczości jak to zazwyczaj bywa we wspomnianych grach wydawanych współcześnie - dzięki temu zazwyczaj można ustawić w jakiej rozdzielczości chce się grać, tak by nic nie ucinało. U ciebie już jest inaczej, bo o ile można by było (przypuszczalnie) chodzić, to po włączeniu menu nie jedna osoba by się zdziwiła dlaczego wyświetlany jest tylko jego kawałek. Więc też przypuszczam, że większość ludzi, jak wspomniałeś mając wybór, oleje te przeróbki i co najwyżej będzie używać makera hd do edytowania normalnych projektów - bo w końcu chodzi o liczbę graczy, co nie?

"nie da się porównywać jakiekogolwiek makera do gier wydawanych współcześnie, no przecież to niepoważne. Mają one znacznie wyższe wymagania a i tak nikt nie ma z tym problemu. A tu nagle z makerem jest." - spójrz na wymagania makera xp, potem zrób grę z mapą 500x500 nawal na nią kupe eventów (najlepiej żeby wyświetlały duże i piękne grafiki) i to odpal (najlepiej na wymaganiach makera, ale w sumie możesz to też zrobić na wymaganiach super duper nowoczesnych gier, tnie - no zobocz, a nie powinno przecież tamte gry działają płynnie - zresztą tak myślę że i tak rozdzielczość ci pewno nie spowolniła makera bo jest on po prostu rozwalony już w normalnej wersji, przynajmniej rm xp - reszta makerów lepiej działa. Tu bardzo przydała by się porada/pomoc rave aby zeedytować, lub w najgorszym wypadku napisać od nowa podstawowe klasy rubiego w rm xp.

"A poza tym zdziwiłbyś się jakie rzeczy niektórzy ludzie potrafią odwalać żeby sobie pograć w stare gry." - wiem co robią, sam lubię grać bardziej w stare gry niż te nowe.

"Albo... no nie kryjmy tego - nie chce im się tego robić?" - skoro umieją, a im się nie chce, to gry też się nie będzie chciało robić - no nie kryjmy tego, twoja poprawka nic nie zmieni, taka smutna prawda.

"Nigdy nie mówiłem że to co robię to jest coś czego nikt inny nie potrafi zrobić. Mnie od innych wyróżnia co najwyżej to że mi się CHCE to robić a potem podzielić się efektami tej pracy z innymi." - i chwała Ci za to - sam program przydatny może się okazać jak pisałem (tylko nie zapomnij przetestować go później na swojej grze - aby go jeszcze lepiej udoskonalać), niestety projekt nowej gry to według mnie niewypał i przy tym pozostanę - chyba że coś się w tym projekcie zmieni...
09-06-13 23:54
"Pomógł" przyznał(a):
Wingard Offline
*

Liczba postów: 6

@Dragon Kamillo

Zamierzam rozszerzyć obecne opcje programu więc oznacza to większe możliwości. Wydaje mi się że jest to jednoznaczne z tym że taka gra może się dla kogoś okazać "fajniejsza".

Twoja propozycja odnośnie wybierania rozdzielczości została olana ponieważ zrobienie czegoś takiego byłoby dla mnie po prostu za trudne. To jest teoretycznie możliwe ale pracy z tym tyle że szkoda gadać. ._. Zresztą nawet jeśli użyją tylko programu a nie skryptów to też już coś.

Pokaż mi grę w której są mapy o rozmiarze 500x500 w pełni zapełnione elementami otoczenia i zdarzeniami... -.- No przecież takich kolosów nikt nie robi, mówisz o całkowicie skrajnym przypadku.

I nawet jeśli jednym nie chce się już robić projektów to może przyjdą inni, nowi użytkownicy, którym się zechce. Choć nie wiem jak to jest z popularnością makera teraz. :/
10-06-13 00:10
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

W końcu nie mam się do czego przyczepić - bo masz w sumie rację.

Po za tematem - ciekawostka
"Pokaż mi grę w której są mapy o rozmiarze 500x500 w pełni zapełnione elementami otoczenia i zdarzeniami... -.- No przecież takich kolosów nikt nie robi, mówisz o całkowicie skrajnym przypadku." - przypadek niby skrajny, ale o dziwo mogę podać projekt (na kilka godzin) który korzystał z maksymalnych map dostępnych w makerze (w tym przypadku 256x256), tylko że zrobiony w RM 95, przez co też nie tnie, ale jest potwierdzeniem, że jednak ktoś robi takie kolosy (gra ma w sumie 3 mapy) - http://www.jrkrpg.pl/recenzja.php?kat=rp...r=goku.htm - jeśli ktoś ciekawy samej gry to mogę też zarzucić downloadem - ale dzisiaj mi się nie kce. Ooo sam przed chwilą se przypomniałem że mój alex 95 (gra dołączona do polskiego rm 95) też ma mapę 256x256 XD.
Ale to były ciekawostki.

Co do popularności makera - możesz poczytać w gońcu o tym.
10-06-13 00:28
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS