Cytat:Gra to mechanika sam tekst to nie gra zapamiętaj to sobie. Grą są ustawione na mapkach elementy gotowego absa, ale grą już nie jest sam tekst i fabuła - bo w samą fabułę sobie nie pograsz, ale w tego absa już sobie pograsz bez żadnego tekstu - jeśli ktoś używa gotowego abs to nie tworzy gry tylko jest noobem, który udaje że tworzy grę z walkami,a tak naprawdę jedynie rozstawia elementy gry, którą zrobił ktoś, a nie on sam - coś świadczy o tym, że jest noobem. Już 100x lepszym skillem dysponuje ktoś kto robi własnego prostego absa, ale dodaje do niego różne rozwiązania własne - bo coś własnego i pasującego do całości, a nie kseruje rozgrywkę, którą zrobił ktoś inny wklejając gotowca z ruby.
Weź już skończ pleść 3 po 3. Na samej mechanice gry nie zrobisz. Weźmy na przykład "Wario Land: Legends of 6 Crystals" zrobione w Multimedia Fusion przez youtubera o nicku radel999. Jeden ze sposobów, w jakie gracz może zabijać kucyki, pochodzi ewidentnie z "Super Mario Bros. 1". Mówię tu o możliwości naskakiwania na przeciwników. Nie wiem, czy z bossami się dało, bo nie próbowałem, ale na wszystkie kusyki to działało. Nawet, jak spadłeś na któregoś z platformy, na której stałeś. I co? Klon "Super Mario"? Nie, bo o ile w "Super Mario" były kule ognia, to szarża, bomby i latanie (możliwe po podniesieniu odpowiedniej znajdźki deaktywującej inną broń) już nie są z serii o jakże często hejtowanym hydrauliku.
Cytat:Tu nie pomoże zmiana charsetów potworów - bo one nadal są tym samym przecież w tym absie mają te same opcje, które daje abs, który zrobił ktoś dlatego gracz grając w grę na takim absie drugi raz będzie się nudził i czuł, że gra w to samo, bo faktycznie tak jest....dlatego te wszystkie gry robione na gotowcach w XP i VX ACE to syf, bieda umysłowa, nuda i ubóstwo , w które nikt nie gra popatrz sobie na zaangażowanie do grania w gierki na tym forum graczy...to będziesz widział. Ludzie jarają się własnymi i oryginalnymi rzeczami (takimi jak np: robi Zombik), a nie wklejonymi gotowcami z Ruby tymi samymi poraz 336366363ty, KTÓRE są nudne jak flaki z olejem. Jak ktoś robi gry z gotowców jest noobem i to się nie zmieniło - albo robi nudny syf, albo kończy na zapowiedzi.
Sam jesteś syf, bieda umysłowa, nuda i ubóstwo. I nikogo z Zombikiem nie porównuj, bo jeszcze ściągniesz mu jakiegoś zabójcę na ogon, aczkolwiek wątpię, żeby Zombik miał ogon. Osobiście grałem w "Co z bocianem, Rahim?" i mimo, że nie podoba mi się, że byłem czarnym charakterem, to jednak nieźle się przy tej grze uśmiałem. Szczególnie, kiedy Rahim był ze swoją dziewczyną i w pewnym momencie okazało się, że Kleo nadal siedzi w jego głowie. I ty mówisz, że Zombik to drugi Sojita? Sojita nie potrafił tak zbalansować gry, żeby każdy mógł ją przejść. Na przykład misja z kradzieżą paliwa. Skąd ja niby miałem wiedzieć, że można tak szybko zebrać tyle, ile trzeba? Jak się wkurzyłem, to w RPG Makerze ME sobie ułatwiłem i dopiero wtedy udało mi się przejść to jedno zakichane miejsce. A u Zombika nie. W "Co z bocianem, Rahim?" udało mi się przejść grę bez większych frustracji. I nawet jeden raz niczego w RPG Makerze ME nie zmieniłem. Dlatego, jeśli jeszcze raz wspomnisz o Zombiku w ten sposób, to postaram się, żeby cię stąd zbanowano właśnie za wzmianki o Zombiku.
Cytat:Taki program jak VX ACE zły nie jest. Są też świry, które dają radę znosić korzystanie z XP, ale jeśli ktoś używa gotowców to taki projekt śmierdzi noobem i cienizną. Atrakcyjność gry stanowią nowe pomysły - nowe rodzaje walk, nowe zagadki, nowe elementy grywalne, a nie wałkowane w kółko te same absy, a więc jeśli ktoś nie robi swojego abs i go nie rozwija tworzy gówno, a nie grę - dopisuje najwyżej tekst do gry, którą zrobił ktoś przed nim. Taka jest prawda.
W ogóle RPG Makery XP i nowszy mają praktycznie nieograniczone możliwości (potwierdzenie czego jednak wymaga korzystania z edytora skryptów i opanowania Ruby), co w RPG Makerze XP pozwala przywrócić facesety z RPG Makera ME, czy dodać przewijany tekst z RPG Makera VX Ace, albo dodać do RPG Makera VX Ace komendę "obsługa klawiatury", której standardowo tam nie ma. A z używających gotowców noobem i cienizną śmierdzą tylko ci, którzy myślą, że pakowane przez nich do gier skrypty same się zharmonizują, bo oni liczą na to, że wkleją i już działa, jak chcą, co nie jest prawdą. Taki ATB dostępny na
http://www.members.jcom.home.ne.jp/cogwheel/ na przykład. W całej serii "Miasteczko Nowoczesne" użyłem go już 5 razy. Ponieważ w "Miasteczko Nowoczesne 5" mają się pojawić ataki polegające na współpracy przynajmniej dwóch postaci w drużynie, może zajść konieczność wywołania wielu zdarzeń w tym samym czasie. Ten skrypt w walce pozwala dalej na wykonanie się TYLKO jednego zdarzenia, a jeśli wszystkie ataki są oparte na zdarzeniach, nie można na to pozwolić. Dlatego też od piątki użyję własnej fazówki, która kolejkuje typowe zdarzenia i wykonuje je po kolei. Nie wiem, czy wiesz, ale odkąd zacząłem się udzielać w pomocy na tym forum, nigdy nikomu nie dałem gotowych skryptów.