Karty Arkany
Aktualny czas: 28-04-26, 15:27 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[XP] Karty Arkany
ravenone Offline
*

Liczba postów: 49

Karty Arkany

[Obrazek: kartyq.png]

Dla tych, co nie mieli okazji przetestować, przedstawiam planszówkę:)

Karty Arkany w swobodny sposób nawiązują do świata Arkany. W grze napotkamy lokacje, bestie i postacie znane z serii gier o Elroarze. Jednak cała ta otoczka jest tylko pretekstem do stworzenia gry planszowej.
Wstępnie miały być plansze z każdego kontynentu, jednak uznałem, że poprzestanę na jednym etapie. Gra oferuje grywalną planszę i ok. 1,5-2h zabawy.

MECHANIKA
Gra opiera się o mechanikę z planszówki Talizman (Magia i Miecz). Wędrujemy po kolejnych krainach i wyciągamy karty zawierające: przeróżne zdarzenia, przedmioty oraz przeciwników do pokonania.
Walka odbywa się poprzez rzut kością. Ilość oczek dodajemy do siły/mocy bohatera (w zależności od rodzaju walki); potem następuje rzut przeciwnika i w ten sposób otrzymujemy wynik walki.

Cała gra charakteryzuje się dużą losowością:
- częste rzuty kością
- losowe karty (1z10 kart do wyciągnięcia na danym polu)
Więc, jeśli chcecie mieć duży wpływ na rozgrywkę i dokonywać wielkich wyborów to nie jest gra dla was ;)

DOWNLOAD
http://dl.dropbox.com/u/9324682/Karty%20Arkany.rar
Pamiętajcie, żeby zainstalować najpierw czcionkę :)

SCREENY
Plansza gry przedstawiająca Akmaron
[Obrazek: plansza.png]

Przykładowa walka i pasek statystyk wyświetlający się podczas rozgrywki (dzięki Sabikku :) )
[Obrazek: walkai.png]

Karty ekwipunku
[Obrazek: kartyprzedmiotow.png]

Karta zdarzeń
[Obrazek: kartyzdarzen.png]
24-08-13 19:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
tracersgta Offline
*

Liczba postów: 237

RE: Karty Arkany

Czuję się jakbym grał w Talizmana :P Mechanika strasznie podobna, żeby nie powiedzieć identyczna, ale że ta gra przypadła mi do gustu to i ta jest też świetna :D Pogram jeszcze.

I'm a tiger! I roar. I hunt, I climb, I eat, I wash, I sleep!
[Obrazek: userbarrf.png]
[Obrazek: LbEbK.gif]
24-08-13 20:04
"Pomógł" przyznał(a):
MrQubo Offline
*

Liczba postów: 20

Jeśli chodzi o pierwszy screen to u mnie plansza wygląda inaczej. Oprócz tego nie mogę przejść gry, mimo że wygrywam obie walki Jarvazem wyświetla się, że nie wygrałem obu walk.

Aktualny projekt: Twierdza
25-08-13 13:01
"Pomógł" przyznał(a):
ravenone Offline
*

Liczba postów: 49

Jesteś pierwszą osobą, której się to przytrafiło. Może w trakcie rozgrywki wkradł ci się jakiś chochlik ze zmiennymi.
Co do screenu - nowsza wersja gry zmieniła lekko wygląd planszy:)
25-08-13 16:27
"Pomógł" przyznał(a):
Litherin Offline
*

Liczba postów: 14

Wygląda ciekawie :)

:krasnolud:
25-08-13 16:37
"Pomógł" przyznał(a):
BeVoo Offline
*

Liczba postów: 29

Grałem już jakiś czas temu i napiszę, że grało mi się miodnie :) Może nie porównywałbym od razu z Magią i Mieczem, ale i tak miło mi się grało (zwłaszcza od czasu, kiedy zorientowałem się, że można było się bodajże poruszać w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara :-/ ). W planach również miałem do zrobienia planszówkę, dlatego zaczerpnąłbym zapewne kilka pomysłów 8-) A wszystkim polecam Karty Arkany, zwłaszcza po przejściu trylogii (lub przynajmniej pierwszej części), by wczuć się w klimat.
Pzdr!

Klik! > [Obrazek: fAjISnc.png]
26-10-13 10:28
"Pomógł" przyznał(a):
helio108 Offline
*

Liczba postów: 208

Gra jest wspaniała! Kiedy coś nie pójdzie po naszej myśli człowiek staje się trochę sfrustrowany (nie możemy temu zapobiec), ale i tak jest OK biggrin
Mam nadzieję, że wyjdzie druga część lub autor postanowi zrobić inną ciekawą planszówkę. Żałuje że wcześniej tej gry nie zauważyłem smiles

MARCUS :D
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-14 23:44 przez helio108.)
03-02-14 23:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS