Atak z dwóch umiejętności
Aktualny czas: 28-04-26, 19:40 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[VXAce] Atak z dwóch umiejętności
Yotta Offline
*

Liczba postów: 156

Atak z dwóch umiejętności

Jak można stworzyć atak z dwóch umiejętności? Zamysł mam taki: używamy pierwszej umiejki, nakłada na nas specjalny stan, aktywuje się druga, po czym stan znika. Mam w głowie kilka takich bajerów, ale nie wiem, jak się za to wziąć.
EDIT: Druga opcja: jak usunąć umiejętność po jej użyciu?

Kto pyta, nie błądzi. Kto nie błądzi, ten znajdzie drogę. Kto znajdzie drogę, ten odnajdzie własne szczęście.
Spoiler: (Otwórz)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-17 09:45 przez Yotta.)
21-03-17 09:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
AlmostNoRuby Offline
*

Liczba postów: 174

RE: Atak z dwóch umiejętności

Jeżeli umiejętność ma dotyczyć tylko losowego przeciwnika albo wszystkich, to można spokojnie nową umiejętność> typowe zdarzenie a w typowym zdarzeniu ustalić zachowanie podczas walki. Minus jest taki, ze dla każdego bohatera musisz ustalać każdą taką umiejętność osobno... teraz jestem w SKMce i nie za wiele ci nie pomogę :( przyjdę do domu to może coś wymyślę.

[Obrazek: userbar1.png]
21-03-17 10:21
"Pomógł" przyznał(a):
Revlis Offline
*

Liczba postów: 266

Nie wiem czy chodzi ci o umiejętność, której użycie powoduje wywołanie drugiej umiejętności (wariant A), czy też umiejętność której użycie pozwala na użycie drugiej umiejętności w kolejnej turze (wariant B).

A) Stwórz pierwszą umiejętność i daj jej takie właściwości, jakie chcesz (nakładanie stanu). Stwórz typowe zdarzenie, w którym wymuszony zostaje druga umiejętność i tak jak w pierwszym przypadku daj jej takie właściwości, jakie chcesz (zdejmowanie stanu). Przyporządkuj typowe zdarzenie wywołujące drugą umiejętność, do pierwszej umiejętności w liście jego wywoływanych efektów.

B) Stwórz nowy stan. Będzie to stan, podczas którego po użyciu pierwszej umiejętności, do wykonania staje się możliwa druga. Warunek wyleczenia - (domyślnie) koniec walki. Zakończenie po ilości tur do wyboru (domyślnie po 2 turach - w ten sposób używając umiejętności w pierwszej turze, możemy użyć tej odblokowywanej przez nią w drugiej). W charakterystyce dajemy zakazanie umiejętności wywołującej (no, chyba że chcesz by można było inaczej) oraz wpisujemy - dodaj umiejętność - i tutaj dajemy drugą umiejętność, czyli tę którą ma wywoływać pierwsza. O usunięcie stanu za pomocą umiejętności nie musimy się martwić, gdyż zniknie on automatycznie po określonej ilości tur.

Tak wygląda u mnie umiejętność, która wywołuje stan:
Tak wygląda u mnie stan wywołujący drugą umiejętność (zauważ, że ilość wywoływanych umiejętności jest dowolona - u mnie są trzy). Tak jak już wspomniałem, wszystkie znikają po automatycznym zdjęciu stanu.

Czy chodziło ci o którąś z tych odpowiedzi?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-17 10:47 przez Revlis.)
21-03-17 10:37
"Pomógł" przyznał(a): Yotta
Yotta Offline
*

Liczba postów: 156

Oba warianty są świetne. Że też na to nie wpadłem. Zobaczę, co będzie u mnie lepiej działać, na szczęście moje postacie mają ekskluzywne dwufazowe umiejętności (jeśli jakieś mają :D). Dzięki wielkie.

Kto pyta, nie błądzi. Kto nie błądzi, ten znajdzie drogę. Kto znajdzie drogę, ten odnajdzie własne szczęście.
21-03-17 10:58
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS