Jak to jest z zapisami w grach ;P
Aktualny czas: 28-04-26, 20:56 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Jak to jest z zapisami w grach ;P
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P

To poprawianie, o którym X-Tech wspomniał, to może być właśnie Save Scumming.

+http://www.gamefaqs.com/boards/728011-xcom-enemy-within/67805069

Stąd właśnie wyczytałem, że to nie jest cheat. Nawet, jeśli zapisujesz w dowolnym miejscu. Jednak, jak już wspomniałem, w ogóle zapisywanie gry może być na turniejach zabronione lub dozwolone wyłącznie do kontynuacji walki następnego dnia lub na wypadek problemów technicznych na turnieju.

Nie wspomniałem o tym, ale kiedyś organizowane były turnieje w "Icy Tower" (teraz powinieneś zeżreć tę wzmiankę o Multiplayer, X-Tech). Gry, w którą przy jednym komputerze może grać TYLKO jedna osoba. Gry bez opcji gry sieciowej. Odkąd wyszła wersja gry 1.2, każdy rekord był udokumentowany powtórką zapisaną do pliku "*.itr".
Gdyby w tej grze istniał jakikolwiek mechanizm zapisu (nieważne, czy w dowolnym miejscu, czy w ustalonych przez twórcę punktach kontrolnych), to ta gra zdecydowanie nie byłaby ponadczasowa. Te możliwości zapisu by ją rozwaliły.

Dobrze zauważyłeś, duganhack. W RPG możliwość zapisu może być nawet w dowolnym miejscu i twórca na pewno znalazł jakieś rozwiązanie, żeby nie można było oszukiwać. Z resztą, jeśli ktoś próbuje w grze oszukiwać, to nie zdoła jej ukończyć nawet jeden raz, bo to oszukiwanie w końcu go znudzi. Oszust/Niedorozwój/Debil też ma jakiś poziom inteligencji, a to właśnie ci, co mają jakiś poziom inteligencji, mogą się czymkolwiek znudzić (tylko się nie popłacz, X-Tech). Aczkolwiek im mniej inteligencji, tym dłużej to potrwa.

Gdybym sobie z płyty zainstalował grę, która automatycznie kasuje zapis stanu gry po tym, jak zostanie on wczytany (na dokładkę sama zapisuje stan gry dopiero, jak jąwyłączam) i po tym, jak przeszedłem 60 % gry (grając 3-5 godzin dziennie przez 28 dni), podczas grania w nią złapałaby mnie przerwa w dopływie prądu, przez co musiałbym grać ten wielki kawał od początku, to bym grę zwyczajnie odinstalował, wykasował wszystkie jej pliki (instalator, zapisy stanu gry, wyłączne pliki DLL tej gry), a jakbym miał płytę z grą, to bym tę płytę kijem rozwalił na kawałki. Lepiej, że gry zachowują/nadpisują raz utworzony plik zapisu stanu gry.

Spoiler: (Otwórz)

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-09-14 12:35 przez Mateusz SSJ8.)
08-09-14 12:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Wiadomości w tym wątku
RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P - Mateusz SSJ8 - 08-09-14 12:30

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS