Gry konsolowe czy Pcowe ?
Aktualny czas: 06-09-26, 02:44 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

To była dobra przygoda. Dziękujemy!
Po wielu wspólnych latach Ultima Forum przechodzi w tryb archiwalny.
Zostawiamy je tutaj takim, jakie stworzyliśmy je razem,
z tysiącami postów, projektów, porad, skryptów i wspomnień.
Dziękujemy każdemu, kto był częścią Ultimy.

Odpowiedz 
Gry konsolowe czy Pcowe ?
ADI Offline
*

Liczba postów: 274

RE: Gry konsolowe czy Pcowe ?

(11-05-14 16:42)X-Tech napisał(a):  JA osobiście wolałem grać w Quake 2 na konsoli PSX na padzie. O wiele mocniejsze wrażenia. Trzeba było odpowiednio podejść wroga, a nie latać celowniczkiem od myszki jak w kurce wodnej do wszystkiego co pojawiło się na ekranie z każdej pozycji. Rozgrywka była o wiele ciekawsza, bo trzeba było się przygotowywać na ataki i do ataków, a nie tylko nakierowywać myszą na cele z każdej pozycji.

Też tak sądze - się grało w Quake II.
Dużo lepiej na padzie niż klawie.
Na PC zbyt łatwo, gra na tym też wg mnie cierpi. :D
11-05-14 17:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
BeVoo Offline
*

Liczba postów: 29

X-Tech, bluźnisz.
Mam dla ciebie pomysł na kolejny temat: RPG vs FPS.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-14 17:54 przez BeVoo.)
11-05-14 17:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

(11-05-14 17:34)BeVoo napisał(a):  X-Tech, bluźnisz.
Mam dla ciebie pomysł na kolejny temat: RPG vs FPS.

Wymieniłem wszystkie główne zależności między Fallout(PC) a cechami gier na konsole. Śmiesz zwać swoją ukochaną grę bluźnierstwem. Jak wolisz. Ja lubię fallouta dość, ale niestety tak marnie wygląda jego schemat względem gier tworzonych na konsole. Wolę czerpać pół godziny rozrywki z grami konsolowymi aniżeli bawić się zabawką, która służy do wypróbowywania statów i ekwipunku na różnych aktualnie dostępnych jednostkach/przedmiotach/konfiguracjach wczytując w nieskończoność i zapisując do woli.Tak wygląda schemat zabawki, ale fanatyk nie musi się zgadzać.

FPS vs RPG. Abstrakcja.
11-05-14 18:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

Dla mnie osobiście gry w których trzeba celować kontrolerem zawsze będą nudne i frustrujące. smiles Nie rozumiem, co jest takiego fajnego w machaniu kamerą w lewo i w prawo z nadzieją że automatycznie namierzy ci wroga.
:roll: Dla osób które maniakalnie pykają w takie gry, pewnie nie ma problemu z celowaniem. Ja jednak zawsze wybiorę myszkę, bo celuje dokładnie tam gdzie chcę. W gry RPG i przygodówki znacznie lepiej gra mi się na konsoli. :lala:

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
11-05-14 18:53
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Akurat QUAKE 2 ZOSTAŁ przerobiony pod konsole. Trzeba było znaleźć odpowiednie miejsce do ataku, a nie machać jak debil kamerą. FPSY tworzone pod konsole są robione inaczej niż pod PC. Inna konstrukcja leveli i wymagają odpowiedniego ustawienia się, a nie najeżdżania w monotonny sposób myszką co tak naprawdę daje o wiele większe wrażenia. Quake 2 był grą zaimportowaną z PC. Możliwość zapisywania w każdym momencie (dla downów) itd. Tak naprawdę FPS w 99% przypadków to kiepski gatunek. Gry sieciowe są momentami OK, ale idziesz po tunelach rozwalasz i w kółko wczytujesz i zapisujesz to nie ma żadnego żadnego sensu. W sumie to nawet pasuje pod Quake 2 XD

Jeśli wziąć pod uwagę, że FPSY i Strategie polegają na nieustannym wczytywaniu i zapisywaniu gry to są grami tak marnymi, że są słabym argumentem, który miałby świadczyć o przewadze pc.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-14 20:03 przez X-Tech.)
11-05-14 20:01
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

"Gry konsolowe czy pcowe?"
Obydwie wersje lubię/podziwiam/kocham tak samo.
Dlatego odpowiem na troszku inne pytanie.
Konsola czy PC?
Konsola za wygodę (gram głównie w nocy i lubię sobie poleżeć grając)
No i jeszcze jedno gdy kupuję w sklepie grę (zbyt) często okazuję się że gra mi nie chodzi. Na konsoli mam pewność że jak kupuję grę na pegasusa to będzie chodziła na pegasusa, a jak na gameboy'a to będzie chodziła na gameboy'u
11-05-14 23:25
"Pomógł" przyznał(a):
BeVoo Offline
*

Liczba postów: 29

To nie gra jest bluźnierstwem... >:]
Tak - tak jak napisałeś - jestem lekkim fanatykiem tej gry ;)
I nadal uważam, że w tej kwestii nie porównujesz zależności gra PC- konsola, tylko gatunki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-14 07:11 przez BeVoo.)
12-05-14 06:55
"Pomógł" przyznał(a):
ADI Offline
*

Liczba postów: 274

(11-05-14 23:25)Adrapnikram napisał(a):  "(...) gdy kupuję w sklepie grę (zbyt) często okazuję się że gra mi nie chodzi. Na konsoli mam pewność że jak kupuję grę na pegasusa to będzie chodziła na pegasusa, a jak na gameboy'a to będzie chodziła na gameboy'u

Dokładnie, to samo napisałem XD
Tyle co do porównania :P
12-05-14 11:03
"Pomógł" przyznał(a):
Athanor Offline
*

Liczba postów: 143

(11-05-14 23:25)Adrapnikram napisał(a):  (...) No i jeszcze jedno gdy kupuję w sklepie grę (zbyt) często okazuję się że gra mi nie chodzi.
Dlatego ja nie gram w nowe gry, bo po prostu są naszpikowane na komputery PZPNu. Wolę stare Ejdże, Twierdzy, Łormsy czy Heroesy :boogie:

Konsoli nie mam i nie zamierzam kupować, za duże to wydatki.
12-05-14 14:01
"Pomógł" przyznał(a):
Zvarr Offline
*

Liczba postów: 118

12-05-14 19:50
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS