[SzukamEkipy]Dragon's Hunter
Aktualny czas: 28-04-26, 18:31 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[VXAce] [SzukamEkipy]Dragon's Hunter
xLokson Offline
*

Liczba postów: 57

RE: [SzukamEkipy]Dragon's Hunter

(14-10-14 01:13)X-Tech napisał(a):  To rób zapowiedź na podstawie tego co już zrobiłeś. Nie chce tobie się poszukać grafik i gotowców skryptowych - zaraz nie chce ci się tego ogarniać ? W necie są setki gotowych skryptów w Ruby (setki!!!) Grafik są tysiące.

Titek w swoich Czasoprzestrzeniach zrobił sam swoje skrypty na zdarzeniach i nikogo nie potrzebował. Grafiki sobie znalazł w necie. Jeśli nie robił skryptów to po prostu przerabiał to co było już gotowe w programie np: system walki i tworzył swoje przedmioty i modyfikacje. Jeśli nie potrafisz modyfikować gotowych rzeczy w rmie i budować na tym rozgrywkę i balansować to mogę jedynie współczuć zawodu jaki zrobisz innym.

Powinieneś stworzyć własną grę z tego co znajdziesz w necie grafik i gotowych skryptów. Pokazać swoje zdolności dopiero potem spróbuj jeśli ci się będzie chciało z innymi. Najpierw pokaż że coś potrafisz - że potrafisz zrobić niezłą grę z tego co znajdziesz to i tak czyjaś praca wiec zostajesz wyręczony (urok rm) Jeśli ci nie wyjdzie lub wyjdzie co najwyżej niezła - spoko - zrób kolejną i łap skill.
Żeby zrobić w rm dobrą grę trzeba wykazać się pasją i wykazać się wytrwałością i radochą z działania w rmie - Po prostu jak zechcesz zrobić coś niezłego to zrobisz po czym zrób kolejną gierkę i zobaczysz że będziesz ją robił szybciej i łatwiej ci będzie tworzyć niż poprzednią.

Przy dobrym pomyślunku jesteś w stanie zrobić sam taką grę ze smokami w około 2 tygodnie - miesiąc. Jeśli ma być dłuższa to więcej, ale naprawdę dało by radę zrobić coś takiego szybko. Serio.

@kosmik123: Chcesz ogarniać z kimś robienie gry kto nigdy tego nie robił ? ...

99% gier to grafika i skrypty.

Jakie skrypty ciebie interesują dokładnie ?
Kolego nawet nie chce mi się dokańczać czytać tego. Jeżeli jara Cię zbieranie gotowców do swoich gier to proszę bardzo NIKT CI TEGO NIE BRONI. Nie wiem czy masz jakiś uraz z dzieciństwa, który Ci mówi "Hejtuj go bo on chce z kimś współpracować" czy co... Współpraca wygląda tak, że dzielimy się zadaniami. Jeśli z góry Cię to nie interesuje, to po jakiego grzyba w ogóle wszedłeś do tego tematu.Tyle mam do powiedzenia. Szukam wspólników bo chce, żeby wszystko było autorskie i niepowtarzalne, tak aby gra miała coś swojego.

Teraz jeszcze doczytałem ten wers "99% gier to grafika i skrypty." Jeśli naprawdę tak myślisz to jesteś totalnie zielony w wiedzy na temat RPG. Gry RPG to przede wszystkim fabuła,questy i ciekawe zdarzenia. Możesz mieć grafiki za 2 miliony euro i skrypty pisane przez najlepszych programistów na świecie, ale bez dobrej fabuły i trzymania się klimatu gry GÓWNO zrobisz. Jako, że od zawsze miałem kminę do fabuł (napisałem kilka książek fantasy, oczywiście czysto z pasji.), ale w robieniu gier jestem słaby, dlatego właśnie chcąc stworzyć fajną grę, przy której będzie można spędzić fajnie czas potrzebuje pomocy, to że Tobie się to nie podoba, to już nie mój problem, nikt Cię nie zmusza, żebyś tu był, czytał to, czy grał w tą grę. Dziękuje koniec spiny.
+
@za 30 min do 1h dodam ref do posta w którym będzie opisane co zrobię ja, co ewentualny grafik i co ewentualny programista.

(14-10-14 11:27)ReetzO napisał(a):  
(14-10-14 00:15)xLokson napisał(a):  Zastanawia mnie dlaczego ludzie myślą, że chcę aby tą grę stworzyli za mnie... nigdzie czegoś takiego nie napisałem. Jedyne czego chce od innych to grafik i ogarnięcia scryptów bo się w ogóle na nich nie znam. Całą resztę robię JA. Dlatego naprawdę nie wiem na jakiej podstawie zarzucacie mi chęć "wyręczenia" się innymi.

Człowieku, prosisz o grafikę i skrypty, a sam będziesz wymyślał historię i świetnie się bawił tworząc ją. Co prawda znawcą nie jestem, ale masz chyba o wiele łatwiejsze zadanie, umiesz robić to co każdy. Ale co ja tam wiem, ja tylko wydałem preDemo ksera Szkielecika :3

Nie każdy potrafi stworzyć ciekawą historię do gry oraz trzymać się w jej ramach, po obczajeniu sporej ilości gier tworzonych w RM (nie tylko polskich ale i zagranicznych) mogę z czystym sumieniem wyciągać takie wnioski. Co do zabawy, jedni dobrze się bawią tworząc historię,questy itd inni mają więcej radochy z tworzenia grafik, a jeszcze inni lubią posiedzieć nad skryptami (CO KTO WOLI). Ja nikogo nie zmuszam do niczego, tylko pytam czy ktoś by chciał.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-14 12:12 przez xLokson.)
14-10-14 12:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Kiedyś robiłem skrypty i grę na VX Ace więc mogę pomóc, tylko że nie mam oryginalnej wersji programu więc jeśli nie używasz orginału mogę pomóc. (chyba że mi kupisz XD)

Jeśli potrzebujesz jakiś skryptów pisz na pw. Spróbuje zrobić je na zdarzeniach. Jeśli będą ciekawe to może trafią do Dema. Co do grafiki... Z tym będzie średnio bo raczej robię pixelart jeśli przyjdzie mi na to ochota i nie zawsze mi to wychodzi. Ale bez problemu mogę edytować jakąkolwiek grafikę tak aby postać klęczała, śpiewała itd.
Tylko muszę wiedzieć co potrafisz, bo osobiście to jedyne co mnie zainteresowało to, to że będzie oparte na Eragonie. Poza tym wiem że nie ukończyłeś swojego projektu. Jeśli będzie on na takim samym poziomie jak tamten projekt to raczej mogę ci pomóc w małym stopniu za creditsy. Jednak jeśli projekt będzie dobry będziesz musiał mnie przekonać, że go skończysz.
Wtedy będę mógł ci pomóc praktycznie we wszystkim o ile będę miał neta (a raczej będę miał). Jednak wtedy chciałbym być współtworzącym grę i jednocześnie móc wpłynąć na wszystkie aspekty gry. Mógłbym ci na przykład powiedzieć co poprawić w fabule lub jak ułożyć dialog oraz być beta testerem. Mogę również zrobić epicką mapką opartą na panoramach do jakiejś miejscówy i powiedzieć jaki fog dodać do mapy oraz maskę świetlną, oczywiście pod warunkiem współtworzącego oraz że projekt będzie wart tego abym się nim zajmował. Moje warunki są takie ze względu, że mam na głowie jeden projekt, no i oczywiście team to team i zasługi idą po równo dla każdego, chyba że ktoś będzie więcej robił niż reszta.

Podsumowując co oferuję i czego żądam:

1.Jeśli zaskoczysz mnie pozytywnie:
*Oferuję:
- Przerabianie grafik z neta ew. robienie własnych (jeśli nie będziemy używać standardowych, bo są szczerze do kitu.
- Zrobienie praktycznie wszystkiego na zdarzeniach (będę potrzebował z dwa dni na przyzwyczajenie się do VX Ace
- Lekka modyfikacja skryptów RGSS i ew. ich obsługiwanie
- Stworzenie kilku pięknych mapek z masą efektów (do scenek itd.)
- Drobne poprawki przy fabule (musiałbyś mi ją wysłać)
- Wymyślanie długich i ciekawych questów
- Nadanie postaciom charakteru (poprzez podpowiedzi jak zrobić dialogi i minisceny)
- Wszystko inne z czym będziesz miał problem
*Żądam:
- Siebie w roli współtworzyciela
- Rzetelności w tworzeniu
- Skupienie się na każdym aspekcie gry np. tworzysz mapę to w lesie to dajesz z siebie wszystko co umiesz)
- Będzisz wysyłał projekt do mnie najlepiej co tydzień w piątki (mam nadzieje że nie będę musiał nakładać korekt), a ja odsyłam po zakończeniu korekt i dodaniu grafik/skryptów ew. powiem ci jak dialog/mapa/bilans gry powinien wyglądać.
- Skończenia projektu
- Będę mógł wpływać na wydarzenia w tej grze np. po co zabijać tego smoka niech on sobie poleci, a potem zaskoczymy gracza pojawieniem się jego.

Ponadto żądam:
- Stałych godzin pracy XD

2.Jeśli mnie nie zaskoczysz:
*Oferuje:
- Przerobienie grafik i ew. tworzenia (o ile będą w innym stylu niż RTP)
- Zrobienie praktycznie wszystkiego na zdarzeniach (będę potrzebował z dwa dni na przyzwyczajenie się do VX Ace)
- Lekka modyfikacja skryptów RGSS i ew. ich obsługiwanie
*Żądam:
- Skończenia projektu
- Creditsów

Stronka z pracami: http://forum.ultimateam.pl/Thread-Dowoln...drpanikram
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-14 14:06 przez Adrapnikram.)
14-10-14 14:05
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

xLokson - no właśnie mnie nie interesuje używanie gotowców z ruby ja od zawsze tworzę sam skrypty na zdarzeniach, bo jestem twórcą gierek (Zrobiłem ich około 30) fakt że te około 30 skierowałem tylko dla siebie do szufladki ale zacząłem około 20 projektów które kieruję do publiki i graczy.

Chcę ci tylko dać do zrozumienia, że niezależnie od tego czy ktoś je dla ciebie zrobi czy znajdziesz je sobie w necie twoje postępowanie jest totalnie lamerskie bo to nie ty robisz te skrypty, ale ktoś bo jesteś noga w myśleniu. W rmie nie trzeba uczyć się ruby jeśli ktoś jest inteligentny tworzy w tym programie gierki sam używając zdarzeń i w ten sposób powstają skrypty i mechaniki.

99% gier to grafika i skrypty, bo w zbitek tekstu sobie nie pograsz. To mechanika gry jest tym co sprawia, że można mówić o grze. Suchy tekst nie stworzy gry, ale sucha mechanika już tak.
Jeśli ktoś ma za ciebie robić mechaniki to jesteś totalną nogą i nie nadajesz się do tworzenia gierek w rmie, a sama fabuła to zwykle opowiadanie. Zdolność opowiadania to jeszcze za mało by robić gry - trzeba jeszcze umieć myśleć algorytmicznie co możesz pokazać kończąc swoje gry - tylko.

Możesz sobie wyciągać wnioski, ale póki co ty ty nic nie zaprezentowałeś swoją osobą, że cokolwiek w tworzeniu gier potrafisz. Jedyne co robisz to stukasz w klawiaturkę - nie różnisz się od całej reszty noobów - bez doświadczenia próbujesz udawać i zgrywać eksperta, ale tak jak oni ty nic nie stworzyłeś.

Zrób sam gierkę to dopiero wtedy myśl o tym, żeby ktoś tobie pomagał, bo tak naprawdę tylko totalne lamerstwo chce żeby ktoś za nich robił grę i tak - jeśli chcesz szukać kogoś kto za ciebie robi skrypty to tak jakby ci się nie chciało w ogóle ich szukać i czytać instrukcji, a to jest to samo tak samo lamerskie jak znajdywanie w sieci na własną rękę choć szukając w sieci przynajmniej taki lamer wykazuje się chęciami ruszenia 4 liter i poszukania, a nie liczy że wszystko zrobi ktoś za niego i jeszcze mu podstawi je pod nos.

KOLEJNA rzecz - każda pierwsza gra to crap. Każdy kto ma doświadczenie w rmie wie jak niewygodne jest robienie rozbudowanych ogólnie gier w grupie. Z noobem gier się w grupie nie robi, bo nic z tego dobrego nie wynika, ale z osobą, która wydała jakieś gierki na przyzwoitym poziomie już można się zastanawiać.

Nie różnisz się niczym od całej masty frajerstwa i noobstwa, które zakładało takie tematy.
Jedyne to czego chce żeby ktoś za niego zrobił grę natomiast sam jedyne co potrafi to jedno wielkie nic. Noob to noob i wszystko co robi będzie zawsze cienkie. Tylko doświadczenie w rm które można zdobyć przez lata tworzenia własnych gier może zaoowocować stworzeniem niezłej gry, ale szukanie frajerów, którzy zrobią tę grę za kogoś kto nigdy jej nie robił to = odwalanie noobskiej roboty za nooba, który robić gier nie potrafi i nie ma z nimi doświadczenia - z balansowaniem, tworzeniem i konsturowaniem - a tak naprawdę liczy że ktoś za niego zrobi grę. Taki wałek.

Titek mając 17 lat (!) robił w całości CP1 bodajże z mechanikami i skryptami i fabułą i postaciami i questami, ale nie tylko nie liczył na jakieś skrypty ruby, ani na to że ktoś zrobi je za niego - on zrobił wszystko sam. Każdą kolejną co raz lepszą CP robił w parę miesięcy sam (!)

Jeśli ktoś chce robić pod nooba pokroju autorów porażek tylko dlatego że się ładnie przedstawił mogę pogratulować głupoty, ale wspomożecie tylko powstanie crapa. Gratuluję waszego udziału w porażkach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-14 14:43 przez X-Tech.)
14-10-14 14:26
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

"Jeśli ktoś chce robić pod nooba pokroju autorów porażek tylko dlatego że się ładnie przedstawił mogę pogratulować głupoty, ale wspomożecie tylko powstanie crapa. Gratuluję waszego udziału w porażkach."

Nie robie tego ze względu że mi się ładnie przedstawił.
Nie wiem czego się nauczył i co umie dlatego czekam na jego zapowiedź i wtedy napiszę czy mu pomogę i będę z nim współpracował. Jeśli byś przeczytał w całości mojego posta to o tym byś wiedział. A jeśli przeczytałeś i nie zrozumiałeś to "mogę pogratulować głupoty". Ty nic nie wiesz o jego teraźniejszych umiejętnościach, ja też nie. Z tym że ja oferuje pomoc (techniczną) jeśli poprawił swoje umiejętności w znacznym stopniu, jeśli tego nie zrobił to nie wchodzę w to, ale mogę pomóc. Ja nie mam żadnego zamiaru pracować nad crapem, dlatego napisałem to
"1.Jeśli zaskoczysz mnie pozytywnie:"

"KOLEJNA rzecz - każda pierwsza gra to crap. Każdy kto ma doświadczenie w rmie wie jak niewygodne jest robienie rozbudowanych ogólnie gier w grupie. Z noobem gier się w grupie nie robi, bo nic z tego dobrego nie wynika, ale z osobą, która wydała jakieś gierki na przyzwoitym poziomie już można się zastanawiać."
Jak ja to kocham. Podziemia to moja pierwsza gra, zobaczymy czy to będzie crap.
Zgodzę się z tym kawałkiem:
"ale z osobą, która wydała jakieś gierki na przyzwoitym poziomie już można się zastanawiać."
Ja sam nie wydałem gry ale możecie znać co nieco moje umiejętności techniczne. Wejdę w spółkę jeśli autor tematu mnie pozytywnie zaskoczy czyli będzie miał umiejętności podobne do moich. Wtedy praca będzie miała sens. Jeśli jednak będzie to miaby być crap to...to mam 15 lat jednak moja pomoc do tego crapa nie wyglądałaby tak:
Zrobię ci to to i to.
Tylko:
Żeby zrobić to potrzebujesz tego i warunku.

Zauważ X że ja z nim jeszcze nie współpracuje, a zacznę gdy zaskoczy mnie nieprostoliniową fabułą i swoimi umiejętności. Jeśli jednak nie będzie miał umiejętności będę chciał mu pomóc w RPG Makerze, a nie w tworzeniu gry. Zrozumiano?
A ty od razu wypisujesz że pomagam mu dlatego że ładnie się przedstawił. :roll:
14-10-14 15:50
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

@Adrapnikram: Twoja gra idzie w dobrym kierunku bo po:

1 Wziąłeś sobie moje kreatywne rady za słuszne i wg. nich tworzysz projekt

2 Tworzysz gierkę i jara cię to

3 Korzystasz z wsparcia na forum, a gówniane rady odrzucasz

4 Ogarnąłeś sam zdarzeniówki oglądając gry w rmie i chcesz sam je tworzyć, a nie korzystać z gotowców

5 Tworzysz grę z wyobraźni i swojej głowy, a nie naśladujesz gier, które widziałeś

Dlaczego pierwsza gra jest zwykle nie-najlepsza ? Ponieważ autor nie ma jeszcze doświadczenia w balansowaniu całości, prowadzenia całej gry do końca. Nie musi to jednak oznaczać, ze np: od strony poprowadzenia przygód czy samych pomysłów nie będzie dobra to gra i nie musi to oznaczać, że gra będzie nudna. Najczęściej jest po prostu tak, że pierwsza gra to wytwór osoby, która przede wszystkim nie umie korzystać z rpgmakera i mało myśli, a szuka gotowych rozwiązań - takie projekty przeważnie są skazane na porażkę jak i twórcy. Ci którzy tworzą sami swoje gierki w całości ze znalezionych ewentualnie grafik i dźwięków mają szansę się w tym rozwinąć cała reszta to przeważnie fail.

Nie czytałem twojego poprzedniego posta w każdym razie tak.
Jeśli autor tego co planuje rozpocznie projekt i rozbuduje i na podstawie tego co już zrobił da zapowiedź może ktoś pomoże mu w działach wsparcie/pomoc/materiały, ale nie musiał zakładać tego tematu tylko od razu zrobić zapowiedź swojej gry z pokazówką tego co już zrobił, a nie zachowywać się jak kompletny wariat, który szuka frajerów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-14 16:08 przez X-Tech.)
14-10-14 16:00
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

"Jeśli autor tego co planuje rozpocznie projekt i rozbuduje i na podstawie tego co już zrobił da zapowiedź może ktoś pomoże mu w działach wsparcie/pomoc/materiały, ale nie musiał zakładać tego tematu tylko od razu zrobić zapowiedź swojej gry z pokazówką tego co już zrobił, a nie zachowywać się jak kompletny wariat, który szuka frajerów."

No akurat źle zaczął poszukiwaniu współtwórców. Także czekamy na zapowiedź i co z niej wyniknie.
14-10-14 16:14
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Niech zrobi zapowiedź gry i pokaże co już zrobił. Robienie wspólne projektu polega na korzystaniu z pomocy ludzi na forum i wpisywaniu ich w credits. Nie inaczej. Ktoś może dorobił grafikę, ktoś może zrobił utwór muzyczny itd. Tak wygląda robienie gier wspólnie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-14 16:25 przez X-Tech.)
14-10-14 16:24
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

X-Tech dobrze podsumował temat praktycznie na samym początku:
X-Tech napisał(a):Nikt nie podejmie się współpracy wg. mnie robienia gier z kimś kto sam nie potrafi robić gier na choć dobrym poziomie (musi pokazać co zrobił)
Od siebie dodam że z przypadkowych ludzi którzy od razu zabierają się do pracy nad grą bez zżycia się ze sobą nie wychodzą dobre teamy.
14-10-14 18:52
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

On czegoś nie rozumie (autor tematu) po pierwsze już na dzieńdobry dostaje do dyspozycji to co normalnie robią członkowie teamu - grafiki/ skrypty rozszerzające możliwości programu NA FORACH o rm w tysiącach sztuk, a nawet dziesiątkach tysięcy. Irytuje mnie tym, że ma do wybory tysiące gotowych skryptów i tysiące grafik, a chce się bawić w poganiacza co inni mają robić nie mają samemu pojęcia o robieniu gier, mechanik do nich i elementów grafiki ? Nawet nie chce mu się ruszyć d*y i poszukać po necie brakujących skryptów czy poprosić o takowe na forum. Chcesz ich ganiać nie wiedząc jak robić gry ? Puknij się w czoło. Prawdziwi twórcy gier tworzą sami wszystkie mechaniki/skrypty do swoich gier tworzą wszystko sami - czasem używają dodatkowych gotowych skryptów. Wyjątkiem są zwykle grafiki i muzyka, które są zasobami znalezionymi w sieci, ale nie nie zmienia to faktu, że twórca gry który tworzy nowe własne mechaniki i opiera na nich grę jest twórcą gierki, a nie noobem który składa grę z gotowców zastępujących rozgrywkę.

Rm ci daje na starcie tysiące rzeczy, które zrobili inni po prostu wymieniasz ich w credits w zasadzie to one zawsze powstają w teamach- podstawowy team w większości to twórcy RTP i dźwięków, KTÓRYCH używasz kolejny to autorzy użytych zasobów muzycznych, kolejny to autorzy zasobów skryptowych rozszerzających możliwości programu wystarczy poszukać. Jesli chcesz pomocy zakładasz odpowiednie tematy w działach wsparcie/poszukiwane zasoby itp. Polecam tobie robić grę ale radze najpierw pomyśleć, że praktycznie zawsze gry w rmie powstają w teamie. Poszukaj sobie zasobów i skredytuj autorów zasobów i masz swój team nikt nie będzie spełniał zachcianek jakiegoś nieznanego w necie nooba. Pokaż że coś potrafisz i najpierw zrób porządną grę z teamów, które się oferowały w necie swoimi zasobami. Amen
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-14 20:44 przez X-Tech.)
14-10-14 18:58
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

X-Tech napisał(a):Poszukaj sobie zasobów i skredytuj autorów zasobów i masz swój tea
X-Tech napisał(a):Pokaż że coś potrafisz i najpierw zrób porządną grę z teamów
Iksiu, chyba nie do końca rozumiesz pojęcie teamu ^_^'
14-10-14 19:04
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS