Jak to jest z zapisami w grach ;P
Aktualny czas: 28-04-26, 17:30 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Jak to jest z zapisami w grach ;P
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P

Przykładowo ja odpaliłem ostatnio Unreal 1 na PC i uważam, że fakt iż dodali do tej gry zapis w każdej chwili jest totalnie lamerski i sprawia jedno - Gra zamienia sie w film, który predzej czy pozniej przeleci do samego końca. Dlaczego to odpalam ? Zwiedzam sobie planetę nalich, oraz jaram się muzyką i klimatem, ale tak naprawdę wyzwanie jakie stawia ten twór jest śmieszne i trudno to nazwać grą. Sam Unreal to typowe przewijanie taśmy do końca z quicksaveami i prawie nie da się nazwać tego grą, ale maszyną do reklamowania silnika Unreal i faktycznie tak jest.
Co innego tryb multiplayer gdzie już nie da się oszukiwać cheatem w formie quick save. To już da się nazwać grą. Tępą jatką, bo tępą ale jest to już gra i jakieś wyzwanie.

Ten temat jest o grach na rma. Gry z otwartym światem w rmie moim zdaniem też będą lepsze z save pointami, które będą kluczowe. To dodaje przede wszystkim grywalności
i wymusza na graczu chęć kombinowania w misjach etapach i wymusza na twórcy tworzenie ciekawych misji, a więc automatycznie gierki stają się ciekawsze. Dobry jest też podział gierek na jakieś zadania i zapis gier np: autosave tylko po ich wykonaniu. Poza tym brak obowiązkowo możliwości zapisu gry w każdej chwili i grywalność wzrasta parę razy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-14 18:59 przez X-Tech.)
01-09-14 18:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
kanumerki Offline
*

Liczba postów: 247

Cytat:Przyznajcie mu rację dla świętego spokoju xD
Tak! X-tech mówi prawdę. Osoby grające w gry z możliwością autozapisu to perfidni cziterzy. Nawet jeśli nie używają autozapisów, a gra umożliwia im zapisać to dalej są cziterami. Ah te cwaniaki! Tylko na oszustach chcieli by oglądać gry. Zresztą nie ważne co bym powiedział X-tech zawsze będzie ścianą odbijającą wszystkie sprzeciwy w tej słusznej sprawie jaką są zapisy w grach.
Gram w Civ V. Używam zwykłego zapisu tylko, na szczęście w grze był autozapis włączony. Któregoś momentu,zabrali prądu, nie zapisałem gry, i co? cofnełem do autozapisu i stałem się cziterem ;-(. Popełniłem błąd grając w tą grę?

Spoiler: (Otwórz)

Stary nick:ka0909
Pomagam w przerabianiu lekkich skryptów smiles
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-14 19:00 przez kanumerki.)
01-09-14 18:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Nie napisałem że gry z autozapisem to syf. Gry z autozapisem i savepointami sa OK pod tym względem.. Gry które pozwalają na zapis w każdej chwili to syf.
Jeśli twoja gra posiada zapis w każdej chwili to najprawdopodobniej to pcowy crap stworzony do reklamowania jakiegoś engina , albo nakierowany na masowe podziwianie zbitka graficzek. Syf, który nie broni się grywalnością, ale natłokiem badziewia w grafice. Niegrywalne i nudzące się wraz z zestarzeniem się grafiki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-14 19:08 przez X-Tech.)
01-09-14 19:02
"Pomógł" przyznał(a):
kanumerki Offline
*

Liczba postów: 247

Cytat: Gry które pozwalają na zapis w każdej chwili to syf.
Czekaj no.. przecież Civilizacja V pozwala mi zapisać kiedy chce i gdzie chce. Czyli niestety wychodzi na to że stałem się cheaterem? Troszkę się zasmuciłem bo zapisuje w celu późniejszej rozgrywki, ale stałem się złym cziterem, nie umiejącym grać, no i oczywiście oglądam film ;-(

Stary nick:ka0909
Pomagam w przerabianiu lekkich skryptów smiles
01-09-14 19:07
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Cywilizacja V brzmi znajomo - domyślam się, że to kolejny rodzaj komputerowych "puzzli" strategicznych.

Skoro gra nie zapisuje się automatycznie po wykonaniu misji lub nie daje takiej propozycji po wykonaniu zadań, a pozwala zapisywać się cały czas owszem, że jest pcowym syfem opartym na cheatach stworzonym dla mas pseudograczy. Możliwość zapisu w każdej chwili świadczy o ułomnościach projektu rozgrywki DANEJ gierki w każdym względzie poza grafiką. Zapis w każdej chwili zawsze mi śmierdzi pcowym nudnym crapem. Nikt takich rzeczy nie robi w rmie jak tego rodzaju strategia turowa, a gdyby robił dla uzyskania grywalności zastosowałby propozycje zapisów tylko po wykonanych misjach lub swoisty rodzaj savepointów, bo inaczej gra staje się tępą rozgrywką bazowaną na cheatowaniu i zmienianiu każdego ruchu bez płacenia za konsekwencje kolejnych debilnych wyborów, a przecież na tym ma polegać strategia nie - na właściwej serii kroków, które mają stworzyć postęp czy to w misji/queście nie ? Syf pcowy i tyle. Praktycznie to samo co grać w gry konsolowe z cheatami z emulatora.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-14 19:22 przez X-Tech.)
01-09-14 19:15
"Pomógł" przyznał(a):
Altan Offline
*

Liczba postów: 88

X-Tech
Weź się lepiej nie wypowiadaj na temat gry o której właściwie nic nie wiesz.
Civilization nie ma fabuły (no chyba że jest w innych częściach) i ma słabą grafikę.
Google nie gryzie. Nie zmienia to faktu że jest syfem bo można zapisywać kiedy się chce!

Nudzi mi się... ;__;
01-09-14 19:24
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Mam dla ciebie zadanie, X-Tech. Może po tym jedna z gier twoich produkcji raz na zawsze przestanie ci odbijać.

https://www.youtube.com/playlist?list=PL...CE012076BB

Spróbuj przejść grę, z którą te wszystkie filmy zostały nagrane. Dowolną wersję (masz japońską, amerykańską i (chyba) europejską) na dowolnym emulatorze najstarszej znanej konsoli Nintendo. Proste? Musisz trzymać się dwóch zasad:
1. Nie masz prawa skorzystać z hasła.
2. Nie masz prawa zapisać gry. Nawet jeden raz.

Gdybym ja miał zamiar coś takiego zrobić, to wybrałbym jak najdłuższy dzień.

Osobiście nie przeszkadza mi zapis gry w dowolnym miejscu. To nawet pomaga, kiedy np. twoja postać ma więcej doświadczenia, niż przy dotarciu do punktu zapisu poraz pierwszy. Jeśli grając w grę z możliwością zapisu w wybranych miejscach po oddaleniu się od punktu zapisu i nabiciu kolejnego doświadczenia najdzie cię, żeby skoczyć grę, to przy zapisie w wybranych miejscach musiałbyś się wrócić do ostatniego miniętego punktu zapisu, tam zapisać grę, i dopiero wtedy możesz skończyć grę. Inaczej doświadczenie przepadnie i będziesz musiał zbierać je od momentu, w którym punkty zapisu ci pozwoliły. Przy możliwości zapisu w dowolnym miejscu nie tracisz doświadczenia.

A co do nadużywania możliwości zapisu gry w dowolnym miejscu, to problemem jest bóg, a nie narzędzie, którym się posługuje. To ty jesteś bogiem, a możliwość zapisu gry jest narzędziem.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-14 20:09 przez Mateusz SSJ8.)
01-09-14 19:59
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(01-09-14 19:24)Altan napisał(a):  X-Tech
Weź się lepiej nie wypowiadaj na temat gry o której właściwie nic nie wiesz.
Civilization nie ma fabuły (no chyba że jest w innych częściach) i ma słabą grafikę.
Google nie gryzie. Nie zmienia to faktu że jest syfem bo można zapisywać kiedy się chce!
Gra jest podzielona na misje, a więc savepoint/autosave wskazany.
Grafa jest wyraźna i schludna/ładna. Nie ma pikselozy.

@MATEUSZ:
Zapisywanie w dowolnej chwili jest dla ułomnych i doszliśmy wszyscy do podobnych wniosków nie masz na to kontrargumentów żadnych, które usprawiedliwiłyby grę i sprawiłyby, że byłaby bardziej grywalna jako gra. Natomiast co do twojego nazywania bogami - bogiem w tym kontekście jest autor gierki, a nie gracz. Piszesz jakiś bullshit.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-14 20:24 przez X-Tech.)
01-09-14 20:07
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

(01-09-14 18:59)kanumerki napisał(a):  
Cytat:Przyznajcie mu rację dla świętego spokoju xD
Tak! X-tech mówi prawdę. Osoby grające w gry z możliwością autozapisu to perfidni cziterzy. Nawet jeśli nie używają autozapisów, a gra umożliwia im zapisać to dalej są cziterami. Ah te cwaniaki! Tylko na oszustach chcieli by oglądać gry. Zresztą nie ważne co bym powiedział X-tech zawsze będzie ścianą odbijającą wszystkie sprzeciwy w tej słusznej sprawie jaką są zapisy w grach.
Gram w Civ V. Używam zwykłego zapisu tylko, na szczęście w grze był autozapis włączony. Któregoś momentu,zabrali prądu, nie zapisałem gry, i co? cofnełem do autozapisu i stałem się cziterem ;-(. Popełniłem błąd grając w tą grę?

Spoiler: (Otwórz)

Niestety, jest już za późno. Tylko spowiedź ci pozostała... Jesteś "ułomny"... W którym miejscu Twoi rodzicie popełnili ten błąd? Czy nie mówili ci, żebyś wystrzegał się gier z dowolnym savem!?
01-09-14 20:35
"Pomógł" przyznał(a): Yoroiookami
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

Ty, zdaje się założyłeś ten watek żeby powyzywać sobie ludzi od lamusów. Nie widzę żadnej wartości w tym temacie, także dam sobie spokój. :ehe:

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
01-09-14 20:45
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS