Dawnville
Aktualny czas: 28-04-26, 18:17 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[VXAce] Dawnville
Crashykk Offline
*

Liczba postów: 368

Dawnville

[Obrazek: rLi2NdZ.png]

Kilka słówek przed zapowiedzią:
To już mój czwarty projekt (2 konkursowe i dwa normalne łącznie z tym), ale pierwszy tak duży. Co prawda nie jest on gigantem i zapewne niektórym przejście go zajmie nie więcej, niż 40 minut, ale mimo to porównując go do wcześniejszych jest "większy" :d
Chciałbym tylko napisać, iż w grze dostępne są 4 zakończenia. Trzy z nich bardzo łatwo wykonać, czwarte również nie jest problemem, dlatego myślę, że uda wam się obejrzeć je wszystkie ^^
(Gra może zawierać drobne błędy, jak wszystkie moje projekty...)

Opis fabuły:
Dawnville - Wymarłe miasto w stanie California. Według oficjalnych informacji w mieście doszło do strzelaniny, co spowodowało śmierć wielu osób, jednakże świadkowie twierdzą, iż większość mieszkańców została zamordowana przez młodą dziewczynę Jane nazwaną później "Jane the Killer". Miało być to zemstą na mieszkańcach za śmierć jej rodziny i znajomych w pożarze domu sąsiadów, gdzie jako jedyna przeżyła podpalenie. Jane została wtedy poważnie ranna, a ponad 70% jej ciała pokrył blizny. Po dokonaniu "zemsty" dziewczyna miała zamknąć się w piwnicy swojego domu, gdzie została zamordowana przez jednego ze świadków masakry. Po tym wydarzenie ludzie wynieśli się z miasta zostawiając za sobą domu i wspomnienia. Nikt nie chciał bowiem żyć w takim miejscu. Pewnego dnia młoda dziewczyna o imieniu Clara budzi się po kolejnym dziwnym śnie, w którym dziewczyna ubrana na czarno mówi jej, aby udała się do Dawnville. Chcąc dowiedzieć się, dlaczego owa dziewczyna pojawia się w jej snach Clara wyrusza do opuszczonego miasteczka.

Muzyka oraz dźwięki:
Dźwięki menu
Silent Hill 2

Muzyka
NickvsZach
Medwyn Goodall
met388
Silent Hill 2 OST
Dead Space 2 OST

Screeny:
Spoiler: (Otwórz)
Kilka słówek na koniec:
Mam nadzieję, że całość przypadanie wam do gustu. Jeżeli nie również nic się nie stanie, ponieważ dobrze się bawiłem przy tworzeniu. mrgreen

Download:
Link:
http://www.mediafire.com/download/pvc1b0...ersion.exe

Gra do odpalenia wymaga zainstalowanego RTP VX Ace, które pobrać można ze strony Enterbrain:
http://www.rpgmakerweb.com/download/addi...rtp-vx-ace

[Obrazek: oe6WuyS.png]
https://crashykk.itch.io/dunsas-prophecy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-14 01:06 przez Crashykk.)
17-02-14 02:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Perssin Offline
*

Liczba postów: 12

RE: Dawnville

Pograłem trochę, niestety na razie nie przeszedłem z powodu śrubokrętu (widać jestem za głupi by znaleźć dla niego zastosowanie, a czwarty raz zwiedzać wszystkich pokojów mi się nie chciało :D)
Co mogę powiedzieć... Poparzenie ponad 70% powierzchni ciała zawsze kończy się śmiercią :P
Ale tak na poważnie, grafika mi się podoba, tilesety, karteczki, interfejs są ok. Muzyka też... chociaż po jakimś czasie drażni (przynajmniej mnie).
Generalnie dobrze się gra, tylko chwilami jest nudno (jak nie wiemy co robić tak jak ja). Jest eksploracja, znajdowanie rzeczy i kodów, wszystko to przyjemnie urozmaica grę, ale uważam, że system wsadzania rzeczy w łapę postaci jest zbędny, tylko zawraca głowę. No serio, czy postać sama nie może wyjąć klucza tylko musimy jej go dać?
Nigdy nie grałem w podobne gry, to nie moje klimaty, jednak trochę mi się podobało, choć... tyłka nie urywa. Po prostu kawał porządnej roboty :)
PS: Jest kilka błędów z wykrywaniem kolizji (wszedłem raz na ścianę) ale to tylko szczegół.
18-02-14 16:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Crashykk Offline
*

Perssin napisał(a):Co mogę powiedzieć... Poparzenie ponad 70% powierzchni ciała zawsze kończy się śmiercią :P
http://www.papilot.pl/ludzie/15673/Przem...znach.html
Poza tym tak było w oryginalnej historii o Jane the Killer.

Perssin napisał(a):Generalnie dobrze się gra, tylko chwilami jest nudno (jak nie wiemy co robić tak jak ja).
Dziękuję za komentarz.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-14 17:07 przez Crashykk.)
18-02-14 17:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Viuu Offline
*

Liczba postów: 155

No to jak się Viuu weźmie to koniec normalnie...
Gra horrorem nie jest więc Viuu zrobi horror w temacie.

A więc...
Pierwsze co chciałbym powiedzieć/napisać, to fakt, że GÓWNO SOBIE ROBISZ Z RZECZY KTÓRE DO CIEBIE SIĘ PISZE.

- wypomniane było, że wpisywanie w telefonie numeru można zrobić lepiej niż "wpisywaniem imienia"... dawałem nawet skrypt
- Scorp wypomniał ci błędy w dialogach...
A co zrobił CrasheR?
MIAŁ TO W DUPIE. NIE POPRAWIŁ NAWET JEDNEGO Z NICH.
Teraz pojawiło się ich nawet więcej, jeśli jesteś ich wgl ciekawy oto one:
Teraz pomówmy troszkę o reszcie.

Wypomniane było na gospodzie, że tragedia jest z znajdywaniem przedmiotów. Dokładniej chodzi o niekonsekwentność w sprawach interakcji. Czasem wszystkie łóżka "mają coś do powiedzenia", czasem żadne.

Poziom Strachu...
OMG co za zje**ny pop***dolony pomysł.
Rozumiem, że skoro gra nie potrafi przestraszyć, to zróbmy chociaż by "postać się bała"? Nosz kur** jak żeś mnie tym debilizmem zdenerwował.
GRA WYMAGA EKSPLORACJI TAK?!
To czemu nas za nią kara? Skąd mam do cholery wiedzieć GDZIE może mnie coś "przestraszyć"? Nie mamy ZUPEŁNIE żadnego wpływu na to.
Nie mówiąc o tym, że duża większość jest nie do ominięcia.
Dawno nie widziałem tak irytującej mechaniki w grze.

Dźwięki i Muzyka...
No cóż... gra wręcz ssie w tym aspekcie.
Muzyka nie została zloopowana (co powinno być zrobione tym bardziej, że została do tego przystosowana).
Do tego ona sobie po prostu leci, żadnego dopasowania. "Niech sobie leci, byleby coś było".
Teraz temat dźwięków... zaraz JAKICH DŹWIĘKÓW?
Tej grze brakuje JAKICHKOLWIEK dźwięków. Pojawia się jakaś "straszna" postać... cisza... znika...
THAT'S IT?! That was supposed to scare me?
Właśnie przez to gra jest... nijaka...

Fabuła i dialogi...
Ehem... dialogi są straszliwie płaskie... wydają się cholernie sztuczne.
Poza tym... to co mnie denerwowało najbardziej...
GDZIE DO CHOLERY JEST ZNACZNIK (czy cokolwiek) KTO TO MÓWI?
Skąd mam to do cholery wiedzieć?
Fabuła sama w sobie ciekawa zbytnio nie jest, ale tragedii też z nią nie ma.

Co do reszty mechaniki...
Strasznie głupie jest to "łapanie w ręce"... JAK TO BRZMI xD
No po prostu to tak niszczy... jeszcze kategoria przedmiotów "do złapania" xDD
(I to złapanie w rękę maski gdzie postać zakłada ją na twarz).
Nie mogłeś zrobić tego w stylu "użyj z menu"?
Tak jak to w SH i RE było.
No i opis śrubokręta niszczy wszystko xD
"Do kręcenia śrubami" - normalnie największy plot twist w całej grze xD

Podsumowując:
Naprawdę liczyłem na coś ciekawego, a jednak dostałem kolejną grę, która nie zalicza się nawet do średniaka.
House of Fears było jednak ZNACZNIE GORSZE.
Jest postęp... ale zbyt bardzo zlewasz to co piszą ci ludzie... a przynajmniej tak to wygląda.

Wybacz jeśli uraziłem cię czymkolwiek wyżej napisanym, ale napisałem to tak jak zwykle - z całkowitą szczerością... dokładne moje przemyślenia po przejściu gry.

[Obrazek: 4COJip7.png]
Victory Quotes: 1, 2
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-14 17:42 przez Viuu.)
18-02-14 17:29
"Pomógł" przyznał(a):
Crashykk Offline
*

Cytat:A więc...
Pierwsze co chciałbym powiedzieć/napisać, to fakt, że GÓWNO SOBIE ROBISZ Z RZECZY KTÓRE DO CIEBIE SIĘ PISZE.

- wypomniane było, że wpisywanie w telefonie numeru można zrobić lepiej niż "wpisywaniem imienia"... dawałem nawet skrypt
- Scorp wypomniał ci błędy w dialogach...
A co zrobił CrasheR?
MIAŁ TO W DUPIE. NIE POPRAWIŁ NAWET JEDNEGO Z NICH.
Nie prawda, ponieważ poprawiłem jeden. ^^
Co do wpisywania za pomocą skryptu, który mi wysłałeś po prostu nie chciałem go użyć, gdyż wydawał mi się zbędny. Zrobiłem to na swój "gówniany" sposób, ale osiągnąłem to co chciałem i tak po prostu zostało.

Cytat:Poziom Strachu...
Rozumiem, że skoro gra nie potrafi przestraszyć, to zróbmy chociaż by "postać się bała"? Nosz kur** jak żeś mnie tym debilizmem zdenerwował.
To czemu nas za nią kara? Skąd mam do cholery wiedzieć GDZIE może mnie coś "przestraszyć"? Nie mamy ZUPEŁNIE żadnego wpływu na to.

Gra nie miała być straszna i pisałem już o tym kilkukrotnie, bo nie robiłem horroru, a przygodówkę z jakimiś tam elementami grozy... Co do samego poziomu strachu. Gra za nic Cię nie karze. Postać widząc jakieś dziwne zdarzenie, potwora czy cóś najzwyczajniej w świecie się boi. Jeżeli szukałbyś uważnie, to znalazłbyś apteczki z "lekami na stres" (XD), które zbijają poziom strachu.

Cytat:Dźwięki i Muzyka...
No cóż... gra wręcz ssie w tym aspekcie.
Muzyka nie została zloopowana (co powinno być zrobione tym bardziej, że została do tego przystosowana).
Do tego ona sobie po prostu leci, żadnego dopasowania. "Niech sobie leci, byleby coś było".
Teraz temat dźwięków... zaraz JAKICH DŹWIĘKÓW?
Tej grze brakuje JAKICHKOLWIEK dźwięków. Pojawia się jakaś "straszna" postać... cisza... znika...
THAT'S IT?! That was supposed to scare me?
Właśnie przez to gra jest... nijaka...
Tobie się nie podoba, innym tak, a jeszcze innym nie przeszkadzało, więc nie wiem nawet jak to skomentować.

Cytat:Fabuła i dialogi...
Ehem... dialogi są straszliwie płaskie... wydają się cholernie sztuczne.
Poza tym... to co mnie denerwowało najbardziej...
GDZIE DO CHOLERY JEST ZNACZNIK (czy cokolwiek) KTO TO MÓWI?
Skąd mam to do cholery wiedzieć?
Fabuła sama w sobie ciekawa zbytnio nie jest, ale tragedii też z nią nie ma.
Już wiele razy pisałem, że nie potrafię pisać porywających dialogów. Trochę w jak to nazwałeś "płaski sposób", ale przekazałem to co chciałem.

Cytat:Wybacz jeśli uraziłem cię czymkolwiek wyżej napisanym, ale napisałem to tak jak zwykle - z całkowitą szczerością... dokładne moje przemyślenia po przejściu gry.
Nie martw się nie tak łatwo mnie urazić. ^^
Poza tym jak napisałem w pierwszym poście:
Cytat:Mam nadzieję, że całość przypadanie wam do gustu. Jeżeli nie również nic się nie stanie, ponieważ dobrze się bawiłem przy tworzeniu. mrgreen

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-14 17:45 przez Crashykk.)
18-02-14 17:44
"Pomógł" przyznał(a):
Viuu Offline
*

Liczba postów: 155

CrasheR napisał(a):Tobie się nie podoba, innym tak, a jeszcze innym nie przeszkadzało, więc nie wiem nawet jak to skomentować.
To, że komuś się podoba, lub ma to gdzieś wcale nie znaczy, że jest dobrze zrobione.
Zwyczajnie w świecie piszę jak powinno być.

[Obrazek: 4COJip7.png]
Victory Quotes: 1, 2
18-02-14 17:50
"Pomógł" przyznał(a):
ralfek123456 Offline
*

Liczba postów: 85

Przestałem grać zaraz po włączeniu gry bo wpisywanie cyfr....................................... spróbowałem jeszcze raz i przeszedłem................
jest to twój 4 project więc (chyba 4)
Mapping fajny
Fabuła ani zła ani bardzo zła ani świetne ani epicka tylko ciekawa......w miarę............
złapanie w ręce...............................................tylko tyle mam do powiedzenia............
Interakcja taka sobie
błędy ortograficzne.........................wybaczę,sam też je robię.....

Ogólnie gra jest w miare..tak z czystym sumieniem 6/10
Normalnie dałbym pięć ale póki co każde twoje kolejne gry są lepsze......
TO ZDECYDOWANY PLUS.

PS:Na forum można przeklinać?

Project:ATTYLLA- No nabiera już tępa
Fabuła:80%
Mapping:30%
QESTY:38%-poboczne.
QESTY:80%-główne.
Skrypty:100%-Tylko 2 dwa reszta na zdarzeniach.
Może wkrótce zrobię zapowiedź.
18-02-14 18:06
"Pomógł" przyznał(a):
Crashykk Offline
*

Nowy link, gdyż poprawiłem jeszcze kilka rzeczy.
http://www.mediafire.com/download/qrel09...282%29.rar

EDIT:
Zapomniałem dodać jednego pliku, a na razie nie mam dostępu do komputera i nie mogę wgrać na nowo całości, więc dodaję sam plik.
[Obrazek: bpzRslI.png]
Należy umieścić go w folderze Graphics/Characters.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-02-14 02:30 przez Crashykk.)
18-02-14 19:40
"Pomógł" przyznał(a):
Perssin Offline
*

Liczba postów: 12

Dokończyłem grę i nasunęło mi się jeszcze kilka wniosków...

(18-02-14 17:29)Viuu napisał(a):  Poziom Strachu...

Rzeczywiście trochę nietrafiony ten pomysł - tak w ogóle zauważyłem to dopiero moment przed śmiercią z tego powodu :p Powinno to być inaczej wymyślone, że ten poziom spada wraz z upływem czasu, rośnie stopniowo w jakiś miejscach, sytuacjach, coś w tym stylu, a nie zobaczyłem stwora - plus 2 do strachu, zobaczyłem coś tam - plus 1 itd.

Odnosząc się do reszty wypowiedzi Viuu, to wcale nie jest tak źle - gra jest krótka, więc ilość utworów wystarcza, dźwięki jakieś tam są a dialogi mogą być. Wszystko składa się na dobrą grę, w którą przyzwoicie się gra, ale jak już mówiłem...
(18-02-14 16:22)Perssin napisał(a):  tyłka nie urywa.
19-02-14 19:11
"Pomógł" przyznał(a):
Crashykk Offline
*

Cytat:Po pierwsze skąd wiadomo, że pożar w domu był podpaleniem ? Po drugie w jaki sposób bez faktycznego dowodu, że doszło do podpalenia dziewczyna zdecydowała się na wybicie całego miasta ? XD Jak samotna dziewczyna dałaby radę wybić całe miasto w USA skoro tam większość obywateli posiada broń palną - po drugie jak w takiej sytuacji jak rozwalenie całego miasta ktoś jeszcze odważyłby się przyjść i ją zabić. To nie sensu żadnego (!)
W grze jest to wytłumaczone, a przynajmniej idzie się domyślić ^^

Cytat:Nie wiem jak się prezentuje rozgrywka i zagadki sądzę, że te ellementy prawdopodobnie ratują tę gierkę, ale jak dla mnie jest za ciemno.
Niektórzy mówią, że jest za ciemno inni, że jest ok, więc nie wiem czy coś zmieniać :roll:

Dzięki za komentarz. ^^

20-02-14 03:28
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS