Na czym się skupić?
Aktualny czas: 28-04-26, 17:20 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Na czym się skupić?
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

Na czym się skupić?

Nie grałem w zbyt wiele na RPG Makera z wyjątkiem produkcji TagTeamu i kilku innych fajnych gier. (No i wliczając w to wszystkie gry konkursowe)
Mam więc pytanko dla wszystkich osób, zarówno tych które grają głównie w gry 2d/makerówki, jak i tych grających w najnowsze gry 3d. smiles

Jakie macie zdanie na temat rzeczy poniżej, gdy przychodzi o gry spod RPG Makera?
- Zmiana wyglądu postaci zależnie od ekwipunku; tworzenie wizerunku własnej postaci na początku gry,
- Mini-gierki, puzzle i zagadki.
- Walki z bossami. (Mam na myśli walkę na mapie)
- Preferowany system walki w grach; walka ogółem. (Głównie chodzi mi o XP i VX Ace)

Pytam ze względu na to, że nie jestem pewien na czym się skupić. Niektóre rzeczy podane powyżej są dla mnie męczarnią i pracowałbym nad nimi jedynie ze względu na większą radochę dla gracza. Dlatego też pytam...co można sobie odpuścić? Co jest niezbędne według was? smiles

Zauważyłem, że największy problem jaki mam, dotyczy wybrania i ustawiania systemu walki i rozwiązanie związanymi z nim problemów.
Mam nadzieję, że pytanko zrozumiałe. :ehe:

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-14 20:19 przez Yoroiookami.)
12-10-14 20:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Na czym się skupić?

Moje zdanie jest takie:

1 - Postać w grze fabularnej jak sama nazwa wskazuje to treść, a nie zlepek tabelek i statystyk. Wiedźmin ? Patrz np: symulatory tutaj można faktycznie sobie podać kogo się chce, ale w grach fabularnych typu Wiedźmin i Final Fantasy nie gra się zlepkiem statów, ale właśnie postaciami z przeszłością i problemami, a nie sługusami.

2 -Minigierki takie, które są wbite w grę - to znaczy np: jazda wózkami w mapie kopalni, albo inne takie atrakcje - uwielbiam w zaskakujących momentach. Poza tym zagadki itd. to dla mnie mogą być co 10 metrów.

3 - Walki z bossami. Jeśli umiesz robić bossów do zręcznościowego ABS i zręcznościowy ABS to tak. Bossowie powinni być zagadką do rozwikłania. Jeśli to ma być taktyczny abs dla kilku postaci to jeszcze lepiej. Z tego co ogarniam to jakiś freak robi system taktyczny na rgss i ruby od paru lat do vx ace to może sobie daruj no chyba że jesteś inteligentniejszy od niego i nie zrobisz absa z pierdół w rgss i ruby, ale na zdarzeniach to pewnie nawet da radę zrobić w parę dni , a nawet godzin jakiś prosty taktyczny system walk.

4 - Preferowany system walki ? Raczej dobrze zrobione ETAPY walk w czasie rzeczywistym - z kopem i mocną muzyką. Najlepsze
pole do popisu daje własnej roboty system walk na mapie nie inaczej, ale pamiętaj że zręcznościowy abs to brak kierowania paroma postaciami na raz w drużynie...ale zawsze można się przełączać lub chodzić z nimi w formie jeden za drugim co oferuje vx ace.

Jeśli walki mają się opierać na taktycznym myśleniu to własnej roboty system taktyczny czy własnej roboty przeróbka podstawowego systemu walki patrz np: Alter Aila Genesis czy seria The Way, a nawet Czasoprzestrzeń 3. Jeśli nie taktyczne myślenie to zręcznościówo.

Bez ogródek jednak napiszę, że zawsze w walce najatrakcyjniejsza jest w walkach eksploracja - ona musi mieć znaczenie nieważne jaki system walki. Wyważony poziom trudności i rosnący wraz z nowymi skillami to podstawa.

Jeśli robisz kolejną scenówkę to nie wiem co ja mam tobie radzić XD Ogólnie gry ważne żeby były spójne, dość proste w swojej konstrukcji (nieprzekombinowane) i niemonotonne.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-14 21:04 przez X-Tech.)
12-10-14 20:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
ReetzO Offline
*

Liczba postów: 101

1 - tworzenie od nowa wyszło w TES, poza tą serią wolę jak jest jedna postać ew. do wyboru (oczywiście każda z inną historią)
2 - zawsze i wszędzie
3 - połączone z zagadkami, jak najbardziej
4 - zręcznościowy abs lub turowa walka side view, ale z ciekawymi animacjami
12-10-14 20:58
"Pomógł" przyznał(a):
~Nakhitto Offline
*

Liczba postów: 39

I. Niby fajnie jest robienie postaci gdzie można się z nią utożsamić choć wolę taki wybór jak jest w Finalach czyli każda postać ma swoją odrębną historię, przeżycia itp.

II. Mini-gierki bardzo cenię w grach. Są takim rozluźnieniem np. w tzw. "napierdzielankach" gdzie mashujemy jeden przycisk.

III. Ciekawe byłyby walki takie jak w Shadow of Colossus na PS2 bardziej postawione na rozgryzienie słabych punktów przeciwnika i zabijanie go. Czy to jest możliwe w RM'ie? Tego nie wiem ale jeśli chodzi o "gatunek" walk to bardziej zręcznościowy i spleciony z jakimiś rozmowami i przemyśleniami.

IV. Turówki każdego rodzaju (Sideview itd.) a jeśli gra miałaby być jak punkt 3 i bardziej taka zręcznościowa to preferowałbym ABS'a.
12-10-14 22:53
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

Wielkie dzięki za wypowiedzi :roll: jeszcze nie zdecydowałem co do systemu walki, ale rozwiązaliście większość moich problemów. smiles Teraz pozostaje mi popracować.

Bardzo możliwe, że użyję domyślnego systemu walki, tyle że po prostu w czasie rzeczywistym, z jakiegoś rodzaju cooldownem. Jeżeli nie będzie mi się podobało, pewnie zrobię jakiś ABS'ik. mrgreen

btw. Co myślicie o facesetach? smiles Zwracacie na nie uwagę w grach? Mało kto ich używa.

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-14 18:38 przez Yoroiookami.)
13-10-14 18:37
"Pomógł" przyznał(a):
ReetzO Offline
*

Liczba postów: 101

Omiijam je w XP i 2k3. W VX i Ace lubię, gdy są.
13-10-14 18:40
"Pomógł" przyznał(a):
~Nakhitto Offline
*

Liczba postów: 39

Facesety mogą być nie muszą. Sądze tak, że lepiej używać facesetów tylko dla głównych bohaterów i ważniejszych postaci a np. sąsiadce nie dawać bo to nie jest potrzebne.
13-10-14 19:20
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Ciekawe walki taktyczne to rzecz dla mózgowców (nawet na standardowym) zrobić ciekawe, ale naprawdę niemonotonne to mózgowa kwestia i na poziomie tworzenia zagadek - oczywiście myślę o dobrych walkach.

Co do samego ABS ciekawe, naprawdę ciekawe sytuacje i walki i niepowtarzające się to znów mózgowa kwestia na poziomie tworzenia zagadek.

Natomiast twarze postaci a szczególnie ich mimika to super kwestia dla głównych postaci, ale i kluczowych napotkanych.
13-10-14 21:18
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

- Zmiana wyglądu postaci zależnie od ekwipunku; tworzenie wizerunku własnej postaci na początku gry, - Może być jednak fajniej by było jakby wygląd wybierało się wraz z np. klasą
- Mini-gierki, puzzle i zagadki. - Tak mniej więcej co 15-20min.
- Walki z bossami. (Mam na myśli walkę na mapie) - TAK. Tylko żeby liczyło się to jak rozpracuje się BOSSA
- Preferowany system walki w grach; walka ogółem. (Głównie chodzi mi o XP i VX Ace) - VX Ace ABS (na XP może się ciąć) XP (Zręcznościowy lub Taktyczny TBS)
13-10-14 21:25
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Zagadki co 15 minut ? W dobrych grach rpg w dungeonach i innych lokacjach zagadki/pułapki są co pół minuty gry/minutę i częściej/rzadziej natomiast różnorodne wyzwania minigrowe to zależy ile masz pomysłów jedynie - im więcej tym lepiej.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-14 21:32 przez X-Tech.)
13-10-14 21:30
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS