Jak to jest z zapisami w grach ;P
Aktualny czas: 28-04-26, 14:23 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Jak to jest z zapisami w grach ;P
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P

Jeśli gra nie daje autozapisu po ukończonym zadaniu to śmierdzi to dla mnie cheatem i słabym projektem gry nawet jeśli świat daje większą swobodę to nie jest wymówka , żeby robić całość w oparciu o quicka. Gry, które w całości opierają się na quicku są nie dla mnie. Nie są dla mnie dobre jako wyzwanie i jako rozgrywka. Gry muszą być dla mnie dobre z doskoku inaczej nie są dla mnie wyzwaniem i nie widzę sensu w nie grać.

Tam gdzie gracz decyduje o przebiegu fabuły tym bardziej dla mnie nie powinno być quicka, żeby nie zmieniać sobie wg. uznania tego co ma się za chwilę zdarzyć.
Quick jest dla mnie tylko dobry jeśli zostanie usunięty po wczytaniu gry i nie można stworzyć kilku segmentów zapisu w dowolnej chwili na raz.

Są gry, które są jakoś podzielone na misje/etapy/rundy/walki itd. i oferują zapis do nich po planszy/misji itd. Jeśli mimo to autorzy dodają quick save cheat, który pozwala zapisywać to wiadomo, że gracz, który używa quicka w trakcie plansz - jest cheaterem przy graczu, który quicka nie używa do zapisywania gry, a zapisuje tylko w autopunktach zapisu bądź zapiszę grę autentycznie tylko kiedy wyłącza daną gierkę i ma wrócić do niej np: jutro.

Wszystko zależy od tego po co powstaje dana gra - jeśli gra ma stawiać wyzwania, które da się oceniać i mają dawać satysfakcję z ich ukończenia misje/rundy/questy itd. quicksave jest bez sensu. Jeśli jednak gra ma być zabawką, ktora ma bawić i dawać radochę z próbowania różnych opcji ITD. a nie być wyzwaniem (dla mnie bez wyzwania nie ma gry) no to wtedy quick save jest Ok.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-09-14 23:21 przez X-Tech.)
12-09-14 23:10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Wiadomości w tym wątku
RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P - X-Tech - 12-09-14 23:10

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS