Czy widzicie zastosowanie dla urządzeń motion-capture w swoich grach
Aktualny czas: 28-04-26, 20:58 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Ankieta: Czy widzisz zastosowanie urządzeń wyłapujących ruch dla swoich gier?
Tak
Nie
[Wyniki ankiety]
Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Odpowiedz 
[VX / VXAce] Czy widzicie zastosowanie dla urządzeń motion-capture w swoich grach
spartanPAGE Offline
*

Liczba postów: 26

pytajnik Czy widzicie zastosowanie dla urządzeń motion-capture w swoich grach

Mamy już 2015 rok, coraz częściej spotyka się wszelkiego rodzaju ,,kinekty'' i inne bajery. Jak to jest u was? Czy w swojej grze zastosowalibyście wyłapywanie ruchu do systemów walk, minigier, innych?

>Nie< zamierzam robić gier w RMie.
07-02-15 15:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Czy widzicie zastosowanie dla urządzeń motion-capture w swoich grach

(07-02-15 15:43)spartanPAGE napisał(a):  Mamy już 2015 rok, coraz częściej spotyka się wszelkiego rodzaju ,,kinekty'' i inne bajery. Jak to jest u was? Czy w swojej grze zastosowalibyście wyłapywanie ruchu do systemów walk, minigier, innych?

W grze fabularnej gracz musi skupić się na fabule. Nasze zadanie to ułatwić to jemu przez wciągające dialogi i sytuacje, w których bierze udział głównie myśląc zagadki/eksploracja/walki jako dodatek (teoretycznie tak powinno być i autorzy dobrych gier się do tego stosują). Przymus wstawania od klawiatury co walkę W GRACH fabularnych z własnymi zasadami i fabuła byłby dziwny i średnio praktyczny. Spora część grubasów chcąca ogarnąć grę fabularną miała by problem z dalszym graniem przy takim natłoku wymogów ruszania się. XD Myślę, że jestem w stanie wymyślić coś ciekawego do gry fabularnej z tą zabawką, ale jest to ogólnie raczej niepraktyczne jak dla mnie do gier fabularnych, a do tego jest rpgmaker.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-02-15 15:56 przez X-Tech.)
07-02-15 15:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

Umm... chciałbym zauważyć mo-cap jest też wykorzystywany jako wsparcie do animacji. I jest to dość stara technologia, fakt faktem używana do dzisiaj, ale stara.
Poza tym, boom na gry wykorzystujące systemy kinectów, move-ów czy tym podobne wygasł. W każdym razie nie za bardzo się o tym teraz słyszy. Wpełzło w jakąś niszę i większość o tym zapomniała. Bardziej aktualnym tematem jest wirtualna rzeczywistość i towarzyszący jej wyścig zbrojeń...
07-02-15 16:00
"Pomógł" przyznał(a):
spartanPAGE Offline
*

@XTech
To prawda, myślałem trochę o tym; Jednym z wyjść byłoby zunifikowanie urządzeń wejścia (ograniczenie wyłącznie do przechwytywania ruchu), ale nie lada wyzwaniem byłoby poruszanie się w ten sposób po dwuwymiarowym świecie.

Z drugiej strony całkiem interesujące wydaje mi się przykładowe mieszanie zawartości fiolek i dosypywania proszków przy biurku :)

@Amelandiul jestem tego w pełni świadom, jednakże do pomniejszych zastosowań jest to całkiem niezła zabawka.

(Btw, to normalne, że zjada mi wszystkie ''szybkie'' odpowiedzi?)

07-02-15 16:02
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

https://www.youtube.com/watch?v=8CTJL5lUjHg - tak się porusza po świecie 2D XD.

Jak dla mnie trochę to nietrafione. Nie chciałbym kupować jakiejś pierdoły specjalnie żeby sobie pomachać rękami...
07-02-15 22:47
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(07-02-15 22:47)Dragon Kamillo napisał(a):  https://www.youtube.com/watch?v=8CTJL5lUjHg - tak się porusza po świecie 2D XD.

Jak dla mnie trochę to nietrafione. Nie chciałbym kupować jakiejś pierdoły specjalnie żeby sobie pomachać rękami...

Hahah XD Poza tym fakt. Problemem byłby dla gry przymus kupowania drogiego gadżetu tylko po to, aby w tę jedną grę zagrać, ale może ktoś coś wymyśli. Ciekawe jak grać w Final Fantasy 6 z tym kontrolerem XD
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-02-15 23:33 przez X-Tech.)
07-02-15 23:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
spartanPAGE Offline
*

@{Dragon Kamillo} Gra może pozwalać(nie zmuszać!) na użycie tego typu bajeru oferując zamiennik, w ten sposób osoba wyposażona w taki sprzęt ma trochę miejsca na zabawę, a osoba bez niego nie czuje się specjalnie poszkodowana.

08-02-15 00:30
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Mam pytanie do SPARTAN. Temat jest ok, ale mam pytanie. Jakie gry na rma przeszedłeś i w jakie grałeś dotychczas ?
08-02-15 15:58
"Pomógł" przyznał(a):
spartanPAGE Offline
*

garść

10-02-15 09:03
"Pomógł" przyznał(a):
mmaks00 Offline
*

Liczba postów: 14

spartanPAGE napisał(a):Mamy już 2015 rok, coraz częściej spotyka się wszelkiego rodzaju ,,kinekty'' i inne bajery. Jak to jest u was? Czy w swojej grze zastosowalibyście wyłapywanie ruchu do systemów walk, minigier, innych?
Nie widzę sensu, ani możliwości korzystania z Motion Capture w enginie na którym wszystko opiera się na spriteach. Jak już mówimy o enginach typu Unity, to tak :) Ale przede wszystkim trzeba się zastanowić do czego? Np. w niektórych modach do Gothica społeczność wykonywała nowe animacje walki (najczęściej ukochane duale, albo tarcze) https://www.youtube.com/watch?v=QL0wmO44Ks4
https://www.youtube.com/watch?v=GMM8ZrYYwuA

Wbij na mojego Bloga!
Odwiedź też YouTube :biba:
Zobacz moje Let's Play'e z RMA! :krasnolud:
Kiedy Ci pomogę to kliknij "Pomógł"
11-02-15 15:23
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS