Za co kochamy Makera?
Aktualny czas: 28-04-26, 17:18 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Za co kochamy Makera?
Zvarr Offline
*

Liczba postów: 118

RE: Za co kochamy Makera?

Nie ma niczego złego! Gdzie Reptile napisał, że to zdrożne i be? Chodzi o to, że niektórzy ludzie
lubią "zakombinować trochę" inni iść schematami. W obu wypadkach nie ma w tym nic złego! A dobrą zręcznościówkę trudno zrobić na RM. To stwierdzenie faktu!!!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-04-14 19:50 przez Zvarr.)
25-04-14 19:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Próbowałem coś zacząć w Action Game Makerze i lipa.

Z RPG Makerem XP lepiej sobie radzę. Przynajmniej kluczowe elementy mam już gotowe i mogę je w każdej chwili nadpisać. A jak nie mam jakiegoś bajeru, to krok po kroku się zrobi.

Dla przykładu.
Chcesz w RPG Makerze XP zrobić grę jak "Two Worlds". O co ci chodzi? Tam było, że zamiast tarczy mogłeś wziąć drugą broń.
Standardowo w żadnym RPG Makerze nie da się tego zrobić. Ale, jeśli pracujesz w RPG Makerze, w którym zaimplementowano Ruby, to będziesz potrzebował TYLKO jednej postaci z bazy danych, żeby zrobić jedną walczącą dwiema broniami lub jedną i tarczą (w zależności od tego, co jej dasz). I nie będziesz musiał korzystać z opcji "Dwie bronie", która w RPG Makerze XP i tak nie jest dostępna. Ale, jeśli chcesz ten bajer w swojej grze, sam będziesz musiał poszukać odpowiedzi na pytanie "Jak zrobić, że założenie jednej postaci dwóch broni opcjonalnie było w ogóle możliwe". Tak więc RPG Maker też wymaga wyobraźni. W przypadku Ruby nawet więcej, niż w przypadku RPG Makera 2000. Bo przecież skrypty same się nie napiszą.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
12-05-14 14:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
ADI Offline
*

Liczba postów: 277

(12-05-14 14:56)Mateusz SSJ8 napisał(a):  Próbowałem coś zacząć w Action Game Makerze i lipa.
Ja także "próbowłem". Lepiej idzie w RM'ie. XD

Mateusz SSJ8 napisał(a):  Z RPG Makerem XP lepiej sobie radzę. Przynajmniej kluczowe elementy mam już gotowe i mogę je w każdej chwili nadpisać. A jak nie mam jakiegoś bajeru, to krok po kroku się zrobi.

W Action Game Maker też możesz sobie modyfikować kiedy zechcesz i to co wcześniej zrobiłeś.

(25-04-14 19:49)Zvarr napisał(a):  A dobrą zręcznościówkę trudno zrobić na RM. To stwierdzenie faktu!!!

Trudno zrobić? Zależy to od tego jak sobie takową wyobrażamy.
Nie zawsze to musi być trudne, ale ogarniając podstawy da rade XD

https://SecreLocal.com - Vanessa Mimi Haley Vladochka Ana Vavx - No Verify - Anonymous Adult Dating - Meet Local Private Lady
14-05-14 16:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Zwiodimus Offline
*

Liczba postów: 12

Ja go kocham za to, że zamienił mnie w świra oraz za to, że dzięki niemu mogę mejkeżyć.
20-05-14 21:19
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Ja w sómie koham makera za to, rze pewnie niedłógo znuw wruuuce do akcji.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-05-14 22:09 przez X-Tech.)
20-05-14 22:08
"Pomógł" przyznał(a):
ralfek Offline
*

Liczba postów: 46

Ja go kocham za to że tworzę w nim swoją grę!!
i w ogóle za wszystko
20-05-14 23:03
"Pomógł" przyznał(a):
Rave Offline
*

Liczba postów: 327

OzzY, mówiąc "język programowania" masz na myśli Ruby czy eventy? Bo oba się do pewnego stopnia pod opis "język programowania" nadają.

Nie ma rzeczy niemożliwych, jest tylko brak umiejętności.
[Obrazek: UXIyBZb.gif][Obrazek: UXIyBZb.gif]

Spoiler: (Otwórz)
21-05-14 16:06
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RMXP był zawsze dość kiepskim programem. Podobają mi się jedynie w nim warstwy i ogólne wrażenia z gier, które zostały zrobione w przemyślany sposób np: LAST SCENARIO <3

RMXP nie nadaje się do tworzenia większości gier, które wymagają jakiś równoległych procesów bo robienie na nim czegokolwiek na eventach związanego z procesami w tle powoduje chore niewyobrażalne lagi, a od tego są rpgmakery, by tworzyć gry eventami.

Jak ktoś chce się bawić w programowanie to robi gry od zera, a nie komplikuje sobie wszystko (ale i tak komplikuje bawiąc w prograMOWANIE)

Oczywiście, że rpgmaker ma przewagę nad programowaniem, ale tylko jeśli możesz robić gry na eventach i program się nie rozwala z tego powodu, ale jeszcze ci pomaga.

Ograniczony umysł nie rozwiąże tych samych problemów, które napotka w rmie programując, bo to nie kwestia ograniczeń programu, ale mózgu osoby, która go używa. Widziałem ludzi, którzy tworzyli strzelaniny i inne cuda w rpgmakerach, bo byli po prostu bystrzy i obcykani w matmie/fizyce.
Takie same wymogi są stawiane w programowaniu, ale rpgmaker zmniejsza ilość pracy jaką musisz włożyć, by cokolwiek działało, a wiec jest lepszy. Jeśli ktoś leje wymówkami przed używaniem rpgmakera w większości przypadków jest kiepskim algorytmikiem i nie potrafi myśleć. W programowaniu będzie miał jeszcze trudniej, ale oczywiście rzuci rma i powie, że programowanie jest lepsze i programując zrobi jedno wielkie nic zacinając się na pierwszych linijkach kodu...

Zastanawia mnie skąd wymóg większej rozdzielczości do gry 2-d
Jesteś malarzem artystą naturalistą, który będzie malował ręcznie klatki animacji do spriteów spędzając nad jedną tydzień ? Praktycznie wszystkie gry Indie w 2-d mają niską rozdziałkę, a oczywistym jest, że
rozdzielczość około 640x480 to już jest wymóg dla profesjonalnych grafików 2-d, aby cokolwiek coś tu zdziałali...za niska rozdzielczość???? Może kolejna wymówka, by ukryć brak zdolności do rysowania...Eh ludzie.

Sprawa wygląda prosto. Jeśli ktoś naprawdę chce robić gry to ZAAAAAUWAŻY, że w rpgmakerze wszystko zrobi o wieele szybciej i łatwiej, ale jeśli biorą się za to ludzie ze słomianym zapałem i kiepskim pojmowaniem to w żadnym programie i języku nie stworzą nic sensownego, bo w samym programowaniu jest o wieleeee trudniej i dłużej robi się wszystko.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-05-14 18:13 przez X-Tech.)
21-05-14 17:57
"Pomógł" przyznał(a):
OzzY Offline
*

Liczba postów: 26

X-Tech nie produkuj się tyle bo CI na starość tuszu braknie. Jesteś niczym nawracający ból głowy i czterech liter. Nevermind. Dobry w fizyce i w matmie. Zgodzę się nie miałem z tymi przedmiotami nigdy problemu ba nawet uwielbiam czasem posiedzieć nad paroma zagadnieniami. Programowanie utrudnia? Czyli CI, którzy tworzą zdarzenia też sobie utrudniają tak? Zdarzenia już opierają się na pewnej algorytmice. Z lagami do zdarzeń się naprawdę zgodzę nie rozwiązali tego najlepiej. Nigdy nie rysowałem i nie zamierzam jakoś nie mam artystycznej duszy. Wiesz ja jednak lubię czysty obraz a nie rozpikselowaną pastę na ekranie i kalejdoskop różnych kolorów.

Rzuciłem RM'a dla narzędzi pasujących bardziej do moich zdolności. Sam nie wiem czasem czy kiedyś po prostu próbowałeś programować i Cię to przerosło czy naprawdę masz coś nie tak z mózgiem. Idąc Twoim tokiem rozumowania czyli firmy, które naprawdę tworzą gry robią źle pisząc własne silniki i "robiąc wszystko" samemu, przecież mogą wykorzystać BOSKIEGO RM'a I ZROBIĆ WSZYSTKO NA ZDARZENIACH.

Czuję w twojej wypowiedzi szczególnie krytyczne podejście do mojej osoby. Widzisz obecnie kończę parę produkcji, które pojawią się nie tylko na desktopach a na paru innych platformach. Idąc do meritum sprawy proszę Cię nie komentuj więcej moich wypowiedzi po prostu gdy widzę Twoje wypociny dostaje wewnętrznej padaczki i piana z buzi sama leci z takich głupot.

X-Tech przy dłuższej formie wypowiedzi stosujemy przynajmniej wyjustowanie.

Rave mam na myśli RGSS, nie jest to czyste Ruby.
21-05-14 21:17
"Pomógł" przyznał(a):
Rave Offline
*

Liczba postów: 327

OzzY tu się mylisz. RM UŻYWA Ruby. RGSS to po prostu biblioteka Ruby napisana na potrzeby makera. Coś jak np. Gosu, ale bardziej wyspecjalizowane (pod gry RPG).

Nie ma rzeczy niemożliwych, jest tylko brak umiejętności.
[Obrazek: UXIyBZb.gif][Obrazek: UXIyBZb.gif]

Spoiler: (Otwórz)
21-05-14 21:44
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS