Tajna broń użytkownika RPGMAKER 2K3 (Rpgmaker ME)
Aktualny czas: 28-04-26, 14:26 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Tajna broń użytkownika RPGMAKER 2K3 (Rpgmaker ME)
ralfek Offline
*

Liczba postów: 46

RE: Tajna broń użytkownika RPGMAKER 2K3 (Rpgmaker ME)

ja chciałem żebyś się odniósł do mojej wypowiedzi napisałem przecież 2k3 jest świetny bo tak
jest ale mi chodziło o to co ty myślisz o vx i ace po mojej wypowiedzi

acha, zacytuję" grafika jest umownością względną jest tłem dla fabuły" maker jest dla gier
fabularnych
22-09-14 22:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Owszem jest umowna, ale są różne style np: ten z vx ace i vx wywodzi się z 8bitowych rpg na nesa. No cóż nie będę tu pisał co myślę względem vx ace i vx, bo to jest temat o rpgmakerze 2k3...i jak napisałem on przewyższa wszystkie makery zdecydowanie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-14 22:46 przez X-Tech.)
22-09-14 22:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

2k3 jest świetny, 2k też. XP jest znośny.
Ale ja najbardziej lubię 95, ten niby najbardziej ograniczony. W 95 musisz się skupić tylko na tym, żeby gra miała ciekawą fabułę, dobrze wyważone i z pomysłami walki. I przez to, że nie możesz tam pozwolić sobie na nic bardziej zaawansowanego, skupiasz się tylko na swojej grze, przez co gry robi się bardzo szybko. A tym którym przeszkadza ograniczony tile - można to ominąć wystarczy 1 minuta roboty w hex-edytorze. To samo zresztą z tłami walk. To robienie na limitach daje niezłą satysfakcje.

I trzeba sobie uświadomić, że w RM95 wydajność gry nie zależy od wielkości mapy i ilości zdarzeń na niej - więc zawsze będzie taka sama.

Szczerze to który jest lepszy ralfek XD

A tak teraz całkiem na serio - chociaż to wszystko powyżej to prawda, to grafikę da się przerobić wszędzie (no z tilesetami do VX i ACE byłoby ciężko - przez ten chory system autotile) więc ripów da się używać wszędzie.

Ale w 2k3 jest najszybciej, bo nie trzeba się babrać w powiększanie itp, no i 2k3 ma najlepsze zdarzenia (i kupe łatek które spokojnie zastąpią RGSS)
22-09-14 23:01
"Pomógł" przyznał(a):
ralfek Offline
*

95 na pewno ma swój klimat ale no... hm...po prostu nie dla mnie.

Ps:ty robisz grę na 95? rm
22-09-14 23:06
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Od czasu do czasu - niestety aktualnie rozpoczęte projekty nie pozwalają mi się skupić na tych w RM95.
22-09-14 23:08
"Pomógł" przyznał(a):
ralfek Offline
*

Jak by się tak przyjrzeć to na ace /vx jest trochę zagraniczny gier które są robione 100%
na paralaxingu wtedy przeważnie są to twory na zasobach do XP
22-09-14 23:10
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Nie. Nie cierpię 95. XD

W 2k3 na prostych zdarzeniach można zrobić świetny system przygodówki czy inne cuda, ba nawet prosty abs to parę minut roboty tak jak modyfikacja walk, a nawet bez żadnych systemów prosto robić ciekawe sytuacje jak np: jakieś kombinacje z drzwiami i kluczami do nich/zagadkami czy rozmowami - ogólnie ze wszystkim co przyjdzie do głowy. W dodatku zaczynając robienie od pustego projektu wystarczy dodać parę grafik i już jest ciut oryginalniej i jak napisał DK system autotile jest świetny i prosty. Krawędzie są pięknie zaokrąglone, a mapy robi się szybko i prosto.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-14 23:29 przez X-Tech.)
22-09-14 23:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Pokuta Offline
*

Chciałem kiedyś wypróbować tego RPG Makera ale niestety nie działa mi i jasno daje do zrozumienia, że on i Windows 7 się nie lubią.
No cóż, kiedyś poszukam bo może jest jakiś sposób na ominięcie tego problemu.
23-09-14 01:03
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Musi działać na 7 każdy RM działa (przynajmniej u mnie dobrze). Problem pojawia się gdy chce pograć w gry z RM2k/3 na pełnym ekranie - ale znalazłem do tego obejście.
23-09-14 15:36
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Temat jest o tyle bezsensowny, że jeśli użytkownik RPG Makera 2003 rzeczywiście ma jakąś tajną broń, to jedynie on sam o niej wie.

Cytat:Program oferuje gry w rozdziałce 320x240 co idealnie nadaje się do gier robionych za pomocą pixelartu, od których nie bije sztuczność tworzenia grafiki za pomocą efektów z photoshopa - grafika ma duszę, bo jest robiona w 100% ręcznie za pomocą pikseli - to się nazywa pixelart - sztuka pikseli. Nie potrzeba do programu praktycznie nic oprócz paru grafik i dźwięków/muzyki, ale jeśli ktoś chce sobie ułatwić robotę lub coś dodać - lub ma pytania. Ten temat rozwieje wszelakie wątpliwości.
Ekran 320x240 to obecnie bardzo małoz powodu monitora, który już na taką rozdzielczość, że ten 1 piksel nie sposób dostrzec, toteż obecnie musi być rozdzielczość 640x480. A takdo twojej wiadomości, X-Tech, ja nie używam Photoshopa. Poza tym olałeś (nie pierwszy raz z resztą) demo tour do RPG Makera VX, bo tam była wzmianka o pixel-arcie, który obecnie jest nie na moją rękę. Do tego po co trzymać BGSy, BGMy i MFXy w tym samym folderze.

Cytat:nie potrzeba żadnego Ruby, ani RGSS, których nauka zajmie ogromną ilość czasu, a do tego uciążliwość korzystania byłaby kolejną wadą. Na szczęście tu nie ma żadnego Ruby, ani RGSS - wszystko śmiga na zdarzeniach (!) Jest proste w obsłudze i pozwala robić wszystko co potrzebne do własnych świetnych gier.
Nauka RGSS to w zasadzie tylko nauka Ruby, więc jedno z nich mozna skreślić. Może i nauka skryptów zajmuje dużo czasu, ale, jak już umiesz się w skrypcie poruszać, to możesz robić ze swoją grą, co tylko ci przyjdzie do głowy. Poza tym na zdarzeniach w starszym RPG Makerze niż XP nie da się dodać żadnych nowych poleceń zdarzenia. W XP wywołuje się je komendą "Wywołaj skrypt" i wymienia sie je w skrypcie do wywołania, natomiast w starszym masz zawsze te same polecenia zdarzenia i zawsze robią one to samo. Co z tego, że wszystko śmiga na zdarzeniach, skoro nawet własnych poleceń nie można robić. A poprzez robienie własnych poleceń zdarzenia można zawrzeć wszystkie pożądane przez ciebie już gotowe polecenia zdarzenia w jednym.

Cytat:Lepsze niż RUBY
Tobie to RGSSjużdawno musiało mózg @#$%&@#$, skoro mówisz, że jest coś lepszego, niż Edytor Skryptów.

Cytat:Na koniec dodatki dla tych, którzy chcą się bawić w nadpisywanie możliwości rma (ale nie jest to wymagane, bo jest w nim już wszystko co potrzebne do robienia świetnych i ciekawych gier w najprostszy sposób) To coś dla skrypterów. Jak ktoś zna najlepszy język programowania do gier jakim jest C++ może tworzyć dla innych użytkowników dodatkowe rozszerzenia programu (tak samo jak w ruby) , które rozszerzą rma o pewnie funkcje, których się nie da zrobić zdarzeniami, ale jak widać nie są już potrzebne praktycznie żadne oprócz tych, które dorobił sam autor, bo wszystko da się robić na zdarzeniach...
Wielu ludzi piszących skrypty w C++ ma to do siebie, że nie dbają o przejrzystośc składni, przez co, jak trzeba coś poprawić, to nawet oni sami nie wiedzą, gdzie. RPG Maker XP ma w ogóle przejrzysta składnię, co pozwala szybko odnaleźć miejsce powodujące błąd i zneutralizować jego negatywny wpływ na grę. A na zdarzeniach nie wszystko da się zrobić. Na przykład aktualizującą się listę wyników. Albo (jak już ją wprowadziłeś) coś na wzór z gry "Super Robin Hood" z NESa. Pamiętacie? Na ekranie tytułowym, jak zbyt długo nie kliknąłeś w start, to ci na listę najlepszych przełączało. Wątpię, żeby w RPG Makerze 2003 dało się to zrobić bez używania map.
Poza tym, X-Tech, jeśli używasz gotowych bibliotek nie będących częścią gry robionej w RPG Makerze, to mogąwyskoczyć różne kwiatki przy niektórych ich funkcjach.

Cytat:Ogólnie program genialny i najprostszy w obsłudze z całej serii.
Zależy dla kogo RPG Maker 2003 jest genialny i najprostszy w obsłudze. Dla mnie z całą pewnością nie.

Cytat:W nowszych RM zdarzenia są do dupy, bo: tną i mają mało opcji.
W RPG Makerze XP można zawsze dopisać nowe polecenia zdarzenia. Na ogół wystarczy dopisać nowe do Interpretera. Wtedy używasz po prostu polecenia "Wywołaj skrypt" i w skrypcie do wywołania tym poleceniem wymieniasz wszystkie polecenia, które chcesz wywołać. Na przykład, jeśli zdefiniowałeś w Interpreterze metodę przełaczającą wiadomość z TYLKO czterech linijek na dłuższą, to mogłeś wyświetlić wiadomość większą, niż 4 linijki. Działa bezbłędnie, jeśli dostosujesz okno wiadomości (i przechowywanie ustawień wiadomości) do tej modyfikacji.

Cytat:Proste. Autor robi całą grę sam. Wymyśla wszystko sam. Tu nie chodzi o satysfakcję, ale o sam fakt, że te gierki są oryginalniejsze i lepsze, bo wszystko się w nich ze sobą łączy i jest lepiej wykorzystane i przede wszystkim własne i oryginalne- nie ma niepotrzebnego syfu i łatwiej kontrolować i zmieniać wszystko na zdarzeniach - we własnych grach.
Księży tu nie potrzebujemy, X-Tech, więc jak chcesz grzmieć, że używanie RPG Makera XP i nowszych to grzech, to zabieraj się stąd.

Cytat:Na zdarzeniach każdą ideę i pomysł zrealizować prosto. Nie trzeba uczyć się gigantycznego RGSS i języka ruby, by w sposób chory robić każdy własny nawet prosty pomysł co sprawia, że w VX i XP każdy robi gry na gotowcach i robi to samo co reszta, bo prawda jest taka, że na Ruby I RGSS robienie gier jest chore i niewyobrażalne.
"Sereitei - dwór czystych dusz" zrobione przez Plagima. Przeszedłem tylko dlatego, że włączyłem nieśmiertelność. Począwszy od baraków ciężko się walczy z samurajami. Oni uderzają cię z 13 razy, a ty nawet jeden zakichany raz nie jesteś w stanie ich uderzyć. Chciałeś rozwalić komputer wskutek tego, że cały czas ginąłes? Jeśli nie, to znaczy, że albo grałeś na nieśmiertelności, albo nie grałeś wcale. I to nie narzędzie jest chore, tylko ten, który go używa.

Cytat:Kolejna zaleta to fakt, że wtedy gracz wie już od razu, że autor jest autorem każdego pomysłu na rozgrywkę w 2k3 co daje oryginalność i klimat i inne wrażenia w każdej grze w całej okazałości. Na VX ace i XP ludzie stosują gotowce co sprawia, że wszystkie gry są do siebie podobne jak 2 krople wody , bo są zbudowane na tym kto zrobił ktoś inny, a więc i używały tego inne osoby, a więc dają te same odczucia w trakcie rozgrywki. Nie cierpię też flashowej grafiki...piksele to jest to.
I znowu o "Sereitei" wspomnę. Wiesz, że Plagim skopiował ten system walki od Sojity? To, o co ty obwiniasz RPG Makera XP i nowsze, nie tylko w nich się przytrafia.

Cytat:Ja jako przeciwnik skrypcenia (nie mam czasu na naugę rgss/ruby, ponadto gdzie to poza makerem sie sprawdza?) powoli oswajam się z makerami 2k/2k3.
Spróbuję zrobić tam może jakiś mały projekcik. Ogólnie tworzenie w 2k/3 jest szybsze i łatwiejsze a przy tym daje dużą satysfakcje. Polecam
Nie masz czasu na naukę Ruby? To lepiej znajdź. Sam kiedyś robiłem w RPG Makerze 2003, ale miał dla mnie za małe możliwości, więc przesiadłem się na XP i na nim pozostałem. Skrypty RGSS nie są takie straszne,jaksie jużz nimi oswoisz. I wątpię, czy będziesz polecał 2003, jak dojdziesz do tego miejsca, w którym ja z 2003 przesiadłem się na XP.

Cytat:Rpg maker 2k3 najbardziej przypadł mi do gustu ze wszystkich makerów. Tu liczy się oryginalność i pomysłowość. A w grach zrobionych w np. XP wszystkie gry są do siebie podobne, chociażby ze względu na skrypty.
Podobno moda jest zbiorowym plagiatem, w którym nie ma poszkodowanego. U ciebie w przypadku XP jest właśnie moda na używanie tych samych gotowych skryptów, których używają inni.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
24-10-14 19:58
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS