Gry konsolowe czy Pcowe ?
Aktualny czas: 06-09-26, 01:45 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

To była dobra przygoda. Dziękujemy!
Po wielu wspólnych latach Ultima Forum przechodzi w tryb archiwalny.
Zostawiamy je tutaj takim, jakie stworzyliśmy je razem,
z tysiącami postów, projektów, porad, skryptów i wspomnień.
Dziękujemy każdemu, kto był częścią Ultimy.

Odpowiedz 
Gry konsolowe czy Pcowe ?
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Gry konsolowe czy Pcowe ?

Nikt nie wbudowuje cheatów w gotowe gry na konsole tak jak to ma miejsce w grach na PC.
Chodzi o możliwość zapisywania w każdym momencie, a nie nakaz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-14 01:55 przez X-Tech.)
11-05-14 01:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
ReetzO Offline
*

Liczba postów: 101

@ADI
Nie wiem jak ty, ale ja najpierw sprawdzam w internecie, czy mój komputer spełnia wymagania, a potem jeśli spełnia - kupuję grę :P

Warto obejrzeć: http://www.filmweb.pl/video/top_gier/Dla...C+PC-30427

Według mnie nie tyle co pokazuje dlaczego gry na konsole są lepsze niż na PC, ale pokazuje zalety komputera.
Dla mnie konsole przenośne to fajna sprawa, szczególnie, że na przykład w najnowsze Pokemony można grać tylko na cholernym Nintendo 3ds (za 500-600 zł podczas gdy gra kosztuje do 150 zł) ;-;
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-14 11:04 przez ReetzO.)
11-05-14 11:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
ADI Offline
*

Liczba postów: 274

Nie kupuję gier przed sprawdzeniem wymagań.
Chodziło mi o to, iż nowsze gry mają coraz to większe wymagania, i trzeba dostosowywać PC pod gre, a konsolówki zazwyczaj XD będą działały na każdej platformie do której zostały stworzone.
11-05-14 11:10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Viuu Offline
*

Liczba postów: 155

BeVoo napisał(a):Problem konsoli polega na jej konstrukcji i prostocie gier na konsole. ;) I że gry praktycznie same się przechodzą.
Zaraz... że co? Umm... nie wiem skąd wziął się ten wniosek... aż w sumie boję się pytać, bo rzadko widuje się tak bezsensowne i niczym nie potwierdzone argumenty...
BeVoo napisał(a):Edit: Zapomniałbym - FPSy na padzie... EOT
Zapomniałbym... jak ktoś ma dwie lewe ręce to zapewne grać nie umie - ja sobie nie wyobrażam grania w FPS-y na klawie i myszce.

A teraz przejdźmy to najlepszego punktu programu...
ReetzO napisał(a):I taka prawda, że komputer jest popularniejszy i lepszy od konsoli, dlatego więcej gier wychodzi na PC.
C-Co?!
Moment... jak... skąd?
Na PC wychodzi więcej gier? O_o
Jeśli liczysz takie indie gówna no to może... ale... chyba nikt cię jeszcze nie uświadomił jak wiele gier (znacznie lepszych) wychodzi tylko na konsole.
Pokaż mi grę z serii Tales of/Kingdom Hearts/Uncharted/Tekken/SoulCalibur/Sengoku Basara. To tylko tytuły które przyszły mi na myśl w pierwszych sekundach więc jest tego kilkadziesiąt razy więcej.
Uwielbiam jak ktoś pierd*li a nie wie o czym :)

ADI napisał(a):Chodziło mi o to, iż nowsze gry mają coraz to większe wymagania
Tu akurat powiem, że gry wcale nie wyglądają coraz lepiej, same wymagania rosną. Bo tak właśnie dziś się robi gry - nie testuje się ich i nie robi się optymalizacji. No bo jak taki dla przykładu Saint's Row 3 może mieć ZNACZNIE mniejsze wymagania niż 4 skoro gra chodzi na tym samym silniku i jedna jest kopią drugiej (w szczególności że SR4 pierw było robione jako dlc do SR3)? Takich przykładów ostatnio można wymieniać mnóstwo.
11-05-14 11:13
"Pomógł" przyznał(a):
ReetzO Offline
*

Liczba postów: 101

Spokojnie Viuu ;o
Napisałem, że więcej gier wychodzi na PC a ty napisałeś o tym jak dużo dobrych gier wychodzi tylko na konsolę, więc w sumie nie zaprzeczyłeś temu co powiedziałem :P
A co do tego co napisałeś - jestem tego świadomy, widzę jak moi znajomi grają w np. God of War. Spodobała mi się też gra Last of Us. To co ja piszę to w 30% wytwór mojej zazdrości, bo jak sam napisałem nie mam konsoli ;(
A jeśli już ja nie mogę liczyć tych 'indie gówien' to ty nie możesz liczyć gier na konsole tych starych (od których się jakby nie patrzeć zaczęło) :*
11-05-14 11:47
"Pomógł" przyznał(a):
Viuu Offline
*

Liczba postów: 155

Nie liczę indie gówien, bo 90% tych gier jest w fazie pre-pre-pre-pre-alpha, nigdy nie mają zamiaru z niej wyjść i jeśli tylko masz ochotę po testować to dla twórców, to nie ma sprawy - zapłać 300zł i damy ci produkt praktycznie z zerową grywalnością, wystarczy ci na jakieś 15 min, bo wtedy się kończy to co do tej pory zrobili.
ReetzO napisał(a):Napisałem, że więcej gier wychodzi na PC a ty napisałeś o tym jak dużo dobrych gier wychodzi tylko na konsolę, więc w sumie nie zaprzeczyłeś temu co powiedziałem :P
Umm... a może wytłumaczę ci coś co trudne raczej nie jest :P
Jeśli konsole mają więcej ekskluzywnych gier to w ostatecznym rozrachunku mają ich całościowo więcej... czy to nie jest logiczne? :O

ReetzO napisał(a):A jeśli już ja nie mogę liczyć tych 'indie gówien' to ty nie możesz liczyć gier na konsole tych starych (od których się jakby nie patrzeć zaczęło) :*
Zupełnie nie zrozumiałem do czego dążysz... bo nie wiem co tu mają gry stare do indie shitu... no i kto powiedział, że ja teraz je liczę O_o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-14 12:01 przez Viuu.)
11-05-14 11:59
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(11-05-14 11:13)Viuu napisał(a):  
BeVoo napisał(a):Problem konsoli polega na jej konstrukcji i prostocie gier na konsole. ;) I że gry praktycznie same się przechodzą.
Zaraz... że co? Umm... nie wiem skąd wziął się ten wniosek... aż w sumie boję się pytać, bo rzadko widuje się tak bezsensowne i niczym nie potwierdzone argumenty...

Ja też to pominąłem. To nie miało za dużego sensu.
Od początku istnienia gier, gry na konsole są tymi najbardziej wymagającymi mimo, że wiele z nich jest krótka (co bywa mega zaletą)

Osobiście to uwielbiam te małe przenośne konsole szczególnie gba.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-14 13:09 przez X-Tech.)
11-05-14 13:08
"Pomógł" przyznał(a):
BeVoo Offline
*

Liczba postów: 29

Bez sensu to jest ten temat. I ten wasz flamewar.
Przecież każdy wie, że i tak najlepszy jest... Fallout mrgreen
Viuu napisał(a):ja sobie nie wyobrażam grania w FPS-y na klawie i myszce.
:-|
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-14 14:26 przez BeVoo.)
11-05-14 14:11
"Pomógł" przyznał(a):
Soul Offline
*

Liczba postów: 89

BeVoo napisał(a):Przecież każdy wie, że i tak najlepszy jest... Fallout mrgreen

:)

Zgadzam się z X-Techem odnośnie sejwów, dla mnie też taki zapis to po części cheat, ale nie lubię też gier, w których muszę od nowa przechodzić 30 minut wstecz, jeśli umrę lub muszę odejść na chwilę od kompa. Najlepszym rozwiązaniem jest autosave+savepointy (autosave mógłby się automatycznie kasować po śmierci) :>
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-14 16:34 przez Soul.)
11-05-14 16:34
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(11-05-14 14:11)BeVoo napisał(a):  Bez sensu to jest ten temat. I ten wasz flamewar.
Przecież każdy wie, że i tak najlepszy jest... Fallout mrgreen
Viuu napisał(a):ja sobie nie wyobrażam grania w FPS-y na klawie i myszce.
:-|

Fallout jest przykładem TEGO co odróżnia grę PC od konsolowej czyli natłok jak największej ilości różnego śmiecia/bagażu/badziewia/statystyk do przesady kosztem grywalności w każdej chwili gry. Jak najmniej przemyślanej do końca rozgrywki nie podzielonej na wyraźne sektory stawiające wyzwania, ale po prostu duży chaos i dużo wszystkiego + zapis w dowolnym momencie czyli cheat na god mode, aby móc sobie wypróbowywać różne rzeczy bez wyraźnie przemyślanego trzonu gry budującego grywalność. Fallout to przykład zabawki na PC służącej do bawienia się tym co oferuje przez dziesiątki godzin JAKICH powstało wiele na PC, ale to jest właśnie idealny przykład dlaczego gry na konsole są lepsze. Czy tak naprawdę w Falloucie możesz przegrać ? Możesz iść sobie do kasyna i w nieskończoność wrzucać do automatu hajs i wygrywać wczytując zapis w dowolnym momencie. To właśnie zabija sens.

np:
JA osobiście wolałem grać w Quake 2 na konsoli PSX na padzie. O wiele mocniejsze wrażenia. Trzeba było odpowiednio podejść wroga, a nie latać celowniczkiem od myszki jak w kurce wodnej do wszystkiego co pojawiło się na ekranie z każdej pozycji. Rozgrywka była o wiele ciekawsza, bo trzeba było się przygotowywać na ataki i do ataków, a nie tylko nakierowywać myszą na cele z każdej pozycji.

Soul:

Zależy od gry, ale na ogół w większości checkpointy są zrobione dobrze.
Autozapis to coś dziwnego kojarzy mi się z jakimiś fpsami ;- ale zasada działania podobna.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-14 16:54 przez X-Tech.)
11-05-14 16:42
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS