![]() |
|
[VX] Warunek zależny od poziomu. - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX] Warunek zależny od poziomu. (/Thread-VX-Warunek-zale%C5%BCny-od-poziomu) Strony: 1 2 |
Warunek zależny od poziomu. - Revlis - 17-07-15 22:25 Witam. Próbowałem ostatnio sprawić by dane zdarzenie aktywowało się tylko gdy bohater zdobył określony poziom lub posiada określoną ilość statystyk. Wiem że można to zrobić zaznaczając i wywołując zmienną, ale mimo iż korzystałem z wielu poradników dalej nie jestem w stanie tego zrobić. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś krok po kroku (najlepiej na screenach) wytłumaczył mi jak można coś takiego osiągnąć. Ps. Chodzi o coś w stylu: Groźba uda się gdy bohater x będzie miał y pkt. siły. Perswazja uda się gdy bohater x będzie miał y pkt. inteligencji. itp. RE: Warunek zależny od poziomu. - Kryzz333 - 17-07-15 22:29 No to robisz po prostu wybór w dialogu z perswazją i dajesz: Warunek -> Zmienna (Perswazja) + warunek jeśli się nie spełni (za mało Zmiennej) Jeśli się spełni to robisz tam zdarzenie jak się udało A jeśli się nie spełni to dajesz konsekwencje niepowodzenia. Oczywiście jak to jest coś więcej niż tylko np. różnica w zapłacie do do każdej opcji dajesz Przełącznik lub Zmienną sygnalizującą co się wydarzyło. RE: Warunek zależny od poziomu. - Revlis - 17-07-15 22:36 Nie bardzo rozumiem. Po prostu chciałbym warunek w którym zmienna byłaby równa danej statystyce lub poziomowi gracza. Zaraz dodam screeny jak to u mnie "powinno" wyglądać. RE: Warunek zależny od poziomu. - Kryzz333 - 17-07-15 22:39 No to po prostu przed sprawdzeniem w warunku zmiennej daj jeszcze aby Zmienna = Poziom Bohatera RE: Warunek zależny od poziomu. - Revlis - 17-07-15 22:42 Właśnie tak robiłem. A raczej "próbowałem" bo skoro nie działa to coś muszę robić źle. ![]() Odpowiedź zawsze jest "nie ok" niezależnie od tego ile pkt. inteligencji (za mało lub za dużo) posiada bohater. RE: Warunek zależny od poziomu. - Kryzz333 - 17-07-15 22:46 A co konkretnie nie działa? Bo powinno być okej. Może jakieś skrypty i/lub zdarzenia równoległe robią coś z tą zmienną akurat. RE: Warunek zależny od poziomu. - Revlis - 17-07-15 22:52 Niczego takiego nie mam (sprawdzałem 2 razy). Żeby było śmieszniej, dla pewności stworzyłem nowy - czysty projekt. Użyłem w nim tej samej formuły, a wynik dalej jest ten sam. Problem polega na tym, że jeśli bohater x ma wystarczającą ilość statystyk lub odpowiednio wysoki poziom by zdarzenie zostało aktywowane, to i tak się to nie stanie. Jeśli zaznaczy się drugą opcję (ustaw inne zdarzenie jeśli warunek się nie spełni) to wywołane zostanie tylko to drugie (czyli coś nie działa). RE: Warunek zależny od poziomu. - Kryzz333 - 17-07-15 23:08 Kurczę no, zabiłeś mi ćwieka. Jedyną odpowiedzią może być to, że jednak on nie ma odpowiednich wartości statystyk. Może sprawdź po zdarzeniu jaka wartość w zmiennej się naliczyła? RE: Warunek zależny od poziomu. - Revlis - 17-07-15 23:17 Nie zmienia się (wynosi 0). Czyli już wiem że problem tkwi w warunku zmiennej, ale w innych poradnikach wygląda to tak samo. RE: Warunek zależny od poziomu. - Kryzz333 - 17-07-15 23:26 Sprawdziłem to na VX i rzeczywiście nie działa. Podobna rzecz na Ace i XP działa. Więc najprawdopodobniej jest to błąd programu, pewnie powstały przy tłumaczeniu. Może VXowcy potwierdzą/zdementują? |