Robimy grafiki!
Aktualny czas: 20-06-25, 23:13 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Robimy grafiki!
Angius Offline
*

Liczba postów: 48

Robimy grafiki!

(skopiowane ze starego forum, będę tu pewnie coś jeszcze dorzucał, więc niech będzie w jednym miejscu.)
~~Robimy grafiki!~~

Czyli jak przegimpować naszą grę

Index:
1. Title
2. Sklejka tilesetów

1. Title
Jak zrobić porządny Title? Wiele osób ma z tym problemy i w efekcie zewsząd straszą nas grafiki z neta z dodanym w Paint'cie tekstem, lub mnóstwo tematów "Zrupcie mi titla z takim gościem w kaptuże i z aksem". Ja postaram się jakoś temu zaradzić :)
Cytat: :arrow: Najpierw szukamy interesującej nas grafiki, która posłuży nam za tło titla. Ja znalazłem takie coś:
[Obrazek: grassland-landscape-wallpaper.jpg]
:arrow: Wymiary to 1280×800, więc należałoby nieco grafikę zmniejszyć. A oto jak to zrobić:
Spoiler: (Otwórz)
:arrow: Ale, jeden z wymiarów jest za duży, nieprawdaż? Następny krok to przycięcie do odpowiadających nam rozmiarów. A robimy to tak:
:arrow: Rozmiary już są ok. Ale przydałoby się tę grafikę nieco upiększyć? Oto najprostszy sposób:
:arrow: Tytuł! Nasza gra ma TYTUŁ! Trzeba dodać... TEKST!
:arrow: Tekst już mamy. Ale nienajpiękniejszy, przyznacie? Teraz przedstawię dwa sposoby na upiększenie go :)
Pierwszy (taki tekst jak na obrazkach z tuta)
Drugi (efekt wypukłości)
Nic nie stoi na przeszkodzie, by najpierw zastosować drugą, a potem, na tak powstałym tekście, pierwszą :)
Będę starał się dodawać nowe poradniki co jakiś czas :)

Linki:
GIMP Download - najlepiej pobrać GIMP w wersji 2.6.11, a do tego GAP 2.6
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-13 14:56 przez Angius.)
12-05-13 03:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Multi0 Offline

Liczba postów: 163

RE: Robimy grafiki!

Tak szczerze? To są podstawy i każdy kto robi gry sam powinien to znać, kiedyś bardzo nie lubiałem gimpa, nawet nie umiałem się nim obsłużyć, ale potrzebny był mi title do gry i wtedy sam ogarnąłem jego funkcje. Poradniczek naprawdę prosty i fajny, polecam go wszystkim nowym i nieobytym z programem.
12-05-13 08:39
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Angius Offline
*

Liczba postów: 48

2. Sklejka Tilesetów
Czasem się zdarzy, że chcemy coś swojego wrzucić prawda? Zastąpić drzewko innym, albo samemu skomponować TileE, ewentualnie skopiować coś z RTP XP. Ale nie zawsze wychodzi prosto. I potem wstawiając drzewko, z boku mamy linijkę pikseli z kamienia, a sam kamień jest ucięty. Ileż razy tak bywało! Jednak ja dziś zaprezentuję wam prosty sposób na własną sklejkę!
Cytat::arrow: Otwieramy Tile z którego chcemy skopiowac grafiki. Okno GIMP-a powinno wyglądać tak:
:arrow: Teraz ustawiamy siatkę. Po co? Przyda się ona do wyrównywania poszczególnych tiles.
:arrow: Przyda się jeszcze prowadnica. Po co? By pokazać nam, gdzie jest środek tilesetu. A dlatego to się przydaje, bo prawa strona wędruje pod lewą w oknie edycji mapy w makerze.
:arrow: Teraz otwieramy drugi obraz, ten Tileset na który chcemy dodać nowe elementy i stosujemy siatkę i prowadnicę z identycznymi ustawieniami
:arrow: Wchodzimy do obrazu otwartego na początku, zaznaczeniem prostokątnym zaznaczamy fragment do skopiowania - lecimy po siatce - ładnie przyciągnie nam zaznaczenie jak trzeba.
:arrow: Teraz otwieramy obraz docelowy, klikamy CTRL+V i przesuwamy wklejoną grafikę tam, gdzie chcemy. I ponownie przyda się siatka - przyciągnie nam elementy równiutko wink
:arrow: Teraz naszą wklejoną warstwę trzeba zakotwiczyć.
:arrow: Kopiujemy tak wszystkie elementy które chcemy i taa-daam! Gotowe!
12-05-13 14:55
"Pomógł" przyznał(a):
nikzbazin Offline
*

Liczba postów: 6

Bardzo przydatny tut.
03-06-13 22:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS