![]() |
|
Za co kochamy Makera? - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: Śmietnik (/Forum-%C5%9Amietnik) +--- Dział: Inne (/Forum-Inne) +--- Wątek: Za co kochamy Makera? (/Thread-Za-co-kochamy-Makera) |
Za co kochamy Makera? - Zvarr - 06-04-14 18:25 Dokładnie tak jak w temacie - co przykuło was na dłużej to tego programu? Co wam się najbardziej w nim podoba? A może macie do opowiedzenia jakąś ciekawą historię względem Waszych pierwszych kroków z Makerem? Śmiało podzielmy się i nie szczędźmy Makerowi komplementów RE: Za co kochamy Makera? - Deuce - 06-04-14 18:31 Mnie przyciągnęła grafika 2D jestem jej wielkim fanem żadne 3D nie daje mi takiej frajdy jak gry robione w 2D, drugą sprawą jest ciekawy i przejrzysty język RGSS i duże możliwości nawet przy standardowych zdarzeniach. Pierwsza gra w jaką grałem było Parallel Worlds. RE: Za co kochamy Makera? - Zvarr - 06-04-14 18:37 Yhy, grafika 2D zdecydowanie rządzi! A zwłaszcza pixelart, ale większość pism dla graczy np. CD - Action wypowiada się tak ( między innymi o Margonem, które ma oprawę graficzną w 75% opartą na RTP ) "No tak... grafika przestarzała, ale znajdą się ludzie, którzy się wciągną". Zawsze mnie to denerwowało, wystarczy spojrzeć na np. PixelJoint i odpowiedzieć sobie na pytanie: "Czy taka sztuka jest przestarzała?". RE: Za co kochamy Makera? - Athanor - 06-04-14 20:20 Na pewno to że jest to prosty w obsłudze na początek program do tworzenia gier. Na sam początek pozwala ogarnąć czym są zmienne i inne przełączniki. Z taką wiedzą mogę powoi iść w kierunku dalszych zmagań i zacząć tworzyć w Game Makerze (Którego posiadam). I oczywiście można poznać wielu ludzi na takich forach, np ciebie <3 RE: Za co kochamy Makera? - X-Tech - 06-04-14 21:15 Ja za kilka świetnych gier, które są genialne. Gdybyście oderwali się od reklam od tego całego komercyjnego syfu jaki obecnie wychodzi na PC również docenilibyście te gierki i wiele innych. Sam program pozwala mi tworzyć co tylko chcę w pojedynkę. W innych środowiskach maleją możliwości bycia odpowiedzialnym za wszystko tworząc własne rozbudowane gry. RE: Za co kochamy Makera? - ThrashHD - 06-04-14 21:29 Prostota i funkcjonalność RE: Za co kochamy Makera? - hans - 06-04-14 21:56 Ja tam makera najbardziej lubię za to, że dzięki niemu mogę wyżyć się twórczo i przelać na niego swoje wszystkie chore wymysły. Jak ktoś nie umie pisać książek to taki maker to świetna sprawa. RE: Za co kochamy Makera? - Zvarr - 07-04-14 08:40 A propós - Przypomniały mi się sytuacje w, których pokazywałem młodszemu bratu XP'eka (Brat wzorem mnie expi jak szalony w Margo, ale coś mu nie wychodzi Ja: Masz 3 warstwy - pierwsza do podłoży, bo nie może nic pod mapką prześwitywać, chyba, że dasz panoramę. 2 i 3 to to samo - są do obiektów z przezroczystością czyli drzew, stołów itp. A dwie są po to, żebyś np. mógł postawić kubek na drugowarstwowym stole. Brat: Czyli, jak Edytorze Mapek Margonem? Ja: No właśnie nie! Niby to typowy program do gier, ale możesz z odrobiną umiejętności wyczarować coś naprawdę odbiegającego od idei RMXP. Nie znaczy to jednak, że jak chcesz zrobić RPG'a z krwi i kości to coś z tobą nie tak. Bądź nieograniczony, to najlepsze bo program nie narzuca Ci niczego! Możesz zrobić grę logiczną, zręcznościówe, platformera, albo nawet prezentację multimedialną! I nie szukaj tu przycisków "Ustaw wroga", "Ustaw sklep". Program nie trzyma Cię za rączkę. Wydaje mi się to główną zasadą kierowania się w Makerze. A wam? :-) RE: Za co kochamy Makera? - ADI - 07-04-14 10:53 Za co kocham makera? Tak jak już było pisane... Za tą prostotę a także nieograniczone możliwości. Za tą cudną grafę (jestem wielkim fanem starych dobrych graficzek 2d) RE: Za co kochamy Makera? - Rave - 07-04-14 13:16 Za to, że można z użyciem niego opowiedzieć ciekawą historię bez potrzeby babrania się w pisanie od podstaw systemu dialogów, systemu walki, etc. |