Cechy twórcy
Aktualny czas: 28-04-26, 22:23 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Cechy twórcy
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

RE: Cechy twórcy

Taka osoba podpisuje się swoim imieniem pod grą, natomiast imię autora skryptu zamieszcza w creditsach, tak to działa. Nie podpisuję siebie jako autora każdego skryptu w grze, każdy autor jest wymieniony jako właściciel skryptu który UŻYŁEM.

Sam nie wiem czy coś tworzę.
09-02-15 19:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Germillios Offline
*

Liczba postów: 7

X-Tech napisał(a):Wstawiają skrypty do internetu W JAKIM celu ? Żeby mieć lepsze CV.
Żeby się nimi pochwalić i żeby pokazać że potrafią kodować, bo zwykle nic lepiej nie potrafią niż pisać kod.

X-Tech, właśnie napisałeś, że takie osoby jak np. Ayene, Lartarin, Thieffer, Blizzard, Mr.Mo nie potrafią robić gier, a jedynie pisać kod, bo wrzucili do Internetu wiele skryptów, ale tworzyli także własne gry. Na mój gust mogliby się w tym momencie obrazić.
09-02-15 19:42
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

(09-02-15 19:40)Venesard napisał(a):  Taka osoba podpisuje się swoim imieniem pod grą, natomiast imię autora skryptu zamieszcza w creditsach, tak to działa. Nie podpisuję siebie jako autora każdego skryptu w grze, każdy autor jest wymieniony jako właściciel skryptu który UŻYŁEM.

W takim wypadku inni ludzie są autorami całej rozgrywki, KTÓRĄ do siebie skserowałeś. W takim wypadku niezależnie od tego kto jest ich autorem podchodzi to pod plagiat mniej lub bardziej. Niezmiennie. Wymiana ich nicków jest tylko próbami usprawiedliwienia tego faktu, ale mniej/bardziej jest to plagiat. Niezmiennie. To nie jest tworzenie, ale plagiat. Natomiast pisanie swojego nicka pod skserowane skrypty lub przerobione innych autorów to czyste złodziejstwo.

(09-02-15 19:42)Germillios napisał(a):  
X-Tech napisał(a):Wstawiają skrypty do internetu W JAKIM celu ? Żeby mieć lepsze CV.
Żeby się nimi pochwalić i żeby pokazać że potrafią kodować, bo zwykle nic lepiej nie potrafią niż pisać kod.

X-Tech, właśnie napisałeś, że takie osoby jak np. Ayene, Lartarin, Thieffer, Blizzard, Mr.Mo nie potrafią robić gier, a jedynie pisać kod, bo wrzucili do Internetu wiele skryptów, ale tworzyli także własne gry. Na mój gust mogliby się w tym momencie obrazić.

Oj jestem ciekaw tych ich skryptów i gier dla porównania. Jeśli są skrypterami (Lartarin - skrypty ? xd) serio robią te ruby rzeczy raczej prawdopodobnie żadna ich gra nie dorównuje lepszym grom w rmie jakie powstały i ich skillowi do skryptowania w ogólnym rozrachunku poziom skryptów/poziom gier. Mateusz SSJ8 jest też skrypterem jego miasteczka nowoczesne są idealnym odzwierciedleniem poziomu gry maniaka skryptów. Skrypterzy RUBY w rmie nie robią zbyt dobrych gier w rmie i nic na to nie poradzę, ale nie zmienia to faktu, że niektórzy z nich są ponadprzeciętnymi skrypterami ponad skillem i dorównujących skillem skillowi - dobrych twórców gier jeśli chodzi o kodzenie, ale to całe RUBY w rmie jest przereklamowane robi tylko śmietnik w bani dlatego większość tych skrypterów RUBY nie robi raczej ponadprzeciętnych gier.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-15 19:55 przez X-Tech.)
09-02-15 19:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Germillios Offline
*

Dla porównania? Gry TagTeam'u i skrypty Ayene chociażby.
09-02-15 19:56
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(09-02-15 19:56)Germillios napisał(a):  Dla porównania? Gry TagTeam'u i skrypty Ayene chociażby.

Ayene niejeden skrypt skserowała z lekka z zagranicznych twórców pisząc go od zera zmieniając parę detali, ale poza tym ogarnia Ruby bardzo bardzo bardzo bardzo - lepiej od wszystkich/większości na scenie rma w PL. Spoko, ale ja na zdarzeniach umiem robić jeszcze bardziej porąbane i rozbudowane rzeczy dlatego mam wyrąbane na ruby do niczego jest mi niepotrzebne jako twórcy gierek w rmie. Przykładowo skrypt na punkty skilla, który zajął bodajże tag team (nie wiem kto go dokładnie zrobił) jest na parę stron a-4 xddd Ja to samo zrobiłem na zdarzeniach w ledwo paru linijkach kodu tylu co palców u jednej ręki.

Daj mi przykład lepszej gry niż najlepszego skryptu tego samego jednego autora skryptów ruby. Najczęściej skrypter ruby robi lepsze skrypty niż gry w rmie, bo rm jest programem do gier fabularnych tutaj się liczy ogarnianie całości i łączenie jej ze sobą ponadprzeciętny skill do ruby może nawet szkodzić i utrudniać robienie konkretnych rzeczy wymagając dochodzenia do nich okrężną drogą (pomijanie genialności zdarzeń) i spłyca też pogląd na resztę rzeczy sprowadzając wszystko do traktowania całości jako zbitek kodu ruby i odnoszenia się do RGSS to dla mnie nawet dość chore xd.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-15 20:06 przez X-Tech.)
09-02-15 20:01
"Pomógł" przyznał(a):
Crashykk Offline
*

Liczba postów: 368

Wychodzac z domu jakos po 16.30 zauwazylem, ze bylo kilka postow. Wrocilem po 4h i zastalem 3 strony xD Dobra robota. Szkoda tylko, ze klocicie sie o bezsens. Jeden ma swoje zdanie, drugi swoje i tego nie zmienicie. Poza tym chyba kazdy na tym swiecie juz wie, ze z Xtechem sie nie dyskutuje, dlatego calej 3 zycze szczescia.Good night, good luck :lol2:

[Obrazek: oe6WuyS.png]
https://crashykk.itch.io/dunsas-prophecy
09-02-15 20:47
"Pomógł" przyznał(a):
prypek Offline
*

Liczba postów: 6

Wiesz Crasher ale tacy ludzie jak X-tech są potrzebni na świecie bez nich byłoby
nudno! XD
09-02-15 21:37
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(09-02-15 20:47)CrasheR napisał(a):  Wychodzac z domu jakos po 16.30 zauwazylem, ze bylo kilka postow. Wrocilem po 4h i zastalem 3 strony xD Dobra robota. Szkoda tylko, ze klocicie sie o bezsens. Jeden ma swoje zdanie, drugi swoje i tego nie zmienicie. Poza tym chyba kazdy na tym swiecie juz wie, ze z Xtechem sie nie dyskutuje, dlatego calej 3 zycze szczescia.Good night, good luck :lol2:

W temacie można tylko przyznawać rację lub dopisać inne ciekawe fakty jeśli ktoś odczuwa ból spowodowany faktem hipsterskich pobudek nazywania się twórcom na podstawie wstawienia zlepka paru pokradzionych/splagiatowanych gotowców Z BUGAMI to już jest problem takiej osoby. XD

(09-02-15 21:37)prypek napisał(a):  Wiesz Crasher ale tacy ludzie jak X-tech są potrzebni na świecie bez nich byłoby
nudno! XD

Tacy ludzi jak ja odkrywają nowe horyzonty myślowe. Tacy ludzie jak ja zbudowali ten świat.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-15 21:46 przez X-Tech.)
09-02-15 21:44
"Pomógł" przyznał(a):
Germillios Offline
*

X-Tech, ale ludzie na skryptach też potrafią robić dobre gry, a może po prostu tak wolą robić. I nie przypisują sobie tych skryptów, tylko jasno mówią, kto dany skrypt w oryginale napisał. Chyba, że nie przerabiają, ale wtedy też nikomu nie wciskają, że sami to napisali.

Co do mojej ostatniej wypowiedzi, podałem ci przykład ludzi, którzy piszą skrypty i jednocześnie tworzą gry, które inni chwalą, bo uważają za rzeczywiście dobre. Tylko mam wrażenie, że niezależnie od przykładu, ty zwyczajnie dyskwalifikujesz nawet takich ludzi. Bo według ciebie dobry skrypter ruby nie potrafi stworzyć dobrej gry. Tylko nie rozumiem co ma przeszkadzać jedno w drugim.
09-02-15 22:38
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

"CrasheR napisał(a):good night, good luck
Dying Light wyczuwam :D

Sam nie wiem czy coś tworzę.
09-02-15 22:42
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS