Jak to jest z zapisami w grach ;P
Aktualny czas: 28-04-26, 19:37 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Jak to jest z zapisami w grach ;P
Allemov Offline
*

Liczba postów: 75

RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P

Przepraszam z góry, że nie przeczytałem całego wątku przed wypowiedzeniem się, ale 20 stron mnie przerasta. Odniosę się do pierwszej. ;)

Czym dłużej czytam posty X-Techa, tym bardziej jestem przekonany, że mamy zupełnie inne podejście do gier. Niepokoi mnie tylko fakt, że... odnoszę wrażenie że ma tendencję do stwierdzania jedynej słusznego postrzegania danej sprawy. Tak jakby wszystkie gry tworzone w RPG Makerach musiały wyglądać niemalże identycznie i jakby właśnie X-Tech wiedział najlepiej jaki jest ten idealny wzór. smiles

Nie wiem też trochę zresztą czy wypowiadać się tutaj czy w tym temacie bo to one skłoniły mnie do takiej refleksji.

Przechodząc do meritum tego wątku - savepoint to pomysł który pasuje do określonych rodzajów gier. Do zręcznościówek np. czy wszelkich innych podzielonych na poziomy. Dla mnie RPG to interaktywna opowieść, w której nawet przy liniowym przebiegu głównego wątku, gracz uzyskuje pewnego rodzaju wolność. Tak więc może łowić ryby, zrywać rośliny, przygotowywać pożywienie, ważyć mikstury, nasączać sztylety trucizną irzzów i to wszystko jest niemniej ważne jak sama walka do której się w ten sposób przygotowuje. Chociażby dlatego, że te zabiegi mogą zaważyć na jego zwycięstwie. Tak więc jeśli każda z tych decyzji jest ważna i każda z nich jest jedynie możliwością a nie przymusem* - nie ma tu miejsca na savepointy. :P

*Wydarzenia z głównego wątku fabularnego są poniekąd przymusem, ale kto powiedział że gracz musi go skończyć? Jeśli przyjemność sprawia mu łowienie ryb i gra w moją grę tylko po to żeby łowić ryby niech to robi - droga wolna.
14-11-14 22:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Wiadomości w tym wątku
RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P - Allemov - 14-11-14 22:19

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS