Błąd tilsetów
Aktualny czas: 28-04-26, 22:18 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[XP] Błąd tilsetów
Pokuta Offline
*

Liczba postów: 46

Błąd tilsetów

Witam.
Właśnie testuję RPG Makera XP i już na dzień dobry natrafiłem na problem który skutecznie opóźnia jakiekolwiek tworzenie gry :/
W tillsetach mam zamiast koloru czarnego (tło) to różnokolorowe (zmienia się przy każdym uruchamianiu), w dodatku nieważne jakbym nie poprzestawiał w ustawieniach zawsze obiekt który chcę wstawić wycina kawałek podłogi/ściany zastępując go czarnym polem.
A więc np. drzewo ma w okół siebie "czarną poświatę" :/

Mam też pytanie co do tillsetów, zawsze można używać tu tylko jednego na jedną mapę? Gdy próbuję zmienić na inny wtedy wszystko się zmienia (czyli to co zrobiłem na mapie).

A tak poza tym to zna ktoś link do samego spolszczenia? Bo nigdzie nie mogę znaleźć patcha spolszczającego :/

Pozdrawiam.
15-09-14 23:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Liczba postów: 312

RE: Błąd tilsetów

1. Wgrałeś tilesets poprzez: zarządzaj grafiką --> Import
2.Można mieć tylko jeden tilesets, czego się spodziewasz po zmianie tilesetsu jeżeli mapa zrobiona jest np. na Drodze a ty zamienisz ją na Las który ma całkowicie inne grafiki.
3.Coś mi się wydaje że jesteś nowym użytkownikiem RM, jeżeli tak jest to pewnie nawet nie dotknąłeś podstawowego poradnika.
Podstawa podstawy

[Obrazek: 240x4ye.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-14 23:48 przez Deuce.)
15-09-14 23:46
"Pomógł" przyznał(a):
Pokuta Offline
*

@Deuce

1. Mówię o tilsetach z podstawowego RPG Makera XP, nic nie wgrywałem :(
2. Zastanawiałem się czy jest taka opcja jak w VX gdzie można mieć na jedną mapkę kilka tillsetów naraz, stąd to pytanie. No nic, jakoś poradzę sobie z jednym :)
3. Jestem nowym użytkownikiem RPG Maker XP ale ogarnąłem już VX i VX Ace (po prostu przed zakupem testuję wszystkie RPG Makery), z tego poradnika który mi wysłałeś raczej nie dowiedziałem się nic czego bym nie wiedział :(

PS: Dzięki za chęć pomocy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-14 23:57 przez Pokuta.)
15-09-14 23:56
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Co do koloru spróbuj:
Narzędzia --> Opcje --> Ustaw na przezroczysty

Wiem że istnieje skrypt pod VX i XP na zmianę tilesets podczas gry, może to coś pomoże.

Co do wstawiania, ustawiasz przedmioty z tilesets na odpowiednich warstwach?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-09-14 00:01 przez Deuce.)
16-09-14 00:00
"Pomógł" przyznał(a): Pokuta
Pokuta Offline
*

No popatrz, jednak zapomniałem o warstwach :P
Dzięki za superszybką pomoc, temat do zamknięcia :)
16-09-14 00:07
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Teraz na to wpadłem jak wspomniałeś o użytkowaniu VX tam nie ma warstw, więc można nie wiedzieć jak korzystać z XP :)

16-09-14 00:10
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Pamiętaj o warstwach, jeśli się nauczysz z nich korzystać to pokochasz ten system tak bardzo, jak bardzo będziesz nienawidził tego z VX/ACE
Tileset jest tylko jeden, ale możesz mieć go tak długiego jak tylko se chcesz, więc masz więcej tile niż przy kilku w VX/ACE
Autotilesów masz tylko mniej, ale są one w lepszym formacie i mają większe możliwości aby zrobić wielu klatkowe animacje - co jest utrudnione w ACE, niemożliwe w VX.

Spolszczenia takiego jak do VX/ACE nie ma, bo program jest inaczej napisany i takie spolszczenie jest niemożliwe do wykonania. Jest za to polska wersja, która jednak jest oparta na starszej wersji makera - niedługo powinna jednak wyjść nowsza wersja PL - można więc zawsze ją ściągnąć, tworzyć w niej, a potem w angielskim tylko otworzyć i zapisać gotowy projekt.
17-09-14 20:34
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS