Jak to jest z zapisami w grach ;P
Aktualny czas: 28-04-26, 18:36 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Jak to jest z zapisami w grach ;P
Dagran Offline

Liczba postów: 23

RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P

Cos takiego mialobyc we we wczesniejszej wiadomosci:

Dragon, gdyby Xtech przekazal swoje racje w taki sposob w jaki zrobiles to Ty to ten temat mialby o 10 stron mniej. Prawda jest, ze sa gry, w ktorych takowa funkcja by sie nie sprawdzila. Nie oznacza to jednak, ze wszystkie gry z takowa sa zle jak to pisze Xsiu. Sam uzywam quicka w strategiach pokroju Command & Conquer, Warcraft, a nawet HoM&M, gdyz po prostu wole kliknac raz, niz wchodzic, co 15 minut w menu, zeby zapisac. Ponadto w grach typu Mass Effect, Dragon Age, SW: KOTOR quick save zapisuje gre przy ostatnim "check poincie', co nie daje nam mozliwosci na spamowanie tego save'a. No, ale niestety wydaje mi sie, ze X tego nie rozumie, gfyz dla niego kazda takowa gra to gowno, a poziom projektu zalezy od sposobu save'owania. :roll:

Edit:
Pisze z telefonu xd
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-14 21:59 przez Dagran.)
04-09-14 21:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Czytaj ze zrozumieniem.
To Dragon zrozumiał co ja napisałem, a nie ty.
Nadal gry z quickiem to cheat i nie ma na to usprawiedliwienia, a
to co napiasłeś w Mass Effect o ile tak działa to autosave - alternatywa dla save point - przecież ciągle o tym wałkuje, że to jest w porządku w grach. Strategie na PC są zacheatowane , bo na konsolach masz zapis co misje.

Przeczytaj propozycje DK do quick save to zrozumiesz kiedy nie będzie on cheatem. Obecnie na pc jest cheatem. Quick nie będzie cheatem tylko wtedy kiedy po wczytaniu gry będzie automatycznie usuwany nie będzie dało się poprawiać ruchu po jego wczytaniu, bo zapis będzie tylko przy wychodzeniu z gry i będzie nadpisywał tylko jeden możliwy quick. To jak pauza na wyjście z gry. Te wszystkie listy save na pc do wczytwania i zapisywania w dowolnej chwili to smierdzace cheaty i nawet juz DK to rozumie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-14 22:06 przez X-Tech.)
04-09-14 22:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Dagran Offline

Tylko, ze z tego, co piszesz wynika, iz to Ty nie zrozumiales jego postu. Dragon nigdzie nie napisal, ze quicksave jest cheatem, a jedynie dozwolonym ulatwieniem. Cheatem bylby wtedy, gdyby do jego aktywowania potrzebna byla ingerencja w gre (czytaj uzycie trainera, kodu czy innego sposobu). Jezeli chodzi o ME, autosave jest automatyczny. Tutaj automatycznie nie dziala. Napisalem, ze jest to quick, ale ty oczywiscie musiales uzyc swojego blednego stwierdzenia. Dodatkowo skoro twierdzisz, ze grajac na matce strategii jestem cheaterem w zyciu musiales nie grac w strategie na konsolach. Zagraj w takiego C&C 3 Wojny o Tyberium, albo HaloWars. Obie te gry maja mozliwosc zapisu podczas misji, co jest calkowitym plusem. Glupota jest w strategiach dawac mozliwosc save'u dopiero po wykonaniu zadania, gdyz owe potyczki trwac moga nawet kilka godzin. :x
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-14 22:26 przez Dagran.)
04-09-14 22:24
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

No to właśnie po to jest moje rozwiązanie, lepiej przeczytaj je uważnie, podałem je już kilka razy (tu i na gospodzie). Też nie wyobrażam sobie strategii bez możliwości zapisu, ale mój pomysł na to pozwala, a nie pozwala sobie ułatwiać. A co mi tam. Jeden slot na zapis w dowolnym momencie, zapisuje się automatycznie co x sekund/ ruch postaci itp, albo przy zamykaniu gry. Po wczytaniu automatycznie się usuwa - tak ze nie można wyłączyć gry np alt+f4 i wczytać go ponownie. Na strategię dobre rozwiązanie zapis co x sekund - nawet jak padnie ci prąd gra jest zapisana - to nawet lepsze niż normalny zapis w każdym momencie.

A X-Tech niech se to nazywa jak chce - jest to po prostu bezsensowne ułatwienie od strony twórcy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-14 22:37 przez Dragon Kamillo.)
04-09-14 22:36
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(04-09-14 22:24)Dagran napisał(a):  Tylko, ze z tego, co piszesz wynika, iz to Ty nie zrozumiales jego postu. Dragon nigdzie nie napisal, ze quicksave jest cheatem, a jedynie dozwolonym ulatwieniem. Cheatem bylby wtedy, gdyby do jego aktywowania potrzebna byla ingerencja w gre (czytaj uzycie trainera, kodu czy innego sposobu). Jezeli chodzi o ME, autosave jest automatyczny. Tutaj automatycznie nie dziala. Napisalem, ze jest to quick, ale ty oczywiscie musiales uzyc swojego blednego stwierdzenia. Dodatkowo skoro twierdzisz, ze grajac na matce strategii jestem cheaterem w zyciu musiales nie grac w strategie na konsolach. Zagraj w takiego C&C 3 Wojny o Tyberium, albo HaloWars. Obie te gry maja mozliwosc zapisu podczas misji, co jest calkowitym plusem. Glupota jest w strategiach dawac mozliwosc save'u dopiero po wykonaniu zadania, gdyz owe potyczki trwac moga nawet kilka godzin. :x

Quick jest cheatem i dragon to wie właśnie ciśniemy z tego bekę na czacie twierdzy. Skoro w grach (tych samych co na konsole z savepointami/autosave) PC dodaje się quick to znak, że twórca ma gracza za debila. Owszem quick będzie miał sens tylko kiedy będzie automatycznie usuwany po wczytaniu gry, a zapis będzie tylko przy wychodzeniu z gry inaczej to cheat. Wiadomo, że zdarza się quick na konsolach - rzadko, ale sie zdarza i jest to cheat sprowadzony głównie z gier na pc. P.S. Nie gram w takie rzeczy jak Mass Effect dopiero jak to opisałeś to brzmi jak autosave. Nie jestem wróżką, aby zgadywać jak miał działać quick w mass effect, ale skoro działa jak save tylko w początku etapu jest to w porządku.
Jedyne sensowne rozwiązanie w grach na quick to jak napisał DK tylko jedna możliwość quicka i usuwanie tego po wczytaniu gry.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-14 22:40 przez X-Tech.)
04-09-14 22:39
"Pomógł" przyznał(a):
Dagran Offline

Sposob, ktory opisujesz byl juz wykorzystany w Fajnalach. Nazywalo sie to MEMO. Niepamietam, w ktorej czesci niestety, ale wiem, ze bylo.

Nie grasz w takie gry jak Mass Effect. No to juz wiem skad twoje chore podejscie do gier :D
Ja w zyciu spotkalem sie raczej z niewieloma grami, ktore zapisywaly quicka w aktualnym momencie. Wiekszosc po wczytaniu "ladowala nas" przy wejsciu do lokacji albo cos w tym stylu :)
W Gothicki i inne takie raczej nie grywam :)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-14 22:46 przez Dagran.)
04-09-14 22:42
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

No to git. To się nazywa autosave. Takie coś jest OK.
04-09-14 22:47
"Pomógł" przyznał(a):
Dagran Offline

Auto save jest jak sama nazwa wskasuje automatyczny. Mnie "ladowalo" na poczatku mapy po kliknieciu "Q" i wywolaniu szybkiego zapisu, wiec wcale nie tak auto.

Tutaj kilka info o tym MEMO:
http://finalfantasy.wikia.com/wiki/Memo_File

Z tego, co widze dziala to jedynie wtedy, gdy w konsoli nie zostalo odciete zasilanie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-14 22:54 przez Dagran.)
04-09-14 22:53
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

To nadal można wczytać kilka razy, taki szybki zapis chyba służący właśnie tylko do tego by se ułatwiać (nie można wyłączyć konsoli - to co z tego za pożytek).

"To może być wykorzystana przez oszczędności Memo po każdym kroku, pozwalając graczowi przemierzać cały dungeon bez technicznie napotkania losowe spotkanie od resetowania zostanie wykonany za każdym razem tak się dzieje. Pozwala również odtwarzacz, aby uniknąć zarażenia negatywnych skutków stanu ." - cytat z linka (google tłumacz) który dałeś.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-14 23:07 przez Dragon Kamillo.)
04-09-14 22:59
"Pomógł" przyznał(a):
Dagran Offline

Nic nie zrozumialem z tego zdania, ktore przetranslatowales xd

Masz tylko 1 slot MEMO, a jak go wczytasz to zapis sie automatycznie kasuje. Funkcja ta zostala dodana glownie w Remake'ach na handheldy, ktore maja funkcje przejscia w tryb uspienia, wiec byla przydatna. Sam jej na psp uzywalem xd

W Final Fantasy na GBA jest nawet Quicksave.
Cytat:An identical option called "Quicksave" in the Advance release allows the player to save from the menu at any time outside of battle, returning to the menu screen and allowing the system to be turned off. Selecting the Quicksave file from the menu or loading a game from a saved file deletes the Quicksave data.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-14 23:15 przez Dagran.)
04-09-14 23:09
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS