![]() |
|
[VX] Cementery - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Zapowiedzi gier i dema (/Forum-Zapowiedzi-gier-i-dema) +--- Wątek: [VX] Cementery (/Thread-VX-Cementery) Strony: 1 2 |
Cementery - DeEm69 - 09-07-13 17:55 Witajcie. Chciałbym dziś zapowiedzieć moją pierwszą poważną produkcję, która niedługo wejdzie. Mianowicie jest to gra typu thriller z elementami logiki. Na razie mam ukończoną pierwszą misję, którą można przejść w demie. Teraz do rzeczy. Fabuła: Kevin-Piętnastoletni chłopak, wychowanek domu dziecka, stracił rodzinę w tajemniczych okolicznościach. Nie pamięta tego gdyż miał zaledwie 13 miesięcy. Jednak pewnego razu podsłuchując pod drzwiami pokoju kadr dowiaduje się że ma ciotkę. Chłopak czując się oszukany postanawia uciec z placówki i odnaleźć rodzinę. Nie wie jednak że wychowawczynie nie bez powodu chowały przed nim fakt że jednak nie jest bez rodziny. Bohaterowie: Kevin-Piętnastolatek. Porywczy i zdecydowany. Główny bohater naszej opowieści. Hubert-Postać epizodyczna. Pojawia się tylko na początku. Jest przyjacielem Kevina Ciotka Bella-Tajemnicza ciocia Kevina. DEMO: http://przeklej.org/file/IphVlA/Cementery.exe SKAN: http://hostuje.net/del.php?id=3159199dd9cc4992918583b5f7b414bb UWAGA: Demo zawiera tylko pierwszą misję, gdyż pozostałość nie jest jeszcze ukończona. Czas jego przejścia to ok. 3 minuty, natomiast planowany czas przejścia całej gry to ok 5-6 godzin, gdyż zawierać będzie mnóstwo trzymających w napięciu i pozornie niemożliwych misji. Screeny: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1e96af1433340e6a.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2f9e13888df58b29.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c7e20ced1c4b495b.html Jest to mój pierwszy poważny projekt więc proszę o konstruktywną i przemyślaną krytykę. RE: Cementery - tracersgta - 09-07-13 19:22 Fabuła dość dobra, nie zdradza dużo, efekt tajemniczości. Jest OK. Screeny z RTP, powtarzające się, denerwujące elementy, ściany są za ciemne, na 3 screenie jest strasznie pusto. Musisz poćwiczyć mapping. Jeżeli chodzi o staranność wykonania też jest kiepsko, brak formatowania tekstu, brak tytułu (tyle co z nazwy tematu), między pauzami a tekstem nie ma przerw :/ Link do dema nie działa. No i jeszcze: DeEm69 napisał(a):Postać ostatnio-planowa Nie istnieje takie pojęcie. Jak już to drugoplanowa lub epizodyczna. Fabuła: 8/10 Mapping: 3/10 Wykonanie: 3.5/10 Ogólnie: 5/10 Nie ma tragedii, mogłeś się trochę bardziej postarać. Jeżeli masz ambicje to rób i nie przejmuj się krytyką, która bardzo możliwe, że przyjdzie. Skorzystaj z moich uwag, a będzie z Ciebie RM'owiec :) PS: Od tej wypowiedzi będę oceniał zapowiedzi i gry tak jak tutaj, z podziałem na 3 kategorie+ogólna ocena RE: Cementery - DeEm69 - 09-07-13 21:13 Ok. link naprawiony. Nie wiem co się stało bo z hostuje korzystałem wiele razy. Ok. Zapomniałem dodać w opisie czegoś bardzo ważnego. W grze by otworzyć zamki musisz rozwiązać zagadkę. Podpowiedzi są bardzo tajemnicze, i by coś z nich wyciągnąć musisz myśleć jak ktoś kto stracił rodzinę. Tworząc pomysł chciałem by gracz utożsamił się z Kevinem, gdyż chciałbym uniknąć stworzenia badziewia. Uwagi :) - Kangero - 10-07-13 09:27 Ok, pobrałem demo ale mam uwagi: - masz buga, a dokładniej gdy zaczynasz wpisywać kod do skrzyni można wcisnąć Esc, przez co czynność zostaje przerwana a skrzynia działa tak jak kod zostałby wpisany poprawnie. -puste mapy. Spróbuj popracować na lepszym umeblowaniem. - Na początku gry, zamiast dialogu między głównym bohaterem a Hubertem, mogłeś dać scenkę, jak Kevin, przechodzi koło pokoju Kadr i przez przypadek usłyszał rozmowę o jego Cioci, i po tym dopiero scena dialogowa między Kevinem a Hubertem - muzyka z Archiwum X, nie pasuje w menu :/ To na tyle, jak coś sobie przypomnę to dopiszę. EDIT: Zrób jaśniejsze drzwi w Holu bo ledwo je zauważyłem XD RE: Cementery - Bartez - 10-07-13 16:19 -Na samym początku, gdy wezmę czapkę i bodajże kurtkę ze skrzynki nie mogę wyjść z pomieszczenia, pojawia się wtedy napis: "Muszę, odnaleźć kurtkę i czapkę". Strasznie zmylił mnie ten napis i ja głupi chodziłem po całym pomieszczeniu szukając tych przedmiotów, okazało się, że mam je przy sobie i MUSZĘ je założyć. Ta informacja przy wyjściu jest trochę myląca. -Udałem się najpierw do pomieszczenia dziewczyn i chciałem zabrać zawartość skrzyni, niestety nie było takiej możliwości. Po udaniu się do pokoju kadr i opróżnieniu znajdującej się tam skrzynki, zostałem wysłany z powrotem do pokoju dziewcząt. Przed chwilą nie potrzebowałem tego telefonu, a teraz nagle potrzebuję? -Przy menu startowym naprawdę nie pasuje ta muzyczka. W czasie gry BGM spełnia swoje przeznaczenia, jest odpowiedni do panującego tam nastroju. -Popracuj trochę nad Title, bardziej chodzi mi o napisy, są takie jakieś "paintowe". -Mapki pomieszczeń, są zbyt puste. Rozjaśnij trochę obraz gry, jest zbyt ciemno. -Dialogi w wersji demonstracyjnej gry, mimo, że nie są zbyt długie dosyć dobrze się czytało. Ogólnie jestem na TAK RE: Cementery - Pan Cube - 10-07-13 17:05 Rzeczy które zauważyłem podczas grania: -Mógłbyś na początku zrobić intro w którym jest pokazane że Kevin podsłuchuje info o swojej cioci. -Przy każdych skrzynkach jak się wciśnie ESC to i tak skrzynka jest otwierana. -Muzyka w title nie pasuje do gry. No chyba że to gra horror ^^. -Otworzyłem skrzynkę na początku. Wtedy chciałem wyjść. Nic takiego się nie stało, i pisało że muszę mieć czapkę i kurtkę. Później się zorientowałem że trzeba je założyć... -Poucz się trochę mappingu i rozjaśnij trochę otoczenie. Ogólnie ocena zapowiedzi to: 5-/10. RE: Cementery - Maselko - 10-07-13 18:49 O widzę że masz tło (to na początku gry) z Syberii 2 Klasyk ^^ RE: Cementery - DeEm69 - 11-07-13 08:49 (10-07-13 18:49)Maselko napisał(a): O widzę że masz tło (to na początku gry) z Syberii 2 Klasyk ^^ Jestem średniawym grafikiem jeśli chodzi o Title. Wziąłem randomowy obrazek z neta i zrobiłem w paincie napis :) Zaraz to poprawię. RE: Cementery - Pan Cube - 12-07-13 13:09 @DeEm69 Widzę że masz skrypt na skrzynki "słowne". Powinieneś pamiętać że w zdarzeniu powinno być tak: 1. Strona: Wywołanie skryptu Komentarz w którym jest pytanie i odpowiedź. Dalej jest pusto. Grafika ogólna skrzynki zamkniętej. 2. Strona: Tutaj dajesz tekst że dostałeś /X/ i /X/ Dodanie /X/ przedmiotu. Włączenie przełączniku własnego "B" Wyłączenie przełączniku własnego "A" Jeszcze w warunku po lewej na drugiej stronie przełącznik własny "A" Grafika ogólna skrzynki zamkniętej. Włączenie tej strony jako auto-start 3. Strona: Puste całe, oprócz grafiki otwartej skrzynki. Warunek po lewej: Przełącznik własny "B" I masz zdarzenie gotowej skrzynki jaka powinna być. RE: Cementery - Sett - 12-07-13 18:00 Nie wiem dlaczego nie mogę pobrać... Ale korzystając z zapowiedzi napiszę Ci to i owo. Fabuła: Nie ma tutaj szału ale jest w miarę. Jest dużo takich gier że gracz nie ma rodziców w dziwnych okolicznościach itp. itd. na pierwszy poważny projekt fabuła jest w porządku, ale jeśli ma być to HIT zrób coś co każdy zrobi "wow, naprawdę fajna gra, dawno takiej nie było". Wykorzystaj elementy nawet zwyczajne do zrobienia czegoś fascynującego w grze. Screen: Mapki za ciemne, użyj światełek :) Np na mapie drugiej gdzie okna nie są odsłonięte powinno z nich wydobywać się jakieś światło. 3 mapka jest pusta.. ale można ją zapełnić nawet tym że dodasz 2 rzeczy w odpowiedni sposób. Bohaterowie: Hubert chodź postać epizodyczna to mało staranie przygotowana (przynajmniej w zapowiedzi) Podsumowanie: Fabuła jest całkiem, całkiem. Po przeczytaniu zapowiedzi uważam że masz potencjał do zrobienia dobrej gierki tylko musisz włożyć w to cenny czas :) |