Za co kochamy Makera?
Aktualny czas: 29-04-26, 00:34 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Za co kochamy Makera?
Zvarr Offline
*

Liczba postów: 118

serce Za co kochamy Makera?

Dokładnie tak jak w temacie - co przykuło was na dłużej to tego programu? Co wam się najbardziej w nim podoba? A może macie do opowiedzenia jakąś ciekawą historię względem Waszych pierwszych kroków z Makerem? Śmiało podzielmy się i nie szczędźmy Makerowi komplementów smiles. Dotyczy to wszystkich wersji.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-04-14 18:28 przez Zvarr.)
06-04-14 18:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Liczba postów: 312

RE: Za co kochamy Makera?

Mnie przyciągnęła grafika 2D jestem jej wielkim fanem żadne 3D nie daje mi takiej frajdy jak gry robione w 2D, drugą sprawą jest ciekawy i przejrzysty język RGSS i duże możliwości nawet przy standardowych zdarzeniach. Pierwsza gra w jaką grałem było Parallel Worlds.

[Obrazek: 240x4ye.jpg]
06-04-14 18:31
"Pomógł" przyznał(a):
Zvarr Offline
*

Yhy, grafika 2D zdecydowanie rządzi! A zwłaszcza pixelart, ale większość pism dla graczy np. CD - Action wypowiada się tak ( między innymi o Margonem, które ma oprawę graficzną w 75% opartą na RTP ) "No tak... grafika przestarzała, ale znajdą się ludzie, którzy się wciągną". Zawsze mnie to denerwowało, wystarczy spojrzeć na np. PixelJoint i odpowiedzieć sobie na pytanie: "Czy taka sztuka jest przestarzała?".
06-04-14 18:37
"Pomógł" przyznał(a):
Athanor Offline
*

Liczba postów: 143

Na pewno to że jest to prosty w obsłudze na początek program do tworzenia gier. Na sam początek pozwala ogarnąć czym są zmienne i inne przełączniki. Z taką wiedzą mogę powoi iść w kierunku dalszych zmagań i zacząć tworzyć w Game Makerze (Którego posiadam).
I oczywiście można poznać wielu ludzi na takich forach, np ciebie <3

To jest sygnatura która nikogo nie obchodzi, bo informacje tutaj wypisane są kłamstwem.
Slave:
Gra nigdy nie wyjdzie. Demo gotowe do wrzucenia.
Pożoga:
Gra ma wyjść przed końcem roku (prawdopodobnie).
The Room:
Ruszyły pierwsze szkice.
06-04-14 20:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Ja za kilka świetnych gier, które są genialne. Gdybyście oderwali się od reklam od tego całego komercyjnego syfu jaki obecnie wychodzi na PC również docenilibyście te gierki i wiele innych.

Sam program pozwala mi tworzyć co tylko chcę w pojedynkę. W innych środowiskach maleją możliwości bycia odpowiedzialnym za wszystko tworząc własne rozbudowane gry.
06-04-14 21:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
ThrashHD Offline
*

Liczba postów: 64

Prostota i funkcjonalność

:gokulol:
06-04-14 21:29
"Pomógł" przyznał(a):
hans Offline
*

Liczba postów: 19

Ja tam makera najbardziej lubię za to, że dzięki niemu mogę wyżyć się twórczo i przelać na niego swoje wszystkie chore wymysły. Jak ktoś nie umie pisać książek to taki maker to świetna sprawa.

"Nienawidzę cytatów" - Ralph Waldo Emerson

W tworzeniu:
INSIDE
Postapokaliptyczne Rpg
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-04-14 21:56 przez hans.)
06-04-14 21:56
"Pomógł" przyznał(a):
Zvarr Offline
*

A propós - Przypomniały mi się sytuacje w, których pokazywałem młodszemu bratu XP'eka (Brat wzorem mnie expi jak szalony w Margo, ale coś mu nie wychodzi wink.) Oto przebieg rozmowy:

Ja: Masz 3 warstwy - pierwsza do podłoży, bo nie może nic pod mapką prześwitywać, chyba, że dasz panoramę. 2 i 3 to to samo - są do obiektów z przezroczystością czyli drzew, stołów itp. A dwie są po to, żebyś np. mógł postawić kubek na drugowarstwowym stole.

Brat: Czyli, jak Edytorze Mapek Margonem?

Ja: No właśnie nie! Niby to typowy program do gier, ale możesz z odrobiną umiejętności wyczarować coś naprawdę odbiegającego od idei RMXP. Nie znaczy to jednak, że jak chcesz zrobić RPG'a z krwi i kości to coś z tobą nie tak. Bądź nieograniczony, to najlepsze bo program nie narzuca Ci niczego! Możesz zrobić grę logiczną, zręcznościówe, platformera, albo nawet prezentację multimedialną! I nie szukaj tu przycisków "Ustaw wroga", "Ustaw sklep". Program nie trzyma Cię za rączkę.

Wydaje mi się to główną zasadą kierowania się w Makerze. A wam? :-)
07-04-14 08:40
"Pomógł" przyznał(a):
ADI Offline
*

Liczba postów: 277

Za co kocham makera? Tak jak już było pisane...
Za tą prostotę a także nieograniczone możliwości.
Za tą cudną grafę (jestem wielkim fanem starych dobrych graficzek 2d)

https://SecreLocal.com - Vanessa Mimi Haley Vladochka Ana Vavx - No Verify - Anonymous Adult Dating - Meet Local Private Lady
07-04-14 10:53
"Pomógł" przyznał(a):
Rave Offline
*

Liczba postów: 327

Za to, że można z użyciem niego opowiedzieć ciekawą historię bez potrzeby babrania się w pisanie od podstaw systemu dialogów, systemu walki, etc.

Nie ma rzeczy niemożliwych, jest tylko brak umiejętności.
[Obrazek: UXIyBZb.gif][Obrazek: UXIyBZb.gif]

Spoiler: (Otwórz)
07-04-14 13:16
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS