Eksperyment Sen
Aktualny czas: 28-04-26, 10:57 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[2k3] Eksperyment Sen
Zombik Offline
*

Liczba postów: 47

Eksperyment Sen

Tytuł: Eksperyment: Sen
Wersja RM: RPG Maker 2003
Rodzaj: Przygodówka
Link do pełnej wersji:
http://www48.zippyshare.com/v/68332761/file.html

Opis:
Sen to niezbadane zjawisko. Pewnego dnia grupa naukowców i lekarzy pragnie przeprowadzić pewien eksperyment. Z założenia jeden z naukowców jako ochotnik zostaje poddany sztucznemu uśpieniu, a maszyny mają podtrzymywać ten sen tak długo, aż on sam w swoim mózgu nie wykształci fal, które pozwolą czuwającym nad eksperymentem odczytać ich jako "Obudźcie mnie". Założenie jest takie, że Tomasz wkroczy do świata snów i ma odkryć Jego tajemnice... rozwikłać zagadkę: "Czym i po co jest sen" i nie wybudzi się wcześniej nim tego nie odkryje.

Od autora:
Jedna z moich gier, która pojawiła się już na kilku stronach. Postanowiłem również zamieścić ją na Ultimie ze względu, gdyż wielu "nowych twórców" przebywających tutaj, nie ma kontaktu z innymi źródłami. Gra nie należy do nowych.

O grze:
Gra jest przygodówką z elementami horroru. W grze sterujemy Tomaszem - naukowcem, ochotnikiem, który poddał się sztucznemu uśpieniu po to by móc śnić bez przeszkód. W grze przyjdzie nam zwiedzić surrealistyczne światy z samego umysłu Tomasza, pełne najróżniejszych rzeczy, miejsc i postaci. Przyjdzie nam przejść poprzez miejsca przypominające rzeczywistość, budynki, podwórka, aż po dziwne miejsca pełne świec, kończąc na bezbarwnym, smutnym świecie bez kolorów. Postacie również są najróżniejsze. Od ludzi, aż po dziwne istoty i zwierzęta. Napotkane postacie można podzielić na trzy typy:
- Neutralne (z, którymi możemy porozmawiać, lecz nie wniosą za wiele w fabułę np: pacjenci w szpitalu czy Mud)
- Pomocne (dzięki, którym fabuła ruszy do przodu, jeżeli coś im damy, lub coś dla nich zrobimy np: James Watcher czy Mag Magius)
- Wrogie (przez, które możemy trafić do świata koszmarów, w efekcie czego sny staną się realne i nasza postać umrze np: Duch Nipomo czy Złodziej Skór)
Na czym ogólnie polega gra? "Eksperyment Sen" to typowa przygodówka, w której przyjdzie nam szukać ukrytych w lokacjach przedmiotów, pomagać innym istotom i odkrywać zagadki Snu.

Podpowiedź:
Żeby użyć znalezionego przedmiotu w danym miejscu, należy kliknąć "ESC" i chwycić dany przedmiot do ręki. Wtedy jest on aktywny i możemy nim wpływać na otoczenie.

Dodatek:
Świat w grze odzwierciedla wnętrze umysłu, dlatego wypełniony jest wieloma znakami i symbolami, które przyjdzie nam odczytywać. Wiele rozmów również jest symbolicznych i do czegoś nawiązuje, choć nie ma to wpływu na fabułę. Równie dobrze możemy po prostu grać, przejść i nie znaleźć nic, jednak co bystrzejsze umysły mogą zauważyć nawiązania do prawdziwych wydarzeń historycznych, czy innych rzeczy, na które możemy się natknąć podczas naszego bytowania na tej Ziemi.

Screeny:
[Obrazek: eksperymentsen1.png]

[Obrazek: eksperymentsen4.png]

[Obrazek: eksperymentsen3.png]

[Obrazek: eksperymentsen6.png]
16-08-13 18:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
PaayJer Offline
*

Liczba postów: 38

RE: Eksperyment Sen

Zajmę się plusami i minusami, 10 plusów, 10 minusów max.
+ Świetny pomysł na grę
-
Cytat:aż po dziwne miejsca pełne świec, kończąc na bezbarwnym, smutnym świecie
aż po znaczy to samo co kończąc :p
+ horror przygodowy!!!
- okropny title, muzyka słaba, nie straszna, raczej uspokajająca, obrazek to wtf?! łabę(ą?)dź?!
- pierwsza mapa - kran blisko podłogi, rzeczy wbite w ściane, na jedną ścianę można nawet wejść, schody po których nie da się wejść jako dekoracja?
- muzyka się zacina :/
+
Spoiler: (Otwórz)
+ dużo zamkniętych drzwi, można się nieźle pogubić :)
+ świetny klimat ;)

Na razie tyle, reszta potem bo mam coś do załatwienia, natomiast zachęca mnie ta gra.

[Obrazek: 20481.gif]
Kursy PJ!!!
[Kurs 1] Kliknij tutaj!
[Kurs 2] Kliknij tutaj!
[Kurs 3] Kliknij tutaj!
[Kurs 4] Kliknij tutaj!
16-08-13 19:56
"Pomógł" przyznał(a):
Rave Offline
*

Liczba postów: 327

Super gra. Niestety jeszcze jej nie przeszedłem, bo to gra na kilka nasiadówek, nie tak krótka jak np. Hubert, ale chętnie skończę jak będę mieć więcej czasu.

Nie ma rzeczy niemożliwych, jest tylko brak umiejętności.
[Obrazek: UXIyBZb.gif][Obrazek: UXIyBZb.gif]

18-08-13 15:13
"Pomógł" przyznał(a):
Sevard Offline
*

Liczba postów: 20

W pewnej mierze gra z opisu wydawała mi się nieco nudna. No ale włączyłem, zobaczyłem, zagrałem... i się podjarałem. Nie no, tak na serio: świetna gra, fabuła jak dla mnie dopracowana, przypomina mi się film "Incepcja" biggrin Ale faktycznie, muzyka w tle nieco słaba więc zmieniłbym ją na jakąś mocniejszą ;-)
PaayJer napisał(a):- muzyka się zacina :/
to może masz coś z kartą dźwiękową albo kompem? Mam netbooka Acer i działa mi bez zarzutu...
Wracając: na pewno sobie w nią pogram i to nie raz.
19-12-13 08:38
"Pomógł" przyznał(a):
Avara Offline
*

Liczba postów: 109

Cytat:File has expired and does not exist anymore on this server
Mógłbyś wrzucić grę na inny serwer? Albo najlepiej na co najmniej 2 od razu wink Tak na wszelki wypadek razz

Edit: Dawno Zombika nie było.. Ciekawe kiedy przeczyta tą wiadomość.. :roll:

My Fantasy Online 3 - gra przeglądarkowa RPG w Maker'owych klimatach
[Obrazek: 35187.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-13 11:31 przez Avara.)
19-12-13 11:29
"Pomógł" przyznał(a):
Viuu Offline
*

Liczba postów: 155

Link z gospody: http://hostuje.net/file.php?id=a1f7cc5e8...38fcf512b3
Myślę, że powinien działać.

[Obrazek: 4COJip7.png]
Victory Quotes: 1, 2
20-12-13 20:30
"Pomógł" przyznał(a):
Multi0 Offline

Liczba postów: 163

Link do mojego i Zombika box'a, tu gra nie wygaśnie: https://app.box.com/s/tvq6826qqesryfbkhj4s
20-12-13 20:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Avara Offline
*

@Viuu, @Rahim dzięki smiles

Uwaga będą spoilery!
Zaczęłam w to grać i od razu potwierdziły się moje przypuszczenia. W grach Zombika jest coś niepowtarzalnego. Może nie ma w tej grze skomplikowanych zdarzeń, walk, czy super grafiki, ale i tak mi się podoba smiles
Najbardziej podoba mi się sam pomysł na grę. Jesteśmy uwięzieni we własnym umyśle i szukamy czegoś. Dopóki tego nie znajdziemy, to nie będziemy w stanie się obudzić i lekarze obok nas wręcz nam nie pozwolą się obudzić...
Dwie sprawy:
~> Ciągle jest mowa, że czegoś szukamy. Zostajemy 'zamknięci' we własnym umyśle w jakimś celu... Tylko że ten cel jest nam nieznany o.O Tak naprawdę szukamy możliwości wyjścia. Dopiero później dowiadujemy się, co musimy mieć, by móc się wydostać, a nie wiemy po co w ogóle zasnęliśmy O.o ...
~> Skoro są obok nas lekarze i widzą nasz stan zdrowia (na monitorze lub patrząc na nas), to jest to dla mnie dziwne, że za nic nas nie obudzą, gdy przeżywamy najgorsze męczarnie.
Takie dwie uwagi ode mnie...

A teraz spoiler z gry. Zlepek różnych wątków razz
To na razie na tyle razz

20-12-13 23:47
"Pomógł" przyznał(a):
Multi0 Offline

Liczba postów: 163

Gry Zombika mają duszę, to w nich cenię, nie wiem jak robi to ich autor, ale przelewa w nie swoją duszę... =)
20-12-13 23:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Avara Offline
*

@Rahim zgadzam się z Tobą w zupełności ^^

Zapomniałam jeszcze dodać, że ten motyw wędrówki po swojej podświadomości przypomina mi grę Sanitarium, która istnieje chyba tylko w angielskiej wersji. Tam światy są zupełnie inne (tyle co szpital się powtarza), a postacie w tamtej grze są bardziej 'masakryczne', że tak to ujmę.
Kto grał, to wie, co mam na myśli wink Jedynie motyw jest podobny. Sposób zrobienia gry i cała rozgrywka a także światy i postacie są zupełnie różne (tak mówię, żeby się kto nie przyczepił razz ).

Edit 21.12.2013:

Już przeszłam...
Tak ogólnie gra łatwa i przyjemna (choć w klimacie horroru). Będę ją dobrze wspominać :aww:

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-12-13 12:30 przez Avara.)
21-12-13 00:46
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS