[VXAce] Stan z przedmiotu - Wersja do druku
Ultima Forum
[VXAce] Stan z przedmiotu - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [VXAce] Stan z przedmiotu (/Thread-VXAce-Stan-z-przedmiotu)

Stan z przedmiotu - Yotta - 08-07-16 21:09

Czy jest jakiś sposób na stworzenie pancerza, który na początku walki nakłada na nosiciela jakiś stan? Chcę zrobić ekwipunek aktywujący berserk i nie wiem, jak się do tego zabrać.

RE: Stan z przedmiotu - Venesard - 08-07-16 22:37

Przypuszczalnie (jak w niemal każdym makerze) będzie na to skrypt.
Prosz, pierwszy wynik z google:
KLIK

RE: Stan z przedmiotu - Yotta - 08-07-16 22:59

Dzięki, Venesard. Jest wygodniej niż typowym zdarzeniem. Może stan jest aktywny też poza walką (zjada HP), ale w sumie kto każe nosić mój hełm cały czas? Łap 'Pomógł'.

RE: Stan z przedmiotu - Venesard - 08-07-16 23:00

Jeśli skrypt nie do końca cię zadowala, to są też inne, podobne :) wpisałem w google "VXAce armor state script", możesz spróbować i popatrzeć na inne wyniki.

RE: Stan z przedmiotu - Yotta - 09-07-16 13:34

Użyję tego tematu, żeby nie robić nowego. Mam inny problem związany z bronią. Są to dwa sztylety. Chcę, by bohater zadawał nimi dwa ciosy, ale zadaje jeden (podwójna broń oraz bez) lub trzy (podwójna broń + dodatkowy atak). Jak sobie z tym poradzić?

RE: Stan z przedmiotu - Mateusz SSJ8 - 12-07-16 08:34

Eksperymentowałem troche z ABSem, więc trochę w temacie dwóch broni mogę pomóc.

Możesz przeprogramować "Game_Action", żeby była tam specjalna zmienna na przedmioty użyte do wykonania ataku. Do niej wrzucasz bronie bohatera użyte do wykonania tego ataku. Do samego ataku musisz użyć ich obiektów danych (ja i moje zrzynki z MMORPG :-)), ale na ekwipunek możesz użyć obiektów klasy "Game_Item" odpowiadających za stosy (musisz je najpierw napisać).

Ponieważ jednak sztylety to broń do zadawania ciosów, będziesz musiał przeprogramować cały system walki, żeby rozpoznawał rodzaj ataku i stosownie do niego ładował bronie do akcji.