[VX] Połamane deski - Wersja do druku
Ultima Forum
[VX] Połamane deski - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [VX] Połamane deski (/Thread-VX-Po%C5%82amane-deski)

Połamane deski - szymciox215 - 04-08-13 13:41

Witam! Zrobiłem zdarzenie połamane gdy do nich podejdę połamane deski zamienieją się na zwykłe deski mam taki pytanie co zrobić aby te połamane deski w grze pojawiły się znowu za np. 60 min i tak w kółko

RE: Połamane deski - MrQubo - 04-08-13 20:03

Zgaduję, że przy dotknięciu zmieniasz przełącznik i na drugiej strony warunek włączony przełącznik. Aby wszystko sprawnie działało, nawet po wyjściu z mapy, musisz zrobić to na typowym zdarzeniu. Wybierasz wolne typowe zdarzenie, w którym ustawiasz jako warunkowy przełącznik ten, który zmienia połamane deski w zwykłe, oraz równoległe zdarzenie. W treści typowego zdarzenia dajesz czekaj 216000, a po tym wyłącz przełącznik, który zmienia połamane deski w zwykłe. Jeżeli nie rozumiesz to napisz, a wstawię zdjęcia jak ustawić zdarzenia.

RE: Połamane deski - szymciox215 - 05-08-13 11:15

Podaj screena

RE: Połamane deski - MrQubo - 05-08-13 14:04

Niestety zapomniałem, że maksymalnie można ustawić w czekaj 999, więc musiałbyś skopiować je dużo razy. Można to zrobić używając stopera, lecz wtedy będzie się on wyświetlał w prawym górnym rogu ekranu. Pokaże ci też ten sposób ze stoperem, jeżeli nie chce ci się kopiować. Ja użyłem skrzynki zamiast desek ale sposób działania jest taki sam.

1. Sposób ze stoperem:
Pierwszą stronę w zdarzeniu ustawiasz tak:
[Obrazek: 5lgb.jpg]
Drugą następująco:
[Obrazek: hnls.jpg]
A typowe zdarzenie w taki sposób:
[Obrazek: 0kj4.jpg]

2. Sposób używając funkcji Czekaj:
Pierwsza strona w zdarzeniu powinno wyglądać następująco:
[Obrazek: ahq9.jpg]
Druga natomiast tak:
[Obrazek: b8fu.jpg]
A typowe zdarzenie ustawiasz jak poniżej:
[Obrazek: wx1j.jpg]

Jeżeli obrazki są za małe po prostu kliknij w czerwony napis pod nimi.

RE: Połamane deski - tracersgta - 05-08-13 16:24

Pierwszy sposób jest dobry, ale musisz zrobić go na typowym zdarzeniu, bo po zmianie mapy stoper się zatrzyma. Drugi sposób jest bezsensowny, zlaguje słabsze koputery, a nie wiem czy użycie czekaj (nawet w typowym zdarzeniu) nie uniemożliwi poruszania się (w tej kwestii nie jestem pewny).

Zagadnienie podobne już się pojawiło: http://forum.ultimateam.pl/Thread-Pytania-i-Odpowiedzi?page=5

Posty od 41 do 48.

RE: Połamane deski - Matikun - 06-08-13 14:03

Jeżeli typowe jest równoległe, to czekaj nic nie robi z ruchem postaci, więc oba są poprawne, a drugi sposób jest o tyle lepszy, że stoper możemy użyć teraz do czego innego.

RE: Połamane deski - MrQubo - 06-08-13 14:13

Przecież zrobiłem pierwsze na typowym zdarzeniu, pierwszy sposób działa, bo sprawdzałem. Zaraz sprawdzę drugi, ale prawda, raczej będzie lagował.

EDIT// Drugi sposób również działa i jest lepszy, ponieważ nie wyświetla się stoper oraz można go używać w grze. Dla sprawdzenia czy laguje, trzymałem CTRL+V przez 20 sekund, więc skopiowało z kilka tysięcy razy, a gra mimo wszystko działała płynnie, jedynie przy dotknięciu desek trzeba czekać ok. pół sekundy nim zmieni się w zwykłe deski, ale on chce tylko 200 razy skopiować, więc różnica będzie niewidoczna.