Unity Engine
Aktualny czas: 28-04-26, 22:00 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Unity Engine
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

Unity Engine

Miał ktokolwiek z Was, Ultimowiczów styczność z takim cudem jak Unity Game Engine? Tworzę poza Sagą projekt na tym silniku, i może ktoś byłby zainteresowany wspólnym tworzeniem, bądź dysponuje wiedzą większą niż moja na temat tego cuda :)
Pokrótce mówiąc, tworzę RPG (no tak, jakby inaczej) w świecie low fantasy, z mechanizmem widoku kamery z pierwszej osoby (a'la Skyrim). Gra jeszcze zbytnio zaawansowana nie jest, ze względu na poziom mojej aktualnej wiedzy o mechanizmach silnika oraz czas.
Co powstało do tej pory? Naturalne zachowania postaci ("bujanie się" kamery w czasie chodzenia/biegania/skradania), kawałek terenu, trochę animacji otoczenia. Tekstury w dużej większości tworzę sam.
Spoiler: (Otwórz)
17-01-15 18:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Unity Engine

Wymagania tego "silnika" nie są adekwatne do efektów. Gry z systemem i grafiką na poziomie grafiki z roku 97 mają wymagania na poziomie gier z 4 rdzeniowym procesorem. Poza tym nie liczyłbym na za duży framerate w tym silniku. Dla mnie ten silnik to syf. Już o wiele bardziej polecam modować engine half-life 1 lub 2 za pomocą gotowych narzędzi od VALVE. Silniki w obu grach są genialnie zoptymalizowane.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-15 18:19 przez X-Tech.)
17-01-15 18:18
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Czy ja wiem, lapka za mocnego nie mam, a pomimo szczegółowych animacji i tekstur o czterokrotnie większej rozdzielczości niż domyślnie gra nie tnie. Zresztą jest mnóstwo produkcji na tym właśnie silniku które są naprawdę świetne. Gloria Victis, Endless Legend, Mordheim: City of The Damned, Call of Duty: Strike Team to nieliczne z wielu naprawdę świetnych produkcji. Poza tym Half Life też ma starą grafikę, i na jego silniku nie stworzę gry RPG.

Sam nie wiem czy coś tworzę.
17-01-15 18:23
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Gra ci nie tnie, bo jak sam napisałeś to jeszcze nie gra. Silnik katują procesy rozgrywki, fizyki, animowania modeli itd.

https://www.youtube.com/watch?feature=pl...ddJ1OKV63Q tu maż tech demo half-life 2 to co ten silnik potrafi wprawia w osłupienie nie będąc jednocześnie wymagającym dla kompa.
Nadaje się na rpg jak najbardziej. Ten silnik pozwala na automatyczne zapamiętywanie zmian między strefami loadingowymi tak samo w 1 jak i w 2. W 2 wszystko jest lepsze. Przede wszystkim zaawansowana fizyka.

Unity to raczej syf. Gry z tego silnika, w które grałem to raczej żenada. Niski framrate, duże wymagania sprzętowe i niski efekt względem wymagań.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-15 18:28 przez X-Tech.)
17-01-15 18:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Mimo wszystko pozostanę przy Unity, bo widzę że po prostu nie trafiłeś na żadną dobrą grę na tym silniku, a mi się dobrze na nim tworzy. ;)

17-01-15 18:31
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Jak sobie chcesz.

Dla mnie najlepszy jest rpgmaker. Stosunek włożonej pracy w rozgrywkę/fabułę i klimat do efektów jest przytłaczający jak w żadnym silniku/programie.
17-01-15 18:50
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

No może Unity to nie szans ale z wejścia radzę ci znaleźć conajmniej 2 osoby bo praca włożona w projekt musi być bardzo duża. Wiem bo kiedyś się tym bawiłem i prostego shotera długo szło zrobić. McLaren też chyba kiedyś robił w unity i trwało to 10 lat. Dlatego zrezygnowałem i zajmuje się wyłącznie GM(rekreacyjnie) i RM. Na forum gamemakera widziałem kilka osób z zajawką do unity możesz tam spróbować.
17-01-15 19:35
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Ok, spróbuję, dzięki za radę :)

17-01-15 19:40
"Pomógł" przyznał(a):
Avaron Offline
*

Liczba postów: 213

Kiedyś coś kombinowałem z unity lecz przytłaczało mnie to że tyle roboty samemu trza wykonać. Cały projekt który robię na makerze w na unity zabrałby mi 8-10 lat życia :< a na makerze na Golden Forki 2016 się prawdopodobnie wyrobie.

I am the bone of my sword.
Steel is my body, and fire is my blood.
I have created over a thousand blades.
Unknown to death.
Nor known to life.
Have withstood pain to create many weapons.
Yet, those hands will never hold anything.
So as I pray, "Unlimited Blade Works."
18-01-15 12:24
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Ciężko jest porównywać oba te silniki :) A ja nie będę robił sam.

18-01-15 12:59
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS