Jak dla mnie pomysł może i oklepany i troche zbyt wybitny jak na samego makera, ale uznajmy że taką grę stworzysz :)
1. Na początek pomyślmy o tak jakby podtemacie gry. Głównym jest SURVIVAL. Podtematem może być np zombie. Zależy od twojej decyzji.
2. Teraz przyszedł czas na wersje makera..
Po małym przemyśleniu doszedłem do wniosku że VXA będzie najlepszy!
Można dodać kilka titlesetów. I gdy np będziemy chodzili po jaskini możemy znaleść teleport który teleportuje nas do statku! Biomy przy tym to raczej nic trudnego !
3. Następnie pomyślmy aby gra była TRUDNA.
a) Chodzenie i siekanie stworków to nie zabawa, nieprawdaż ? Zaraz tego powinniśmy się ich bać!
- W grze powinny występować przeciwnicy silni. Ale nie że pająk bije po 200 hp.. siła w grupie :) No i jeśli mamy np. umarlaka to nie dajemy że bije dużo bo ma mało hp.. dajemu mu dużo życia ale jest słaby.. bo co to jeden słaby umarlak.. dwa.. pięc.. ewentualnie 10 aby było trudniej.
- Bossy powinny skłaniać do uciekania! No chyba że ma się odpowiednią ilość potionów.. które oczywiście powinny być bardzo drogie a zrobienie ich jest pracochłonne.
- Potwory nie powinny się potwarzać często i powinny być dobierane do otoczenia oraz powinno być ich dużo.
b)
W większości takich gier zdobycie dobrej broni równa się już z zdobyciem wszystkiego i gra traci sens...
Jak temu zaradzić ?
- sklep z ubronieniem. Dajmy jest największa mapa jaką się dało zrobić. Jest z 2 miasta itd. W tych miastach oczywiście jest sklep z bronią ale nie dobrą, powinna być w nich broń taka która zwalcza pierwsze potworki. A na całą mapę 2 sklepu z dobrą bronią.
- Aby mieć naprawdę dobrą broń trzeba ją sobie zrobić !
- Unikatowe bronie tylko z najsilniejszych bosów.
c)
Zbieranie materiałów do łatwych należy ?
Zbieranie materiałów takich jak drewno, węgiel, zylazo a nawet zbieranie roślin nie powinno być łatwe. Jedne trudno znaleść, drugie zwykle trzeba przedostać się przez potworki.
4. Kwestie techniczne za nami teraz wizualne.
MAPA ŚWIATA
(15-06-14 19:20)ThrashHD napisał(a): Myślę że na początku mogły by być 3 biomy:
Myśle że na początek to dobry pomysł. Jednak jeśli zaczniesz coś robić weź pod uwagę że później dodasz następne biomy.
Przydałby się jakiś dobry plan na mapę...
Weź kartkę papieru narysuj kawałem morza. Reszta kartki to ląd. Narysuj gdzieś miasto, góry wysokie i te niskie itd. Później zaznacz 3 obszary które chciałbyś zrobić na początku. I mały plan gotowy :)
5. KILKA CIEKAWYCH SKRYPTÓW
Falcao Pets Servants 1.3
Falcao Pearl ABS liquid V3
Falcao Mmorpg Alchemy and Extraction System
Postarałeś się to jak najlepiej wytłumaczyć moimi słowami :) Mam nadzieje że nie na darmo :)