Quenhal
Aktualny czas: 28-04-26, 22:13 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[VX] Quenhal
aron155 Offline
*

Liczba postów: 70

Quenhal

FABUŁA

Nasz bohater mieszka w sierocińcu (tak, wiem - oklepane). Poznajemy go w sytuacji, gdy w środku nocy budzi go woźny. Bez słowa wyjaśnienia każe on mu się ubierać i uciekać. Główny bohater zabiera ze sobą swojego jedynego przyjaciela i we próbują wydostać się budynku. Przemierzając puste korytarze budynku dowiadujemy się, że budynek został zaatakowany przez grupę wampirów. Tuż przed wyjściem dopada nas przywódca grupy chcący zabić bohatera. Woźny próbuje przekonać napastnika, że się pomylił i nie jego szuka. Dochodzi jednak do starcia, w którym starzec ginie a chłopcom udaje się uciec. Po przeprawie przez podziemia udaje się im wydostać na powierzchnię. Jednak główny bohater zaczyna się bardzo źle czuć. Jego fatalny stan doprowadza ich do najbliższego kapłana. Gracz dowiaduje się co spowodowało nagłe pogorszenie stanu zdrowia bohatera. Stopniowo poznajemy jego historię, jak znalazł się on w domu dziecka oraz czego chce od niego klan wampirów.

SCREENY

Spoiler: (Otwórz)

MECHANIKA

Podstawowy zarys mechaniki gry:
- 4 postaci w drużynie
- turowy system walki
- każda z postaci będzie posiadała 3 drzewka umiejętności
- oprócz klasy postaci będzie można również wybrać jej profesję
- system craftingu pozwalający wytwarzać najróżniejsze przedmioty - meble, mikstury, bronie, itp
- system otwierania zamków podobny do tego znanego z gry Oblivion
- system dnia i nocy mający wpływ na otoczenie
- system reputacji mający wpływ na nastawienie postaci do naszej drużyny
- gildie dające opcje awansu
- możliwość znalezienia przedmiotów ulepszanych, rzadkich oraz legendarnych
- zestawy przedmiotów, które dodają bonusy po skompletowaniu ich
- gra zmuszająca gracza do podejmowania decyzji, mających wpływ na losy drużyny, innych osób oraz świata, w którym się znajduje.

POSTĘP PRAC

Skrypty - 95%
Przedmioty - 20%
Muzyka - 10%
Fabuła - 40%

DEMO

NAZWA GRY

Quenhal jest nazwą rodu wampirów, który poluje na głównego bohatera. Sama nazwa gry powstała jednak 6 lat temu, gdy zaczynałem tworzyć swoją pierwszą grę. Początkowo grę robiłem w Pascalu. Jednakże po jakichś 6 tysiącach linijek, gdy mechanika dopiero zaczynała jako tako działać a grafika była gorsza niż w grach na NESa odpuściłem to sobie. Później postanowiłem przenieść grę na RPG Makera. Robiąc ,,swoją własną grę" ciągnąłem to przez kilka lat poświęcając na nią więcej raz więcej a raz mniej czasu, zmieniając często fabułę (bo niektóre były za banalne), jednak tytuł pozostawał ten sam. A dlaczego Pascal? Ponieważ zacząłem w nim robić swoją grę. Gdy kolega z klasy powiedział, że w Pascalu nie da się zrobić gry, to postanowiłem udowodnić mu, że się da :P

A teraz czekam na falę krytyki ;)

-------------------

Hej hej, odgrzewam kotleta :P Ze względu na hobbystyczne podejście i robienie gry w wolnym czasie (którego ludzie w pewnym wieku mają baaaaardzo mało :P) wypuściłem wersję beta 0.12 ;) Dlatego zaktualizowałem od dawna nieaktywne screeny oraz dorzucam link do strony poświęconej grze.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-03-18 18:56 przez aron155.)
02-12-13 00:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Draknes Offline
*

Liczba postów: 2

RE: Quenhal

Posiadasz demo tej gry, lub screeny ? czy mam krytykować fabułę i mechanikę gry... ??

Pozdrawiam Drankes

"Jesteśmy tylko prochem i cieniem, krwią i cierpieniem"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-12-13 01:18 przez Draknes.)
02-12-13 01:11
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

Brak screenów, postaraj się je wstawić niedługo. Co do reszty...
Skrypt na system dnia i nocy jest be! Nie, nie i jeszcze raz nie, nie znoszę tego skryptu... Poza tym jednym detalem jakoś nie mam zastrzeżeń. Widać, że znasz się na rzeczy jeśli chodzi o pisanie zapowiedzi, nie to co niektórzy ludzie potrafiący streścić w niej wydarzenia z gry ze wszystkimi istotnymi szczegółami :lol2:
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-12-13 01:40 przez Amelanduil.)
02-12-13 01:39
"Pomógł" przyznał(a):
aron155 Offline
*

Screeny zamieszczę choć za wiele ich nie ma. Najpierw chcę zrobić całą mechanikę a dopiero później ruszyć z grą. Skrypt dnia i nocy jest według mnie nieodzowny jeśli chodzi o fabułę powiązaną z wampirami oraz wilkołakami ;)
02-12-13 03:32
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

Tak, możliwe, tylko lepiej rozdzielić dzień i noc że tak to nazwę "manualnie", bo skrypt jest iście paskudny x.x
02-12-13 08:14
"Pomógł" przyznał(a):
aron155 Offline
*

Skrypt znalazłem na samym początku tworzenia gry, więc go wziąłem. Spodobało mi się, że automatycznie zlicza mi kroki i w zależności od przebytej długości mierzy czas. Mogę również ustawić, że konkretne potwory atakują tylko w nocy. Stwierdziłem, że tworzenie systemu czasu na zdarzeniach będzie rozbudowane i trzeba będzie się z tym pobawić. A skoro jest gotowy skrypt... :D
02-12-13 18:33
"Pomógł" przyznał(a):
Hubertov Offline
*

Liczba postów: 86

Dobre =]
Najbardziej spodobał mi się ostatni screen. Kiedy będzie demo/pełniak?
02-12-13 20:51
"Pomógł" przyznał(a):
aron155 Offline
*

Pełna - nie wiem :P Demo mam nadzieję, że niedługo. Tak jak pisałem - chcę przygotować niemal całą mechanikę, przedmioty, system craftingu a dopiero na gotowym silniku robić grę :) Ale mam nadzieję, że do końca roku już będę miał demko. Wszystko zależy od tego ile roboty będę miał w pracy, bo tam w dużej mierze grę robię. Ale ciii... :P
02-12-13 21:28
"Pomógł" przyznał(a):
aron155 Offline
*

Dodałem wersję DEMO ;) Przygotowana na jakieś 10-15 minut rozgrywki. Krótkie wprowadzenie do fabuły oraz zapoznanie z mechaniką gry. Czekam na uwagi oraz wykryte błędy ;)
02-02-14 02:04
"Pomógł" przyznał(a):
Zvarr Offline
*

Liczba postów: 118

aron155 napisał(a):Główny bohater zabiera ze sobą swojego jedynego przyjaciela i we próbują wydostać się budynku.
Chyba "we dwoje" ? Taki tam drobiazg. Co do gry - podstawowe grafiki, chociaż i mapki wcale nie są takie złe. I jeszcze jedno: w ogóle nie chwytam tego klimatu. Sierociniec z woźnym i wampiry? No nic ważne, że masz radochę tworzenia i twórczy zapał.
02-02-14 08:30
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS