![]() |
|
Gatunki gier, których niecierpisz=przykłady i gatunki gier, które lubisz =przykłady - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: Śmietnik (/Forum-%C5%9Amietnik) +--- Dział: Inne (/Forum-Inne) +--- Wątek: Gatunki gier, których niecierpisz=przykłady i gatunki gier, które lubisz =przykłady (/Thread-Gatunki-gier-kt%C3%B3rych-niecierpisz-przyk%C5%82ady-i-gatunki-gier-kt%C3%B3re-lubisz-przyk%C5%82ady) |
RE: Gatunki gier, których niecierpisz=przykłady i gatunki gier, które lubisz =przykłady - Ermi - 19-01-15 21:09 Post na temat? Proszę bardzo. Nie ma ulubionych i znienawidzonych gatunków. W każdym trafiają się perełki i porażki. Dziękuje i pozdrawiam. P.S. A pisania postów mijających się z tematem uczyłem się od najlepszych, co nie Iksiu? P.S.2. Jakbyś zauważył tamte posty wygasną, więc nie śmiecę tematu... RE: Gatunki gier, których niecierpisz=przykłady i gatunki gier, które lubisz =przykłady - Kryzz333 - 19-01-15 21:33 MOJE ULUBIONE: "Wielkie" strategie - szczególnie za warstwę ekonomiczną i zarządzanie - faworyty: Cywilizacja, Total War, Hearts of Iron, Europa Universalis Gry wojenne - tzn. symulujące pole walki i bezpośrednią klepę wojsk - faworyty: Wargame (AirlandBattle) RPG - wszystkie - jRPG + dobry nacisk na fabułę -/+ mechaniki są różne, ale zazwyczaj nie powalające - słaba immersja. mogą mieć fabułę, ale nie mają świata o którym bym rozmyślał po zakończeniu gry. Oczywiście może dla ciebie, X-Tech światy mangowe są absorbujące, ale nie dla mnie - cRPG + wysoka immersja, często dobra mechanika -/+ z fabułą jest różnie Strzelanki taktyczne - takie co wymagają grania z głową - faworyty: Operation Flashpoint, Battlefield, RainbowSix Niektóre gry typy Tomb Raider mogą być dobre CZEGO NIE LUBIĘ Gierki o dużym nacisku na zręczność: - nie lubię się męczyć wpychając postać w jakąś lukę czy coś. Wolę rozwiązywać problemy głową Tępe strzelanki np.: CoD Strategie o małej skali - chociaż mogą mieć ciekawy para-rpgowy rozwój postaci, to mają słabą fabułę, przeciętną immersję, a gameplay mi nie pasuje np.: Heroes M&M, Disciples MMO - bo kradnie czas i jest wkurzające. W zasadzie bez jakiejkolwiek wartości HackAndSlash: - zazwyczaj mają całkiem fajny rozwój postaci i dobór ekwipunku, a niektóre są klimatyczne, to w zasadzie jest to MMO dla jednej osoby RE: Gatunki gier, których niecierpisz=przykłady i gatunki gier, które lubisz =przykłady - Adrapnikram - 19-01-15 21:43 A tak ładnie prosiłem... Możemy obrzucać mięsem te dwie kategorie ale do tematu nic to nie wniesie. Niech każdy się ekipo na tym co sam lubi i czego nie lubi. A x nigdzie nie napisał że crpg go krap napisał że to dla niego krap wiec o co tyle chałsu? Kryzz dobre te strategie znasz może battle for wesnoth bo to jedna z moich ulu. W zasadzie strategia dla mnie jest na równi z cRPG RE: Gatunki gier, których niecierpisz=przykłady i gatunki gier, które lubisz =przykłady - X-Tech - 19-01-15 21:46 @Adrapnikram: Wygasną jego posty moje też więc swój też wygaś. (19-01-15 21:33)Kryzz333 napisał(a): Strzelanki taktyczne - takie co wymagają grania z głową Uwielbiam. Polecam. Oprócz tego - Hidden and Dangerous, oraz SWAT 3,4 ewentualnie Project IGI 2, Desert Storm, ale jak dla mnie faktycznie w temacie taktycznych nic nie bije Operation Flashpoint, a drugie miejsce dla Hidden and Dangerous Deluxe. Może znajdę jeszcze coś godnego uwagi z gatunku. Battlefield strzelanka taktyczna ? ... RE: Gatunki gier, których niecierpisz=przykłady i gatunki gier, które lubisz =przykłady - noruj - 19-01-15 21:55 Kryzz, ale " światy mangowe " czyli jakie? Bo w gruncie rzeczy światy fantasy często są podobne, czy to w cRPG, czy w jRPG, a różnią się jedynie prowadzeniem fabuły. Poza tym, manga to styl. Opowieści z Edorii też wygląda na jRPG, podobnie jak Wrota Arkany. Takie grafiki. RTP jest mangowe. Ja mam taką radość bo lubię i to i to. jRPG za akcję i fabułę a cRPG za klimat i mechanike No i immersja to rzecz indywidualna, to żadna zasada, że w crpga się bardziej wczujesz. RE: Gatunki gier, których niecierpisz=przykłady i gatunki gier, które lubisz =przykłady - Adrapnikram - 19-01-15 22:01 Ja napisałem że lubię strategię a przykład BfW // ten akurat wygaśnie RE: Gatunki gier, których niecierpisz=przykłady i gatunki gier, które lubisz =przykłady - Kryzz333 - 19-01-15 22:22 @Adrap: A znam. Grałem i to nawet dużo. Ale ostatnio preferuję inne gierki. Walka turowa w strategiach mi się przejadła. @X-Tech: Wiem, wiem, ale jak się gra na Hardcore, to jesteś jednoosobową drużyną, a inteligentni (?) gracze robią za wyzwania. To jest gra w której nieważne jak wielką masz giwerę, nie zastrzelisz trzech choćby słabych graczy naraz w otwartym polu. Ale zwabienie ich do zaminowanego zakątka i zajęcie upatrzonej pozycji... Operation Flashpoint miałem bodajże... Dragon Rising. Nawet przeszedłem z kumplem kampanię w coopie. Te sytuacje, gdy kradło się przelatujący chiński helikopter szturmowy, lądowało na kapustach obok wioski, odbijało jeńców, tylko po to, żeby jeńcy postanowili walczyć z oprawcami, zamiast spieprzać do transportera. @Noruj: No weź nie zgrywaj się. Chyba doskonale potrafisz wyczuć różnice. RPG Maker nie jest fotorealistyczną grą 3D, tylko prostym programem z prostymi grafikami... A rpg to w końcu gra wyobrażni, czyż nie...? Rzeczywiście przy niektórych tytułach mogą być kłopoty, ale chyba da się łatwo odróżnić te gry: jRPG: http://na.square-enix.com/sites/default/files/image_gallery/468/700d51fc439b1615f1b0618bcc8c1495.jpg http://www.nintendojo.com/wp-content/uploads/2010/08/arc-rise-fantasia.bmp cRPG: http://images.bit-tech.net/content_images/2010/10/the-witcher-2-interview/witcher-2-4.jpg.png http://www.gamingtarget.com/images/content/news/Skyrim_Orc_lg.jpg Mogę też podpowiedzieć, że RPG europejskie/amerykańskie dzielą się na wiele odłamów, o różnej gęstości klimatu: low fantasy heroic fantasy dark fantasy itd. jRPG ci nie podzielę, bo się nie znam cRPG dają mi większą immersję, bo nie muszę się zastanawiać dlaczego włosy bohatera są niebieskie, a miecz dwukrotnie dłuższy i pięciokrotnie cięższy niż on sam Wybaczcie, ale to po prostu do mnie nie przemawia. Są wyjątki, ale większość jRPGowych stylistyk jest dla mnie tandetnych. Oczywiście, w cRPG też tak często jest, ale i tak nieporównywalnie rzadziej i na mniejszą skalę. Pewnie zaraz odpowiecie, że w ogóle, to w cRPG są smoki i magia! Wiem. Ale są zrobione w wiarygodny sposób. RE: Gatunki gier, których niecierpisz=przykłady i gatunki gier, które lubisz =przykłady - noruj - 19-01-15 22:43 Cytat:Pewnie zaraz odpowiecie, że w ogóle, to w cRPG są smoki i magia! Wiem. Ale są zrobione w wiarygodny sposób.Twoje preferencje to twoja sprawa oczywiście. Nie mówiłem, że nie da się tego rozróżnić. Mówiłem o samej podstawie. Bo ta wiarygodność o której piszesz jest nieco śmieszna. W cRPG często są też różne banialuki, podobnie jak niebieskie włosy czy wielkie miecze w jRPG. W ogóle to parodia mówić o jakiekolwiek wiarygodności w fantasy, gdzie właśnie to fantastyka czyli coś oryginalnego i fantazyjnego się dzieje. RE: Gatunki gier, których niecierpisz=przykłady i gatunki gier, które lubisz =przykłady - Kryzz333 - 19-01-15 23:00 No może to tylko sprawa gustu. Albo patrzmy na to przez pryzmat stylistyki. Tak, to jest dobre. Ja preferuję stylistykę mniej wybujałą, za to spójną i poważniejszą, mniej lub bardziej twardo bazującą na kulturze europejskiej. Co do innych gier które lubię, ale trudno jest zaklasyfikować: Faster than Light Frozen Synapse STALKER RE: Gatunki gier, których niecierpisz=przykłady i gatunki gier, które lubisz =przykłady - X-Tech - 19-01-15 23:04 @Kryzz333: Nie grałem w Battlefielda. Jeśli chodzi o Operation FLASHPOINT jestem fanem części COLD WAR CRISIS. Co do tych przytoczonych screenów i w jednym i drugim są cuda. Magia, czary, itd. i w jrpg i w crpg. W jrpg też masz poważniejsze treści jak np: w Suikoden 1,2 opowiadające o losach wojny, a także poważniejsza stylistyka postaci np: w Front Mission (wizualna) To wszystko zależy aczkolwiek podstawowe różnice są takie, że jrpg fabularnie i przedstawieniem postaci jest dużo bardziej rozbudowane od crpg. Co do poziomu fantazji to im większy to lepiej jak dla mnie i to już nie zależy czy w crpg czy w jrpg, ale nie tylko ta fantazja w fabule, ale i w zachowaniu postaci w zasadzie we wszystkim musi się okazywać i znów więcej fantazji widać w JRPG, bo nie ma ograniczeń nagle np: świat rozwala kometa, a fabuła idzie dalej lub np: akcja przenosi się do innej epoki, by wrócić do poprzedniej. Jednym z wyjątków które mnie trochę zaciekawiły z CRPG jest wiedźmin 2, który właśnie prowadzi się jak opowieść fantasy mniej więcej to zbliża tę grę do tego za co cenię sobie JRPG mimo wszystko jednak nie pograłem jeszcze w ten tytuł jak należy, bo jednak mam gry, które bardziej mnie przyciągają. Kryzz333 napisał(a):cRPG dają mi większą immersję, bo nie muszę się zastanawiać dlaczego włosy bohatera są niebieskie, a miecz dwukrotnie dłuższy i pięciokrotnie cięższy niż on sam razz Zagrałem w kilka. Niejedna postać w CRPG stroiła się jak kompletny freak i również nie brakło kolorów włosów i dziwacznych ubrań różnych plemień i ras. Absolutnie podobne tematy mody zwariowanej. |