Jak to jest z zapisami w grach ;P
Aktualny czas: 28-04-26, 13:03 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Jak to jest z zapisami w grach ;P
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P

@X-Tech
Cytat:Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły na zapis w grach ?
A do "Fix-It Felix" chcesz?!!!!

@__reszta__
Można jeszcze pozwolić graczowi na zapis w dowolnym momencie. W ogniu walki gracz i tak nie będzie zapisywał (zapiszesz w środku walki, potem wyłączysz grę, a po długim czasie wrócisz do niej i przeciwnik od razu cię rozniesie, nie zdązyłeś ogranąć sytuacji, w jakiej zapisałeś), a w RPG i tak nie można zapisać gry w środku walki (wyjątkiem może być ABS), ani, kiedy jakaś scena się rozgrywa. Niemniej jednak zapis gry w dowolnym momencie to dobra pozycja wyjściowa dla twórcy, bo w tym miejscu może wprowadzić ograniczenia, jak na przykład to.

#Werble czas="5 sekund"/#

Możliwe jest zapisywanie w każdym miejscu, ale dopiero po upływie określonego czasu od ostatniego razu, kiedy gra została zapisana. Przykładowo mógłbyś zapisać grę w dowolnym miejscu i po zapisie włączyłby ci się zegar odmierzający 5 minut do następnej możliwości zapisania gry w dowolnym miejscu. Po wczytaniu gry czas byłby odmierzany tak samo, jak po zapisaniu jej i dopóki graczowi nie skończy się te 5 minut, nie może ponownie zapisać gry w dowolnym miejscu. Jeśli w grze są punkty zapisu, to gracz może z nich korzystać bez ograniczeń, jeśli jednak w momencie zapisania gry w ustalonym punkcie graczowi nie skończył się czas niemożliwości zapisania gry w dowolnym miejscu, to po wczytaniu zapisu z punktu gracz musiałby przed skorzystaniem zapisu w dowolnym miejscu odczekać czas, jaki mu został do możliwości ponownego skorzystania zapisu w dowolnym miejscu.

X-Techowi zdecydowanie przydałby się tydzień w szpitalu, bo złem jest nie zapis w dowolnym miejscu, ale AUTOSAVE. Dlaczego? Mamy bardzo wiele gier korzystających z tego rozwiązania. Na PC i na konsole.
"Earth 2150: Lost Souls" - standardowo co 5 minut gra sama się zapisuje. Gracz jednak ma możliwość samodzielnego zapisania gry. QuickSave'y są, ale niekoniecznie się z nich korzysta.
"Polanie 2" - autozapis co 5 minut i gracz też ma możliwość samodzielnego zapisania gry. Też są QuickSave'y, i też niekoniecznie się z nich korzysta.
"Two Worlds 1" - mamy tu autozapis i możliwość ręcznego zapisywania gry. QuickSave'y mnie nie interesdowały, kiedy grałem, więc nie wiem, czy są.
"Dragon Ball: Advanced Adventure" - wspomniałem już. Są tu tylko AutoSave'y. Egzekucja następuje po ukończeniu lokacji, więc jeśli przechodzisz szereg na raz, to między nimi ci grę zapisze. Ale musisz ukończyć lokację, żeby zapis nastąpił.

Dlaczego powiedziałem, że AutoSave to zło? Spójrzcie tylko na niedokończone "Zagrajmy w Miasteczko Nowoczesne 1" autorstwa Angiusa. W drugim odcinku padł, musiał przechodzić grę od momentu po rozmowie z Feliną w Ratuszu w Nowoczesnym, bo:
1. nie zapisał gry przed opuszczeniem Nowoczesnego (!!!!)
2. zamiast po pierwszej walce wrócić do Nowoczesnego zakupić broń, dalej szedł do Winter Slum City.
Innymi słowy AutoSave'y oduczają ręcznego zapisywania gier. A wiele starych gier z systemem zapisów nie miało tej opcji.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
03-09-14 21:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Wiadomości w tym wątku
RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P - Mateusz SSJ8 - 03-09-14 21:45

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS