Umiejętności w oknie statusu.
Aktualny czas: 28-04-26, 20:55 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[VX] Umiejętności w oknie statusu.
Aruka Offline
*

Liczba postów: 78

Umiejętności w oknie statusu.

Witam.
Interesuje mnie, czy istnieje jakiś sposób czy też skrypt na to aby po wpisaniu odpowiedniej komendy w "note" umiejętności znalazła się ona w oknie statusu a nie w zakładce "umiejętności"
Tych umiejętności nie da się wywołać, po prostu ich ikonka i nazwa mają być w oknie statusu.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

[Obrazek: k9L1Y.gif]
http://kubajw96.wix.com/empire
26-08-15 13:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

RE: Umiejętności w oknie statusu.

Tak tylko spytam, choć może to nie wystarczy. Próbowałeś może użyć stanów jako umiejętności? (Np. Krwawienie itp.) Bo one chyba wyświetlają się w oknie statusu? Nie wiem tylko, co chciałbyś z tym zrobić. :aww:

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
26-08-15 20:14
"Pomógł" przyznał(a):
ADI Offline
*

Liczba postów: 277

Też o tym myślałem, ale jeśli będzie chciał dodać później jakieś stany to nie bardzo będzie to współgrać.
Chyba że chodzi o to aby możliwe dla bohatera umiejętności były widoczne w 'Statsus'.
To wtedy faktycznie trzeba by było ingerować w kod.

Btw. Z tych umiejętności ma dać się korzystać czy coś?

https://SecreLocal.com - Vanessa Mimi Haley Vladochka Ana Vavx - No Verify - Anonymous Adult Dating - Meet Local Private Lady
26-08-15 20:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Drogi Aruka.
W pierwszej kolejności powinieneś się zainteresować nie Skillami w ekranie stanu postaci, a wielostronicowością tegoż ekranu. Jedna strona to za mało, nawet, jeśli walniesz 2 skille w jedną linijkę. Potrzebujesz więcej miejsca. Wiem, bo pracuję nad grą "Miasteczko Nowoczesne 5" i miałem ten problem z umiejętnościami (ability). Tobie chodzi o skille, wiem, ale natura problemu, z którym się borykasz jest taka sama, jak mojego wtedy. Lepiej na początek przepisz ekran, żebyś miał przynajmniej dwie strony okna stanu bohatera. Ważne, żebyś mógł szybko i łatwo dodać kolejne.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-08-15 21:38 przez Mateusz SSJ8.)
26-08-15 21:37
"Pomógł" przyznał(a):
Aruka Offline
*

Liczba postów: 78

Już śpieszę z wyjaśnieniami.
Chodzi mi o umiejętności pasywne, walka bronią, poziom zaawansowania w sztukach magii itp.
Właśnie do tego potrzebna mi pomoc.

Mateusz SSJ8 uwielbiam Twoje odpowiedzi. Twoje metody zawsze trafiają w sedno mego problemu, lecz ja nie znam się na ruby ani na żadnym innym języku potrzebnym do kodowania. Byłbym Ci dozgonnie wdzięczny gdybyś był łaskaw wyjaśnić mi to "łopatologicznie".

[Obrazek: k9L1Y.gif]
http://kubajw96.wix.com/empire
26-08-15 22:42
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

Bez skryptu chyba rzeczywiście się nie obejdzie. Moim najlepszym (Najmniej tandetnym) pomysłem jest zwyczajne dodanie "skilli nie do użycia" bohaterowi. Przynajmniej właśnie miejsca nigdy by ci nie zabrakło. :ehe:
Mam nadzieję, że ktoś wymyśli coś lepszego. smiles

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
26-08-15 23:23
"Pomógł" przyznał(a):
Revlis Offline
*

Liczba postów: 266

Jeśli skill ma być, ale nie może być używany przez bohatera to proponuję zrobić tak jak Yoro radzi. Inna sprawa jeśli ma być niewidoczny w menu (można ukryć umiejętności za pomocą skryptu, przez co w menu nie będą widoczne). Tylko że nie rozwiąże to sprawy informacji o posiadanych umiejętnościach w opcji statusu - bez grzebania w kodzie się nie obejdzie.

Link do skryptu (na wszelki wypadek):
http://rmrk.net/index.php?topic=40169.0

Albo:
Jeśli umiejętności pasywnych jest dużo i zajmowałyby one dużo miejsca na liście skili bohaterów, można by stworzyć po jednej umiejętności dla każdego bohatera - do której przypisane byłoby zdarzenie typowe (wiadomość) pokazujące listę nauczonych umiejętności pasywnych za pomocą zmiennych (skoro i tak nie można będzie ich używać, to równie dobrze mogą to być zmienne zamiast prawdziwych skili).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-08-15 23:50 przez Revlis.)
26-08-15 23:49
"Pomógł" przyznał(a):
ADI Offline
*

Liczba postów: 277

Mówisz że na RUBY się nie znasz, warto ogarnąć najmniejsze podstawy (są poradniki na Twierdzy chociażby).
Jeżeli te skille maja tylko być, i nie będą się zmieniać w czasie gry, to zawsze można edytować tę jedną ramkę, postawić warunek (bohater ten czy ten) i użyć zwykłego tekstu który będzie wyświetlany w tym oknie, ew. skorzystać z graficznej opcji (za pomocą obrazków, na których mogą być i symbole i sam tekst) lub zrobić tak jak już zostało napisane.

https://SecreLocal.com - Vanessa Mimi Haley Vladochka Ana Vavx - No Verify - Anonymous Adult Dating - Meet Local Private Lady
27-08-15 02:31
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

To proste, Aruka. Zwiększ wartość argumentu "height" w "Bitmap.new" w "Windows_Status" i zadbaj w "Scene_Status" o możliwość przewijania zawartości okna. To jedna z możliwości rozwiązania problemu, z którym NAJPIERW musisz sobie poradzić, jako, że nie pomogę ci, dopóki nie rozwiążesz tego problemu. Więc daj znać, jak rozwiążesz. Dopiero wtedy możesz liczyć na pomoc z problemem, o rozwiązanie którego pytasz.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
29-08-15 10:37
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS