Rozpoczęcie projektu- UnHuman
Aktualny czas: 28-04-26, 20:54 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[VX] Rozpoczęcie projektu- UnHuman
Nokachi Offline
*

Liczba postów: 59

zarowa Rozpoczęcie projektu- UnHuman

[Obrazek: Bez-nazwy_eprpqpp.png]

Mój pierwszy, dosyć poważny projekt. Pod koniec stycznia chciałbym przynajmniej połowę gry ukończyć, nie mam zamiaru robić niekończącej się opowieści, gdyż jest to swoisty test dla mnie. Mam zamiar dać to do oceny publicznej: na forum klasy szkolnej i tu, na Ultima Team. Stawiam przede wszystkim na fabułę gdyż mimo, że trochę Ruby znam to jednak wolę nie gmerać zbytnio w skryptach, wiem że nie wyjdzie mi to na zdrowie ;-) No to tak pokrótce:
Fabuła:
Saimon, żyje w małej wiosce daleko na wschodzie. On, jego rodzina i inni mieszkańcy nie mają pojęcia co się dzieje na świecie. Są bowiem odcięci od cywilizacji przez ogromną rzekę z nurtem tak silnym, że porwałaby cały galeon i roztrzaskała go o liczne głazy wystające tu i tam z jej powierzchni. Oprócz wioski rzeka otacza również mały las, starą kopalnię i jaskinię z tajemniczą komnatą zapieczętowaną przez potężne siły. Nikt nie wiem co jest w środku ani dlaczego jest zamknięta. Nikt z wioski nie wie także dlaczego żyją w odosobnieniu, jak się tu znaleźli. Wszystkie zapiski ich przodków z tych ziem już dawno przepadły.
Pewnego dnia każdego jak inny, Saimonowi udało się wejść do komnaty. To co tam zastał odmieniło go. Już nie był człowiekiem...

Tak wygląda mniej więcej prolog. Fabuła może wydawać się oklepana ale obiecuję, że wyciągnę z niej co tylko się da. Jeśli chodzi o mechanikę gry to będzie dużo zadań pobocznych, mój autorski system ulepszania broni, kilka ścieżek rozwoju dla głównego bohatera (które można będzie łączyć tworząc np. Wojownika z bardzo dobrymi zaklęciami ofensywnymi lub łucznika- nekromantę). System ulepszania broni będzie polegał na zadaniach pobocznych od specjalnych postaci niezależnych. Przykładowo: zdobyliśmy Ognisty kieł i chcemy go ulepszyć o poziom wyżej. NPC mówi nam, ze jest w stanie ulepszyć nasz oręż ale potrzebuje specjalnych przedmiotów. Daje nam namiary na delikwenta do ubicia lub przedmioty do zebrania. Po wykonanej misji wracamy do niego i dostajemy Ognisty kieł +1. mrgreen
Mały spis używanych skryptów (jednak postanowiłem użyć paru):

Basic item quality colors

Bonus HP/MP z itemów

Dodatkowe łupy po walce

HP/MP przeciwników podczas walki

HUD na mapie

Kradzież przedmiotów

Noce i dnie

Regeneracja HP/MP co poziom

Rozszeżenie ekwipunku

Thomas Edison

Zwierzak

Leongon skill tree
[url]

Co do ścieżki dźwiękowej mam zamiar użyć muzyki z Wiedźmina, Final fantasy XII i paru innych ciekawych tytułów. Gra także będzie miała dużo nawiązań do dobrze znanych produkcji w charakterze easter egg' ów.
Screeny:

Spoiler: (Otwórz)
W miarę postępów (w projekcie uczestniczy kilka osób. W drużynie mam m. in. grafika z górnej półki, doświadczonego scenarzystę i bardzo ładną malarkęwink) będę publikował materiały z gry. Krytyka zawsze mile widziana Kochani biggrin

[Obrazek: mj1v.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-14 14:38 przez Nokachi.)
06-01-14 15:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
pepczakk Offline
*

Liczba postów: 133

RE: Rozpoczęcie projektu- UnHuman

Jako że nie lubię się długo wypowiadać, napiszę moją odpowiedź krótko i zwięźle
Fabuła: 7/10 Z początku nieco sztampowa, ale ciekawa. Mam nadzieję że równie ciekawie się będzie rozwijać.
Mapping i grafiki: 4/10 Nie żeby coś, sam jestem słaby w mappingu, ale zobacz np. na głowny title itp. Mam nadzieję że to naprawdę tylko faza początkowa i wszystko się poprawi, bo póki co wygląda okropnie.
W każdym razie, powodzenia :)
I jeszcze jedno, czym jest "Synchronizacja"?

[Obrazek: XKUG67Z.png]

Nie biegam w kółko starając się być kimś, kim nie jestem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-01-14 20:08 przez pepczakk.)
06-01-14 20:07
"Pomógł" przyznał(a):
Nokachi Offline
*

Podczas gry Saimon czy chce czy nie będzie musiał współpracować z Rinem (demonem) Rin (SPOILER!) był pierwszą istotą na ziemi. Ludzie nie wywodzą się od niego, lecz ewoulowali obok niego. Miał bardzo dużo wcieleń i ma mnóstwo wspomnień. Podczas rozgrywki co poziom doświadczenia Saimon będzie sobie "przypominał" coś z poprzednich żyć Rina, dzięki czemu będziemy dostawali "wspomnienia" czyli punkty umiejętności za które odblokujemy skille Rina. "wspomnienia" dostaniemy również podczas rozgrywki za przeróżne questy poboczne.

06-01-14 20:16
"Pomógł" przyznał(a):
Hits09 Offline
*

Liczba postów: 8

Ciekawie się zapowiada, fabuła jest ciekawa ale maping... troche popraw to, powodzenia i czekam:)

:jeeej::jeeej::jeeej::jeeej::jeeej::jeeej:
06-01-14 20:32
"Pomógł" przyznał(a):
Nokachi Offline
*

Spokojnie, obiecuję, że ogólny look map i grafiki ulegnie zmianie. Chcę najpierw skończyć bazę danych (która jest robiona od podstaw) a następnie wziąć się za dialogi i zadania. Na samym końcu grafika i udźwiękowienie. Na razie jest wgrane "coś" abym nie pracował na gołych skryptach. biggrin :zeby:

06-01-14 20:46
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

Ludzie, elfy, krasnoludy, orkowie... sztampowy setting czterech ras, meh.

Przemilczę fakt, że bardziej napisałeś scenariusz swojej gry niż wprowadzenie do niej, czego kategorycznie nie powinno się robić... nie ma to sensu: poznajemy całą historię zanim w ogóle będziemy mieli styczność z grą, gratuluję pomysłu.

A teraz nieścisłość która przykuła moją uwagę: odcięci od świata rzeką. Ta wioska jest na jakiejś wyspie w takim razie? Skoro są w stanie postawić kopalnię to równie dobrze byliby w stanie przekopać się pod rzeką. Albo przez jakieś miejsce przez które ww. nie przepływa...

No i na koniec akcent humorystyczny:
Cytat:Broniąc się, Saimon zepchnął swojego ojca do lawy. To koniec... a jednak coś wypełzło na brzeg i zaczęło cicho szeptać.
*szeptem* I am your father? :lol2:
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-01-14 17:50 przez Amelanduil.)
07-01-14 16:54
"Pomógł" przyznał(a):
Nokachi Offline
*

Zapewniam, że to nie jest scenariusz :3 a uniwersum fantasy może i jest oklepane ale da się z niego mimo wszystko dużo wyciągnąć, a jak już mówiłem jest to mały projekt. I jeszcze sprawa kopalni. Kopalnia już BYŁA na wyspie kiedy przybyli ludzie. Szczegółów nie zdradzę ;)

07-01-14 22:43
"Pomógł" przyznał(a):
Nokachi Offline
*

No w sumie masz rację. Ale obiecuję, że tego dowiecie się w jakąś godzinę od rozpoczęcia rozgrywki. Baj de łej niedługo aktualizacja, m. in. spis używanych skryptów, opis postaci i nowe screeny :zeby:

09-01-14 00:25
"Pomógł" przyznał(a):
Nokachi Offline
*

Aktualizacja: dodałem spis skryptów użytych w grze. Niedługo kolejne aktualizacje ;-)

09-01-14 20:14
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS