Wybór wersji RPG Makera
Aktualny czas: 28-04-26, 22:22 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[Dowolny] Wybór wersji RPG Makera
Setharin Offline
*

Liczba postów: 16

Wybór wersji RPG Makera

Hej wszystkim! :D

Jestem nowy na forum i potrzebuję porady... Od niedawna rozmyślam właśnie nad pobraniem RPG Maker, ale tu mam problem bo jest dużo wersji, i nie wiem którą wybrać :)

Zależy mi na tym aby w danej wersji można było bardzo łatwo wgrać grafiki, animacje itp...

Proszę o pomoc :)
27-09-14 12:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Altan Offline
*

Liczba postów: 88

RE: Wybór wersji RPG Makera

Pod względem grafiki najlepszy jest XP.
2k3/2k podobno jest dobry pod względem oryginalności końcowego efektu.
A Vx/ace jest od wydajności.

Wybór należy do ciebie :P

Nudzi mi się... ;__;
27-09-14 12:15
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Liczba postów: 312

Najwięcej zasobów znajdziesz pod XP, posiada też łatwy system importu, porządny podział na foldery.
VX niestety ma spore braki ale VX Ace nadrabia je wszystkie, posiada również największa wydajność, co do grafiki to w bardzo łatwy sposób możesz przekonwertować z XP do VX jeżeli nie odpowiada ci styl RTP, ale najbardziej polecam pod VX Mack-Style .

Efekt końcowy w każdym rpg makerze może być dobry lub zły, wszystko zależy od ciebie nie od programu.

[Obrazek: 240x4ye.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-14 12:33 przez Deuce.)
27-09-14 12:33
"Pomógł" przyznał(a):
Setharin Offline
*

Liczba postów: 16

Mhm... Mi bardziej zależy na grafikach/animacjach, czy takich możliwościach tworzenia wielu, ale to bardzo wielu map, przedmiotów, potworów oraz np. magicznych mocy (skillów)
Ogarnia ktoś tak jak wy to nazywacie skrypty?
27-09-14 13:18
"Pomógł" przyznał(a):
Altan Offline
*

Ayene coś tam ogarnia skrypty. xD
Jak chcesz dodać to masz kilka poradników, poszukaj, google nie gryzie. :)
Skrypty możesz znaleźć na starym forum lub na tym :D

Nudzi mi się... ;__;
27-09-14 13:30
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

(27-09-14 12:15)Altan napisał(a):  Pod względem grafiki najlepszy jest XP.
2k3/2k podobno jest dobry pod względem oryginalności końcowego efektu.
A Vx/ace jest od wydajności.

Wybór należy do ciebie :P

(27-09-14 12:33)Deuce napisał(a):  Najwięcej zasobów znajdziesz pod XP, posiada też łatwy system importu, porządny podział na foldery.
VX niestety ma spore braki ale VX Ace nadrabia je wszystkie, posiada również największa wydajność, co do grafiki to w bardzo łatwy sposób możesz przekonwertować z XP do VX jeżeli nie odpowiada ci styl RTP, ale najbardziej polecam pod VX Mack-Style .

Efekt końcowy w każdym rpg makerze może być dobry lub zły, wszystko zależy od ciebie nie od programu.

Widzę, że tu noob wciska kity noobowi...na tym forum. OBIE TE osoby, które się wypowiedziały nie wydały nic w rmie radzę nie sugerować się ich urojeniami...Jedna z nich zagrała w jedną czy tam dwie komercyjne gry w rmie i udaje, że coś wie.

Masakra co za ściemy.
Najbardziej wydajnym rmem jest 2k3 i najmniej obciążającym procesor nawet przy wielu własnych systemach. Ten rm się nie tnie nawet przy wielkich mapach rzędzu 250x250 i 500x500 na procku jedno rdzeniowym nawet jeśli na mapie jest jakieś 150-200 eventów...W vx ace jest już nieciekawie przy 50-60 eventach (zdarzeniach) na średnich i małych mapach rzędu 100x100, 50x50. Natomiast XP to porażka już przy kilkunastu zdarzeniach na mapie na małych mapach około 30x30 i totalne lagi przy dwóch które się do siebie odnoszą będąc równoległymi i nie da się tego naprawić. Wszystko trzeba robić w ruby - co wymaga zbędnego czasu na naukę ruby i rgss aby omijać zabugowaną podstawę rmów - zdarzenia.

XP ma zepsute zdarzenia i ma wolne RGSS - robienie w nim gier to katastrofa, a VX i VX ACE - różni się tym, że ma działające Zdarzenia i szybsze RGSS niż w XP, ale z moich testów wynika, że
2k3 zużywa 3x mniej procesora i ramu niż VX ACE. Natomiast XP to crap.

Najwięcej zasobów nie ma XP - znów to kłamstwo nooba, który nie wie o czym pisze.
2K3 ma najwięcej zasobów są ich setki rodzajów - samych styli graficznych, a dziesiątki tysięcy samych grafik...

Weźcie ludziom nie wciskajcie kitów tylko zróbcie jakieś gry, albo zacznijcie grać w gry rm na różne wersje, bo piszecie bzdury, a potem ludzie rozpowiadają głupoty - noob, który nic nie wie i nic nie zrobił - nie może uczyć nooba o rmie. Przecież to jakiś żart. Ja od jakiegoś czasu przestałem brać już nawet trochę serio to miejsce, ale to co się np: tu wyprawia w tym temacie to kolejny przykład - co ja tu robię ? Chyba powoli czas zmywać się z tego forum, bo zmienia się w to co się działo u schyłka rmxp...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-14 13:47 przez X-Tech.)
27-09-14 13:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a): arturd
Altan Offline
*

Sorka ale moje wypowiedź pochodziła głównie od twoich opinii.

Nudzi mi się... ;__;
27-09-14 13:46
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(27-09-14 13:46)Altan napisał(a):  Sorka ale moje wypowiedź pochodziła głównie od twoich opinii.

No to "gratuluje" czytania ze zrozumieniem...
27-09-14 13:48
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Wymienię ci w kolejności od najstarszego, Setharin.

RPG Maker 95
RPG Maker 2000
RPG Maker 2003 (ME)
RPG Maker XP
RPG Maker VX
RPG Maker VX Ace

Starszego niż XP nie bierz.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
27-09-14 13:49
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Nie bierz starszego niż XP ponieważ tutaj istnieje pewien krąg na tym forum, który nazywa się "Porażki Rm" które prowadzi jeden z większych hejterów gier w rmie Angius, który naśmiewa się z gier na RM w swoich krótkich filmikach na youtube - z czego ich 99% jest z nowych makerów. Mateusz cię zaprasza do tego kręgu.

Prawda jest taka, że dla rozdzielczości jak komuś zależy nie na pixelarcie, ale grafikach z photosopa obrarbianych na efektach niech sobie bierze nowe, ale najlepszy z nowych jest VX ACE. Natomiast poza tym rm 2k3 bije nowe pod każdym względem, ale jak dla mnie nawet tym, że grafika jest do niego robiona ręcznie, a nie efektami - pikselart - tego w nowych rm nie ma - grafiki nie mają duszy i wyglądają jak z gier flaszowych - freestyle. Bierz którego chcesz rm...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-14 13:55 przez X-Tech.)
27-09-14 13:51
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS