[VXAce] [RGSS3] Zmiana tilesów na mapie skryptami - Wersja do druku
Ultima Forum
[VXAce] [RGSS3] Zmiana tilesów na mapie skryptami - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [VXAce] [RGSS3] Zmiana tilesów na mapie skryptami (/Thread-VXAce-RGSS3-Zmiana-tiles%C3%B3w-na-mapie-skryptami)

Strony: 1 2

[RGSS3] Zmiana tilesów na mapie skryptami - Rave - 06-05-13 10:35

Jak zmienić skryptem tilesy na mapie?

Powiedzmy że np. w punkcie (013,012) mapy jest tile trawy (powiedzmy że id 32) i chcę zmienić go na tiles pustyni (powiedzmy że 28). Chcę zmienić tylko ten konkretny tiles, więc komenda podmień jeden tile na inny nie zadziała (a i chyba jej nawet w Ace nie ma, pamiętam że coś takiego w 2k3 było i chyba XP).

Więc jak to zrobić skryptem?

RE: [RGSS3] Zmiana tilesów na mapie skryptami - cj2 - 06-05-13 19:41

Jeżeli dobrze zrozumiałem, to dlaczego nie można byłoby zrobić zdarzenia, i na dwóch stronach dwóch grafik?

RE: [RGSS3] Zmiana tilesów na mapie skryptami - Draken - 06-05-13 19:47

Możesz zrobić dwie te same mapy, z czego na jednej trawa będzie miała tile 28 a druga mapa tile 32, i robisz teleport bez animacji przejścia, czy coś takiego :P

RE: [RGSS3] Zmiana tilesów na mapie skryptami - Rave - 06-05-13 19:58

(06-05-13 19:41)cj2 napisał(a):  Jeżeli dobrze zrozumiałem, to dlaczego nie można byłoby zrobić zdarzenia, i na dwóch stronach dwóch grafik?

Bo to autotiles na stronie A a na tym tilesie jest już zdarzenie?

Po za tym chcę napisać generator map, który byłby bardziej zaawansowany niż ten wbudowany w Ace czy serię 2k/3, a tu już zdarzenia nie ujdą, szczególnie jeśli będę chciał wygenerować mapkę 500x500 ;).

@Draken: Mogło by ujść, ale w tym konkretnym przypadku chciałbym uzyskać efekt "pustynnienia" i wykonywać to w krótkich odstępach, kwadracik po kwadraciku.

Pewnie bym musiał pobawić się Game_Map, ale nie wiem co zrobić.

RE: [RGSS3] Zmiana tilesów na mapie skryptami - Narzew - 06-05-13 22:17

Zrobiłem już dawno takie coś do XP, spróbuje jutro zrobić do Vx i VxAce :)

RE: [RGSS3] Zmiana tilesów na mapie skryptami - Dragon Kamillo - 07-05-13 09:36

Rave jeśli masz puste autotilesy to zrób w tym miejscu tą trawę - w kilku plikach w jednym tą zieloną wersję w drugim tą pustynną i podmień komenda ten autotile. Mappuj tym podmienianym tilesem tylko to miejsce a reszta tym normalnym - który się nie podmienia.

RE: [RGSS3] Zmiana tilesów na mapie skryptami - Rave - 07-05-13 11:15

Niestety nie mam pustych autotilesów - jadę na RTP.

RE: [RGSS3] Zmiana tilesów na mapie skryptami - Dragon Kamillo - 07-05-13 11:34

Ale możesz zawsze przerobić - przecież nie używasz chyba wszystkich auto na jednej mapie - a w vx ace masz nieograniczoną liczbę tilesów.

RE: [RGSS3] Zmiana tilesów na mapie skryptami - Rave - 07-05-13 13:21

Nie, w Ace jest jak w 2k3. Niby jest tyle tilesetów ile chcesz, ale liczba "kwadratów"/tileset jest ograniczona. A nie chcę robić pierdyliarda tilesetów.

Rave napisał(a):Po za tym chcę napisać generator map, który byłby bardziej zaawansowany niż ten wbudowany w Ace czy serię 2k/3, a tu już zdarzenia nie ujdą, szczególnie jeśli będę chciał wygenerować mapkę 500x500 ;).

RE: [RGSS3] Zmiana tilesów na mapie skryptami - Dragon Kamillo - 07-05-13 22:15

Przecież wiem jak jest - mi właśnie chodziło o robienie pierdyliard tilesetów XD.