[VXAce] Pliki audio - Wersja do druku
Ultima Forum
[VXAce] Pliki audio - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [VXAce] Pliki audio (/Thread-VXAce-Pliki-audio)

Pliki audio - Kostek - 30-06-15 23:11

Witam
Otóż jak tworzę plik instalacyjny mojej gry zaznaczam opcję tworzenia zakodowanego archiwum niby wszystko gra, grafik nie można sobie podejrzeć, jednak widać wszystkie pliki Audio SE, a tego nie chcę. Znacie jakiś sposób na uniemożliwienie każdemu graczowi brania sobie plików audio?

RE: Pliki audio - Revlis - 01-07-15 09:02

Standardowe szyfrowanie raczej nie obejmuje plików Audio SE, ale dla chcącego nic trudnego. Jeśli przed szyfrowaniem przeniesiemy nasze pliki audio do folderu który szyfruje się normalnie (np. data) to zostanie on zaszyfrowany razem z nim. Jedyny problem który się pojawia, to odtworzenie pliku z innego folderu niż docelowy. Do tego można użyć skryptu:
http://himeworks.com/2014/03/simple-audio-encryption/

RE: Pliki audio - Kostek - 01-07-15 22:47

Możesz mi to jakoś rozpisać krok po kroku? xd

RE: Pliki audio - Revlis - 01-07-15 23:17

1. Włącz Rpg Maker VX/Ace.
2. Otwórz edytor skryptu rubby.
3. Kopiuj/Wklej skrypt do projektu nad main.
4. Zapisz zmiany.
5. WYŁĄCZ Rpg Maker VX/Ace.
6. Wejdź do PROJEKTU który edytowałeś dopiero w Rpg Maker VX/Ace.
7. Znajdź folder Audio.
8. Przeciągnij go do folderu Data.
9. Ponownie włącz Rpg Maker VX/Ace i otwórz w nim swój projekt.
10. Daleko zaszedłeś, pora na małą przerwę.
11. Polecam herbatkę malinową, ewentualnie kakao granulowane (dla odmiany).
12. Stwórz plik instalacyjny wybierając opcję kodowania/szyfrowania.
13. Przetestuj instalując na swoim komputerze i uruchamiając kilka plików audio wewnątrz gry (polecam inny projekt z kilkoma plikami audio, gdyż Urodziny Kostka za dużo ważą, aby robić na nim testy).
14. Po wyłączeniu GRY wejdź w jej folder i sprawdź, czy wciąż posiada folder - Audio.

Pliki typu ogg są praktycznie niewykrywalne, za to mp3 pojawiają się w nierozpoznawalnym formacie. Skrypt będzie więc działał najlepiej jeśli wszystkie pliki w projekcie byłyby w formacie ogg.

RE: Pliki audio - Kostek - 02-07-15 09:26

Wielkie dzięki :D
PS: Ostatnio przerzuciłem się na gorzkie (sypkie) kakao, a potem je sobie słodzę. Ponoć tak jest zdrowiej...