Znów kolejny crapiszcz ze szuflady, który zrobiłem w jakieś 3 tygodnie dla siebie około 2005-2006 rok. Wrzuciłem około 2009-2010, aby zasilić scenę czymś lepszym niż minigierki konkursowe bez fabuły i klimatu...
Gierka zainspirowana filmem Obcy, Maszyna Śmierci, Terminatorem, BattleStar Galacticą i moją wyobraźnią jak zawsze. Fabuła wątpię czy składna i dopracowana w całości do reszty raczej robiona z doskoku jak to w moich grach z szuflady dla siebie ( sami oceńcie) , ale od zwrotów akcji powinniście dostać tu palpitacji, bo występują co kilka chwil, a niektóre sytuacje raczej powinny zrobić na niektórych wrażenie.
Co gra oferuje ?
Klimat
Zwrot akcji za zwrotem akcji w fabule
Nieustannie zmieniające się dodatki do rozgrywki i zadania
(miniwyzwania zręcznościowe/logiczne itd. co krok ale nie odrywające całości od klimatu - wszystko się raczej zgadza)
Filmowe sytuacje jak różne pościgi/ucieczki itp. dość mocno opracowane scenkowo/dźwiękowo
Niespodziewane scenki i mocno dość opracowaną warstwę dźwiękową (słychać różne dźwięki dobiegające ze statku tu i ówdzie co wyzwala klimat)
Nienajgorsza interakcja - na statku wybuchają alarmy itp czemu towarzyszą różne efekty świetlne jak migające światła - przygasający ekran - zmieniająca się kolorystyka fragmentów etapów i wiele innych rzeczy - powinno się dać odczuć, że te lokacje to faktycznie statek, który działa
Wykrywacz ukrytych przedmiotów w formie radaru
Rozgałęziające się etapy z skrzynkami i skarbami
Minigra z rozwałką z karabinu obcych i szukaniem ludzi (w formie abs)
Różne urządzenia elektroniczne i nie tylko współtworzące elementy zagadek np: urządzenia do otwierania kratek wentylacyjnych itp. Zrobione mniej/bardziej lepiej/na odwal się
Czasem w gówniany sposób dobrane do siebie grafiki, ale tak to jest jak się robi gierkę bez neta tutoriali z jakiś tapet do windowsa pociętych i innych głupot
Poczucie filmowości - niektóre sytuacje są podobne do kluczowych sytuacji z niektórych filmów - ciekawe czy rozpoznacie, które.
System automatów, w których można kupować broń coś jak w Half-Life ? System Shock ? - Zdaje się, że wtedy jednak jeszcze nie znałem System Shocka.
Nie pamiętam czy w pełni przemyślana fabuła, ale zwrot akcji to występuje tu co parę chwil.
Gra nie jest długa myślę, że to jakieś 1-2-3-4 godziny gry. Słabo ją pamiętam.
SCREENISZCZE:
http://rpgmaker.pl/?co=gry&typ=rev&id=terminal
Fabuła - Na tajemniczym statku zbudowanym celem ocalenia ziemi od przeludnienia (tak ukradli mój pomysł do filmu Pandorum, oraz gry pewnego usera z RMXP - wygrałem sprawę sądową xd Joke ) następuje masowa ewakuacja z nieznanego powodu. Wcielamy się w rolę futurystycznego górnika, którego celem jest stamtąd uciec i przetrwać wskutek czego odkryje przyczyny masowej ewakuacji, oraz mroczne tajemnice jakie skrywa statek. Całość powinna trzymać w względnym napięciu i nie powinna nudzić.
Mechanika: Wszystko własne.
Różne systemy np: Automatów sklepowych.
Systemy elektryki na statku i różnych urządzeń, które dają interakcje
Zagadki
Minigry w tym jedna z abs i koszeniem obcych w tunelach i ratowaniem ludzi
Inne to jakieś przesuwanie klocków i zadania w szukanie przełączników itp.
System wykrywacza ukrytych przedmiotów - działającego na dźwięk - modyfikując jego ustawienia w trakcie gry można namierzać rzeczy ukryte
Różne przedmioty interakcji np: do otwierania tuneli wentylacyjnych
Walki na standardowym systemie z 2k3, ale opierają się na atrybutach i potężnych broniach, oraz skillach - są całkiem wyważone i dają satysfakcję - miejmy nadzieję - dzięki sprzętowi, który kupujemy i mocy jaką daje - powinno się dać to odczuć grze
Różnorodni przeciwnicy
Grafa:
Pocięte śmiecie znalezione w sieci - tapety, obrazki.
Własne grafiki narysowane w paincie i edity
Grafiki z Charas. EX
Znalezione gotowe grafiki
Muzyka:
Jakaś epicka ścieżka - kilka tracków z jakiegoś filmu lub gry.
Utwory z Fallouta
Utwory filmowe
Za grę daję sobie aż 4-/10 JAK na moje możliwości. Mógłbym ją doprowadzić do stanu wypaśności, ale póki co robię coś innego w rmie. (pomimo niespójności graficznych i wątpliwości co do spójności fabuły jak to w moich crapach z szuflady) Jestem zadowolony z filmowych klimatów, które udało mi się uzyskać, z wrażeń w rozgrywce, oraz z poczucia chwilami - grozy, a także zmieniającej się rozgrywki i wyważonych satysfakcjonujących walk i ich elementów, a także nieustannych zwrotów akcji i ich wpływu na rozgrywkę - cała gra pomimo crapiszczowatego zespojenia graficznego - elmentów w walce z tym co jest na mapach - buduje klimaty podobne do tych, które występują w filmach s-f na temat obcych, oraz tajemnic w kosmosie.
Ogólnie w kwestii gier (nie moich) ogólnych jeśli ją porównać z innymi gra prawdopodobnie daje wrażenie na ocenę od 4 do 9 na 10 w całej rozciągłości, a więc zdarzają się mocne wrażenia.
Download:
Recka:
Zachęcam do pogrania, bo pomimo niespójności graficznych gra może dać różne wrażenia i zaciekawić. Miejmy nadzieję. Jeśli się wam spodoba pomyśle o wyjęciu kolejnych crapiszczy z szuflady, które robiłem wieki temu dla siebie i dały mi mnóstwo satysfakcji i radochy. Póki co pracuję nad innymi projektami dla większej ilości graczy niż ja sam. Jeśli wam się podoba - macie opinie - komentujcie - ale samą grę, a nie piszcie mi tu, że chcecie zagrać. Za każdy koment o grze macie plusa nieważne czy was jara gra czy nie. Lubię inteligentne wnioski o grach i nie tylko. Enjoy. Macie możliwość ogarnąć moje początki z rmem i sprawdzić jaki pasjonujące rzeczy robiłem tylko dla siebie w rmie, a nawet to ocenić.