X-Tech
Liczba postów: 876

|
RE: Na czym się skupić?
Moje zdanie jest takie:
1 - Postać w grze fabularnej jak sama nazwa wskazuje to treść, a nie zlepek tabelek i statystyk. Wiedźmin ? Patrz np: symulatory tutaj można faktycznie sobie podać kogo się chce, ale w grach fabularnych typu Wiedźmin i Final Fantasy nie gra się zlepkiem statów, ale właśnie postaciami z przeszłością i problemami, a nie sługusami.
2 -Minigierki takie, które są wbite w grę - to znaczy np: jazda wózkami w mapie kopalni, albo inne takie atrakcje - uwielbiam w zaskakujących momentach. Poza tym zagadki itd. to dla mnie mogą być co 10 metrów.
3 - Walki z bossami. Jeśli umiesz robić bossów do zręcznościowego ABS i zręcznościowy ABS to tak. Bossowie powinni być zagadką do rozwikłania. Jeśli to ma być taktyczny abs dla kilku postaci to jeszcze lepiej. Z tego co ogarniam to jakiś freak robi system taktyczny na rgss i ruby od paru lat do vx ace to może sobie daruj no chyba że jesteś inteligentniejszy od niego i nie zrobisz absa z pierdół w rgss i ruby, ale na zdarzeniach to pewnie nawet da radę zrobić w parę dni , a nawet godzin jakiś prosty taktyczny system walk.
4 - Preferowany system walki ? Raczej dobrze zrobione ETAPY walk w czasie rzeczywistym - z kopem i mocną muzyką. Najlepsze
pole do popisu daje własnej roboty system walk na mapie nie inaczej, ale pamiętaj że zręcznościowy abs to brak kierowania paroma postaciami na raz w drużynie...ale zawsze można się przełączać lub chodzić z nimi w formie jeden za drugim co oferuje vx ace.
Jeśli walki mają się opierać na taktycznym myśleniu to własnej roboty system taktyczny czy własnej roboty przeróbka podstawowego systemu walki patrz np: Alter Aila Genesis czy seria The Way, a nawet Czasoprzestrzeń 3. Jeśli nie taktyczne myślenie to zręcznościówo.
Bez ogródek jednak napiszę, że zawsze w walce najatrakcyjniejsza jest w walkach eksploracja - ona musi mieć znaczenie nieważne jaki system walki. Wyważony poziom trudności i rosnący wraz z nowymi skillami to podstawa.
Jeśli robisz kolejną scenówkę to nie wiem co ja mam tobie radzić XD Ogólnie gry ważne żeby były spójne, dość proste w swojej konstrukcji (nieprzekombinowane) i niemonotonne.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-14 21:04 przez X-Tech.)
|
|
| 12-10-14 20:45 |
|
| "Pomógł" przyznał(a): | |